Dobrý den,
prosím o pomoc. Budu si kupovat novou meteostanici a chtěl bych tentokráte už nějakou lepší, která nebude ukazovat jen teplotu a vlhkost. Zároveň bych si ji rád propojil i s mobilem přes nějakou aplikaci. Jsem do ni schopný investovat zhruba kolem 7000.. Na internetu jsem našel tuto https://meteorologicke-stanice.heureka.cz/sencor-s.... Co myslíte je vhodná pro alespoň poloprofesionální měření?
Předem děkuji za odpovědi
Diskuse o počasí Nová meteostanice - rada
Obecně, stanice 3, 4, 5... in one nejsou nejšťastnějším řešením ohledně měření rychlosti větru..
Anemometr by měl být ideálně 10m nad zemí, nikoli ve 2m..
Rozdíl rychlostí větru v 10 nebo ve 2m nad zemí je velký..
Lepší je vždy mít čidla oddělená, což dává možnost umístit jednotlivé senzory do správné výšky..
Ale pokud ti jde hlavně o měření teploty, srážek, tak stanice tohoto typu jsou řešení..
Problémem může být (a téměř jistě bude) nedostatečné radiační krytí teplotního čidla, při správném umístění stanice, tedy na slunci, což u těchto stanic s jednoduchým, malým radiačním krytem bývá časté..(vlastní zkušenost). Čidlo při slunečném počasí ukazuje klidně i o 2-4°C více, než je skutečnost..
Já jsem to vyřešil aktivní ventilací , ofukem čidla s krytem, a fungovalo to perfektně..
Posléze jsem pořídil jinou stanici, s oddělenými čidly. I tam mám u teplotního čidla přidanou aktivní ventilaci..
Tomino
Mám v podstatě úplně to samé.., bezdrát.
Ecowitt HP 3501.., oddělená čidla. Anemometr mám v 10m nad zemí..
V cenové kategorii ,,za pár tisíc,, je to velmi dobré řešení..
Teplotnímu čidlu je samozřejmě nutné zajistit kvalitní radiační krytí ..
Výhodou této sestavy je i možnost kalibrace..
Tomino
Ten malý větráček v TFA krytu to samozřejmě dokonale neuchladí, ani pasivní Davis..
Já jsem aktivní ventilaci pořešil externím, silnějším potrubním ventilátorem napájeným solárním panelem..
Takže výkonná ventilace teplotního čidla běží od rozednění do soumraku..
Investice to byla cca 2000,- Kč, dohromady se stanicí cca 6500,- Kč, sakumprdum...
Zdravím pánové,
využiji tohoto tématu, neb řeším něco podobného trochu delší dobu.
Zvažuji nad GARNI, akorát ty čídla "all-in-one", nebo jak se tomu říká, je to pro co nejpřesnější měření nešťastné. To víme.
Nemá někdo zkušenost, že by jednotka brala jako hlavní teploměr dokoupené orig. čidlo? Např. když bych pořídil řadu třeba 3055 Arcus, kde lze napárovat další bezdrátové čidlo pro měření teploty a vlhkosti. To bych umístil ve 2m nad zemí mimo sluneční záření a nastavil jej jako primární jednotku i pro odesílání kamkoli na server. Lze to?
Viten95
Ani výška 10m neznamená přesné měření větru záleží na okolí (vysoké budovy, stromy ,atd) ale jde o to co vás nejvíce zajímá. Na vánoce jsem teď pořídil podobnou stanici otci. Ano vítr bude měřit dost blbě je mezi domy. Teplotu uvidíme jak moc se bude přehřívat ale zvažují že před ní dám nějaké krytí aby slunce na ni vůbec nesvítilo. Zatím je v provozu pár dní a porovnávám ji sdruhou stanici co mám já a ta má rozdělena čidla. Zatím se teplota liší do 1 stupně. Ale nám šlo hlavně o srážky abych se na ně mohl dívat online. Zvažují že bych stanici nahrál i zde na stránky.
Bontysz
Ano, objednával jsem v zahraničí, přímo v Ecowitt shopu..Verzi pro Evropu, 868 MHz..
