Aidamko1
No tak drzim palce, at to pod tu hlavičku vyjde!
Jinak urcite se shodneme v tom, ze ČR jako celek je pro vsechny modely obrovsky složitej, orografickej oříšek.. Stabilně úspěšně predpovidat fungovani srazkovych stinu či navetri nasich pohranicnich, ale i nekterych vnitrozemskych pohoří, ale i predpovedi teplot pro tak orograficky rozmanite uzemi, je myslím v podstatě nemožné...
Diskuse o počasí Jaké meteorologické modely jsou spolehlivé?
aura33
Tak jak psal swan1 každé místo to má jinak. Pro mě například nadhodnocuje GFS a plno dalších modelů, ale není to pravidlem. Naopak Aladin to trefuje vždy celkem přesně.
Jako já si myslím, že pokud mají modely pravděpodobnost kolem 85%, tak to znamená že každý má své silné stránky v něčem jiném a proto se používá vícero kombinací.
ICON-EU jsem studoval a dle mého je téměř totožný s modelem ICON, ale to neznamená, že může být jinde lepší.
swan1
Ještě jednou díky a snad ano.
Posledních asi 10 dní sleduji týdenní výhledy těch hlavních modelů a mám takový pocit, že všechny modely rezignovaly na přesnější odhady v horizontu 4 a více dní. Pokud se třeba dnes, 3.5., zaměřím na sobotu 8. května (což je celkem za rohem), ještě včera tam byl letní den, dnes je tam rozpětí zhruba 3 - 16 °C. Nějaké oteplení zřejmě až po víkendu.
Schválně se podívám zítra, co tam bude.
Celkem vzato je ale takové modelování k ničemu.
Edit 4.5.: sobotní max. teplota snížena na 12°C, takže změna 4 stupně za den. Je to moc nebo málo?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.