Aidamko1
No nemáš pravdu, v tom roce 2020 tam bylo extrémní sucho, ten červen nic nezměnil, rok tam skončil jako velmi suchý.
edit: Tak se omlouvám, bylo to spíš na SZ.
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ok/charakteristiky_klimatu/img/OSRA_2020.gif
Ale ten princip je stejný.
Diskuse o počasí Kam vymizelo západní proudění během léta?
Je to starší článek, ale pěkně to vystihuje tu změnu:
https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/sucho-tra...
Liberecký kraj – Jizerské hory jsou stále místem s nejvyššími průměrnými srážkami. Dešťů ale ubývá.
Je to skutečně nejsrážkovější místo v Česku,“ říká směrem k Bílému Potoku mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. „Obec leží na návětrné straně hor, takže při západním proudění, které toto období roku provází, srážky spadnou právě tam,“ vysvětluje.
NA MEDARDA UŽ NENÍ SPOLEHNUTÍ
Nejvíce srážek by mělo obvykle spadnout během června, na který se vztahuje známá pranostika o Medardovi. „Jde o období, které zpravidla přináší chladnější proudění vzduchu od západu, i když samozřejmě nejde o celých 40 dní v celku. V posledních letech, možná i desetiletích, jsou ovšem tyto klasické medardovské cirkulace stále méně četné,“ dodává meteorolog.
To nepotřebuje komentář...
A přesně poslední roky to dávají za pravdu...
PS: Takže jsem měl celou dobu pravdu, ale bavit se se zdejšími popírači je těžký no a když pak někdo napíše, že západní proudění přináší vedra, tak je to konec. Vždycky doufám, že v diskuzi zvítězí zdravý rozum, ale bohužel kolikrát ne. Přitom ta změna je jasně vidět, potom fakt nechápu, proč to někdo popírá. Jde jenom o hloupou snahu to popřít, protože to píše aura. Kdyby to napsal někdo jiný, tak pohoda...
Sypu si teď možná popel na hlavu, ale taková je realita. Předsudky vítězí nad pravdou a diskuzí. Jde o to jenom popřít něčí názor jenom proto, že se mi ten člověk nelíbí...
Aidamko1
palma
ludvicek
Pánové, to je balzám prostě, ten váš normální, rozumný pohled, relevantní a realistický...Radost diskutovat.., ale i s dalšími tady, samozřejmě..
aura
Ten tvůj styl je pořád o tom samým..
Něco se ti urodí v hlavě a bez hlubší analýzy sem pak napereš všechno co kde najdeš, co zdánlivě podporuje tvoje vize.., tvrzení..
Je to vážně divné a furt dokola, nepoctivé a zavádějící, nandat sem Xkrát A a úplně vynechávat těch X- B...
Divnej styl a diskuze na PRD...
Dáš sem července 2019 a 2020, ale úplně opomenes 2018, 2021..
Nakonec zjistíš, že to prostě není žádná dlouhá řada, ani A ani B..
Jsou to jen výkyvy, kratší či delší, ale výkyvy...
swan1
Wtf Teď jsem jasně dosvědčil, že západní proudění v létě výrazně ubývá a tvoje reakce je, že se do mě začneš zase strefovat a ostatní pochválíš. OK
Tebe asi málo chválili ne?
Já se v zakládajícím příspěvku ani neptal jestli je to pravda, ale proč tomu tak je. A že se to děje je očividné. Diskuzi jste zkazili Vy někteří tím popíráním, hlavně ty. Díky, chtěl jsem se bavit o příčině.
aura_33
No příčiny tvých vizí, to je otázka úplně někam jinam... myslím..
Žádné strefovani, je to jen konstatování, zdaleka ne jen moje, jak sis tu jistě přečetl , ohledně tvého stylu..
Cokoli sem hodíš a narazíš na nesouhlas, oponenturu, protiargumenty, cítíš se napadený, zneuznaný, uražený a všichni ti oponenti nic nevidí a neslyší...
Být tebou bych se zamyslel, proč jsi v tom tak často sám...
Tak ať se daří a pekny den přeji..
aura_33
Ano a o absenci západního proudění nepíše vůbec nic, jen o úbytku srážek v medardovském období. Problém je ten, že při západním proudění jsou často výrazně víc vysunuté výše k severu, níže chodí severnější drahou a tady tak prší méně, díky vyšším teplotám jsou navíc srážky častěji konvektivního charakteru a tam jaksi nefunguje návětří. Mimochodem, tyhle podivně příspěvky jsou tu nějak často a stále od stejného uživatele, možná by se to chtělo zamyslet, kde je problém. A vážně bych nerad pokračoval v osolovování typu bejku, co to jako je ? U nás na Moravě známe jen býky. A myslím že si ani netykáme, takže se to chce dát do klidu...
swan1
ota
OK fakt vtipný . Jde o to, že jsem založil vlastní téma a Vy tu jedete nonstop off topic. Mám z toho být nadšený?
Název tématu: Kam vymizelo západní proudění během léta?
Odpovědi jsou zcela neuspokojivé, místo rozumné odpovědi tu řešíte mě. Tak kde je chyba...
A to nemluvím o tom, že popíráte jasné fakta o výrazném úbytku západního proudění v létě. Takže bohužel do mého tématu se sešla sorta lidí, co vůbec nechtějí dát žádnou odpověď a vysvětlení, ale místo toho mě začnou řešit. Vážně ideální...
