Diskuse o počasí Nejnebezpečnější meteorologický jev, který jste zažili
Lucina
Tak já bydlím v Praze a máme les přímo u domu, takže zas tak zlé to s tím městem být vždycky nemusí (a to nejsem někde na periferii).
Za mě byla docela drsná bouřka v září 2012 na Belvederu (Železná Ruda), nacházeli jsme se zrovna na okraji lesa. Kroupy 2-3 cm velké, dost silný vichr, slejvák ani nepočítám, to už jde ruku v ruce. Naštěstí jsme se stihli schovat.
Lucina
Tak centrum Prahy má toho kolem sebe podstatně víc, než centrum Zlína, to je samozřejmě taky pravda. Ale máme tu celkem dost parků/zahrad, ze všech světových metropolí tu máme největší podíl zeleně vůči rozloze města...ale chápu, kam míříte, na Praze 1 moc zeleně nenajdete, to ne.
janixs
Vetsinou jsou tu komentovane bourky, neni tu moc zazitku s jinymi meteorologickymi jevy. Bourek se i podle vseho nejvic lidi boji. Ve skutecnosti mozna i blesk zabiji nejmene.
Nejhorsi je sucho, to je ale plizivy meteorologicky jev. Pak velke mrazy nebo horka, hlavne pro starsi lidi. A povodne.
Zima a k tomu vitr, nebo extremni mraz pod -30 bez vetru. To je taky dost nebezpecne, moc lidi s tim zkusenosti nema. I n praded jsem jednou sel, bez cepice, par stupnu pod 0. Nahore pak -11 a po vylezeni z lesa na plane s koso-drevinou zacalo dost foukat, mozna 20 m/s. To se da tezko bez cepice projit, omrzaji usi rychle. Uplne nejhorsi v tomto smeru je bora, nebo blizard v USA. Pod -20 nebo -30 stupnu a k tomu vitr 20 m/s nebo i vic. To nastesti Stredni Evropu netrrapi, ale treba Gronsko, Kanada, to je jina.
Tommy
Tak pokud člověk není úplný blbec, tak se u nás mrazy přežít dají a to samé i léto. Je to sice hnus to léto a pro starší lidi je to horší,ale nejsou to až takové extrémy, myslím tím oproti jiným státům.
Bouřky se nás prostě týkají asi ze všeho nejvíc a jeto u nás podle mě nejnebezpečnější.
Treba tady v Laponsku - kopec s prevysenim par stovek m nad terenem, vyska podobna vysocine, Stredohori.
http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?ind=02820&am...
-21 az -22 stupnu a vitr 18-21 m/s to musi byt nahore drsne. Obcas se daji v horach potkat i horsi podminky.
V udoli pod kopcem byva pod -30 nebo i -35, vyjimecne az -40 (ne zrovna v tento den), ale vitr minimalni v udoli.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.