Poštovné bylo cca 40-50$..
https://shop.ecowitt.com/
Bontysz
Viten95
Od roku 2022 vlastním meteostanici GARNI 3055 Arcus, což je nejspíš přejmenovaná Ecowitt HP2553. Kupoval jsem jí na e-shopu meteoshop.cz a na stejném e-shopu jsem k ní přikoupil čidlo kvality vnějšího ovzduší Garni 080Q a síťový adaptér pro vyhřívání anemometru GARNI AD1. Dále jsem na eshopu hadex.cz, na kterém to vycházelo o něco výhodněji, přikoupil detektor blesků Ecowitt WH57, čidlo teploty Ecowitt WH31 (pro měření přízemní teploty) a čidlo teploty Ecowitt WH32 (pro měření teploty ve 2 m).
Údaje čidla WH32 (případně WH32_EP) automaticky nahradí, ve vnitřní jednotce meteostanice, údaje teplotního čidla integrovaného v anemometru, takže ten je možné umístit někam vysoko pro měření rychlosti a směru větru, zatímco teplota je zaznamenávána a zobrazována ze samostatného čidla WH32 vhodně umístěného někde 2 m nad zemí.
Jakmile je vnitřní jednotkou přijat signál z čidla WH32, tak údaje z čidla v anemometru ignoruje a dále nijak nezpracovává, takže je ani nikam nezasílá ani neukládá.
Meteostanice GARNI 3055 Arcus (Ecowitt HP2553) umožňuje odesílat data na několik meteorologických serverů. Já využívám celkem tři možnosti odesílání dat:
1. Server ecowitt.net: https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=C94UW... (odkaz by měl platit asi 1 rok, nebo 10 000 zobrazení) Pro tento server mají i aplikaci pro chytrý mobilní telefon.
2. Server Weather Underground: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDOLNC6...
3. Vlastní server: https://meteodolnicerekev.cz . V tomto případě mi data zpracovává a na webové stránky na placeném webhostingu zasílá program Cumulus MX.
S meteostanicí jsem po těch dvou letech zatím spokojený.
Bezdrátová čidla mají dobrý dosah. U mně signál z čidel na zahradě musí překonat minimálně dvě nosné zdi a z anemometru jde přes střechu z eternitu a jeden strop. I tak je u všech čidel indikován ikonkami plný signál. Občasné výpadky signálu některého z čidel jsou, ale to mi připadá, že je způsobeno nějakým rušením, protože tak jak se výpadek najednou objeví, tak se zase najednou ztratí a signál postiženého čidla je opět na maximu.
Firma Ecowitt také pro tuto stanici a ultrazvukový anemometr stále vydává aktualizace firmware. Poslední aktualizovaný firmware pro vnitřní jednotku dokonce nabízí ke stažení i firma Garni. Pro aktualizaci firmware Wi-Fi modulu stanice je třeba mít chytrý telefon a v něm aplikaci WSView Plus, aktualizace probíhá pouze jejím prostřednictvím.
Ještě jeden užitečný odkaz na web kde je snad vše o stanicích Ecowitt a jejich klonech: https://meshka.eu/Ecowitt/dokuwiki/doku.php?id=sta...
Tomino
Díky za info, mám uloženo.
Petr Hanzal
Tak to je skvělé zjištění. Já měl právě zálusk na model 3055 Arcus, který jsem tu nezmínil. Ale měl jsem obavy, že když dám hlavní jednotku kvůli měření větru nad střechu a dokoupím čidlo teploty, jak píšete, a dám jej do trvalého stínu ve 2m nad zemí, tak dominantní měření teploty bude stále hlavní jednotka na střeše. Díky moc za info, to mi také velmi pomohlo.
Do jara času dost, žebřík v zimě vytahovat nebudu, takže nám chvíli ještě se rozhodnout. Ještě jednou díky.
Zdravím mám otázku : vlastním meteostanici Garni 1055 arcus a po 7 letech mi venkovni jednotka odesla prestala ukazovat teplotu nenasel jsem zadny studeny spoj nejspis chyba nekde v samotnem cidlu… napadlo me dokoupit vami zminovanej senzor WH32 a sparovat ho s meteostanici? Mohlo by to fungovat ?
Nešlo by vykuchat z nějakého starého čidla tu součástku(čidlo teploty) a připájet to do rozbiteho?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.