Člověk má psát příspěvky do diskuze tam, kde je platný. Vy děláte přesný opak...
aura_33
Tebe těžko uspokojit...
Založis téma o podle tebe problému, ale vůbec nedáváš nesouhlas a oponenturu...
Topic názorů v příspěvcích tu máš dost, včetně mých, ale ty té neuspokojují, čekáš na ty souhlasné s tebou, jelikož evidentně jenom ty, nejsou off topic...
Někdy je s tebou sranda, jindy zoufalost..
Užívej další vlastní ,, téma,, o další domnělé katastrofě, tentokrát zmizení Atlantiku z Evropy..
swan1
Když tu se mnou někdo nesouhlasí, tak jsou to většinou ti stejní lidé. Tomu se říká zasedlost na někom. Chceš je vyjmenovat?
swan1
ota
palma
Aidamko1
A přidal se Czechia
A ani si nikdy neodpustíte osobní narážky, útoky apod.
Chytřejší buď odpoví na otázku nebo se nevyjádří, Vy tu jedete cosi špatného celou dobu...
Mrzí mě, že se pak musím bavit s takovými nepříjemnými lidmi jako jste Vy.
swan1
Tak promiň, ale jako zakladatel tématu, kdy pokládám otázku mám určité právo na nějakou "moderaci" a určitý požadavek na nějakou srozumitelnou odpověď.
Místo toho se mi tu sešla opět ta stejná banda, které vůbec nejde o nic dobrého a už vůbec ne o odpověď. Jenom hledat chyby a vše zpochybňovat, popírat...
To Vy umíte. Plus když mě začněte řešit, dílo je dokonáno a obrázek o Vás je dokonán. Zdejší banda už se pozná...
aura_33
Moderace, tedy umění diskuse, kompromis, uznání protiargumentů, uznání vlastních omylů, to je věc, která ti zoufale nejde..
Všichni máme nějaké ego, bez debat..
Jenže ty jsi schopný u věcí, které ti na 100% evidentně nevychází, do poslední chvíle tvrdit, že vychází na 100%.., že jsou tak jak říkáš..
Co to je za moderaci?
Co to je za diskuzi?
Je to o ničem...
aura_33
A víte, že já se k těm "nepříjemným" lidem přidám? Západní proudění nikam nezmizelo, a jak už tu nademnou mnoho lidí psalo, je pouze vysunuté více k severu a fronty mají větší tendenci přecházet na sucho, v nějakém středu tlakové výše se rozhodně dlouhodobě nenacházíme, v 90 % postupuje vzduch nad ČR od JZ/Z/SZ. Pokud někdy výrazněji zaprší, tak je to zejména tím, že se nad naším územím začně vlnit studená fronta (která už ve výsledku pak není ani moc studená) a přinese lokálně vysoké úhrny srážek a jinam sucho.
Dalo by se ale určitě mluvit o úbytku vrstevnatých srážek z tlakových níží, což je nejvíce patrné na návětří některých hor (Jizerky, Jeseníky...) a také o úbytku vlhkého a chladnějšího atlantického proudění s velkým množstvím přeháněk a slabších bouřek. Letos se také snad ještě nevyskytovaly bouřky v nevýrazném tlakovém poli, také celkem překvapivý a pravdivý fakt, ty bývaly dříve hodně časté klidně i týden v kuse (červen/červenec 2009, květen/červen 2016)
Tak se mi zdá, že název neměl být "Kam vymizelo západní proudění během léta" na "Proč je západní proudění v létě trapné a jiné než dřív"
Jinak se mi zdá, že aura doteď nepochopit, že západní proudění NEROVNÁ se pouze srážkově významné studené fronty přicházející z Německa.
swan1
Je možné že je to tím že to jsou jen ty ocásky. Já to beru podle toho jak jsem začínal sledovat počasí tak 17 let zpět. Tak v počasí to bylo pořád přechod studené fronty a i přešla jedna linie odpoledne Čechy večer Morava a bylo a nijak jsem nezaznamenal slova že se bude vlnit v té době nebyly možnosti jake jsou teď ty modely na netu atd. Paměť už tak dlouho neslouží. Ale jak říkám nám vyhovuje toto prší tu mnohem víc i když letos to žádná sláva není. Super na ty deště jsou stromy teď jsem byl v lese na samotežbě a u borovice jsem si dal tu práci a pozoroval letokruhy měla nějakých 114let a krásně šel vidět nějaký průměrný přírůstek sem tam menší kdy bylo fakt sucho a skoro vždy po nějakých 15 letech přicházely 4-5let velkého přírůstku kdy bylo mokro fakt sucho bylo jen jednou dva roky po sobě jinak vždy jen jeden rok. Ale ke konci měla nějaké 4 roky slušný přírůstek pak dost rok suchá a 5 let krásný přírůstek to by sedělo to sucho na 2015 a že uschla asi před 2 roky to vypovídá že u nás prší více než dřív.
swan1
Ještě k tomu jet streamů, Koukal jsem dozadu co to šlo, našel jsem nejdál 2017…a je fakt, ze jsme byli jako ČR více nad hlavním proudem, teď jsme prakticky v něm či pod nim, Ohledně srážek by mne zajímaly rozdíly na navetri KH v Německu, to by mi připadlo smerodatnejsi z hlediska západního proudění..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.