Jak již zde bylo opakováno mnohokrát, neřešme preference obyvatel. Pro někoho je například úhrn srážek 15mm/24hodin extrémní, pro někoho zanedbatelný, ale ani jeden nepřihlédne k hydrologické situaci a charakteru daných srážek.
Obdobné je to s územními podmínkami. Někde je 10mm za den extrémní srážkový úhrn, jinde se jedná o "kapku" v moři. Shodně můžeme polemizovat s dalšími meteorologickými prvkami a shodně to platí pro celá období. Hodnotit odchylky daného období musíme také s přihlédnutím k minulým týdnům a měsícům, jednoduše k období předcházejícímu. Letos, jak zde také již padlo, bylo význačné to, že v zimě spadlo velice málo srážek a jarní období deficit na mnoha místech spíše než dohnalo tak ho ještě zvýšilo. Spíše se letos potýkáme tedy na některých místech s nízkými zásobami vody, ale průběh letošního počasí v letní sezóně je běžný. Vybočují z normálu lokální bouřky (je zde značný rozdíl ve srážkách na malých územích) s extrémními úhrny srážek (ostatní jevy nejsou tak četně zastoupeny) nicméně i tento ráz počasí je ryze letní.
Pokud srovnáme s průměrnými hodnotami naměřené hodnoty prvků za letošní léto (to můžeme seriózně navíc až po jeho skončení) můžeme bilancovat, který vybočuje z normálu a jak, můžeme též probírat jaké další zvláštnosti průběhu počasí léto přineslo.
Diskuse o počasí Průběh léta 2014
Flanker to 10.08.2014 v 19:39 vystihl naprosto dokonale...
tom-791
Tome, tady nejde o preference. Navíc 50% zdejších příspěvků je o tom, co by si kdo přál a to je neoddiskutovatelný fakt. A proč by to bylo špatně, říci si svůj názor. Před časem a není to tak dávno jste řekl, že stabilní počasí bývá koncem července, začátkem srpna a letos nic a vypadá to že minimálně tento týden opět nic. A bez urážky, nevím kolik Vám je let, ale ty letošní šílené bouřky působící velké škody nepamatují velcí pamětníci. A letos už nás to jednou slušně vyplavilo (páteční svátek v květnu) a věřte mi, že jsem to ve svých 35 letech ještě neviděl. A tak je to pořád - 2 dny vedlo s vysokou vlhkostí a prudké bouřky, který se lidé oprávněně děsí. Ano, vím, kdyby byla tlaková výše ..... .Nedávno kousek od nás na Ústecko-orlicku šílené proudy vody. Zkrátka léto teplotně být normální či teplé může ale ty přívalové deště normální fakt nejsou a není to ojedinělé. A taky jsme měli v červenci a srpnu pár slušných mlh - taky hodně dlouho nepamatuji
A líbí se mi fakt, že meteorologové řeknou budou bouřky, nevíme kde, ale budou ..... a nakonec jsou jinde než mysleli a my ze to nemůžeme to se nedá předpovídat. Bezva, kdybych takhle fungoval v práci já, zkrachoval bych. Já vím, co mi odpovíte ......
A jak psal Pedro, teplota oceánů je velmi vysoká, a hurikánová sezóna v Atlantiku je zatím nízká .... určitě to bude mít vliv hlavně v zimních měsících.
Co se týče klimatologie, p. Tolacz mě nikdy nějak nenadchnul, je to můj názor, ale i když nejsem asi vlastenec - http://tech.s...-vselico.html Pan Lapin je podle mě fakt dobrej :-). A měl jsem Tu čest s ním mluvit
Ty mlhy mě taky celkem zaskočily. Takové husté mlhy v červenci a srpnu, že není viditelný sousední barák, se jen tak nevidí. Kdyby nebyly zelené stromy, tak si opravdu myslím, že je listopad.
A ve dvou dnech ty mlhy a nízká oblačnost vydržely až do pozdních dopoledních hodin.
Farmári na Slovensku sa pýtajú: Pane Bože, za čo ten trest? Úroda zomiera na hnilobu, máme tu miesta, kde bolo v júli 29 zrážkových dní...no, ale zhodli sme sa už v tejto diskusii, že leto je vlastne normálne...ale pripusťme aspoň, že je trochu nezvyklé...minimálne tento august je už pomerne netradičný
Pedro Salazar
Je třeba vzkázat farmářům, že je to vlastně vše OK, normální léto - ať se juknou na diskuzi ..... jsou žně a stabilní počasí není a vypadá to, že ani minimálně příští týden nebude a ty ranní teploty vypadají luxusně. Ale na druhou stranu jsem kopal brambory a bylo jich hodně, velké a ani nebyly sežrané od "havěti". Kéž by vypadla ta tlaková níže na severu pryč, ale ono je to tento rok takové divoké, takže bych se nedivil, kdyby tam vydržela 2 - 3 týdny nebo i více. Škoda, že GFS prohrál :-(
Flanker
Pedro Salazar
Opět se musím přiklonit k tomu, že v tomto nevidím nic výjimečného, divného atp. Nesouhlasím s tím, že počasí nebude v dalších dnech stabilní, naopak se dosti ustálí. Srážky k létu patří stejně jako vysoké teploty, v červenci je jich třeba hodně a to právě kvůli vrcholu vegetačního období, pakliže že bylo počasí tak stabilní v podobě tlakové výše a spadlo velice málo srážek, to by bylo možno označit za netradiční. Letní měsíce se vyznačují jednak vysokými teplotami a jednak vysokými úhrny srážek, nastudujte si klimatologické charakteristiky mírného pásu. Trochu posvětím tu "podivnost" jedině tím, že jsou srážky v letním období hodně lokální a spíše prudké a do určitých míst se soustřeďuje těch vydatných hodně. Tyto srážky zažehnají povrchové sucho, hydrologicky se projeví jen přechodně, takže je spíše možno konstatovat, že stále panuje relativní sucho.
Tak i já si dovolím zhodnotit jak letošní léto dopadlo. Oproti minulým rokům byl mírný květen, který jakoby pokračoval v mírném jaru a zimě. Mám pocit, že za celý květen nebyl jediný letní den u nás, rána byla poměrně chladná. 28. května spadlo v Semčicích (7 km od nás) během hodiny 50,6 mm. Mám sice prdlej deštoměr, takže na 25 mm mně z něj teče voda, ale co sem za bouřky vylil vody ze sudů, tak bych odhadoval že 40 mm u nás určitě spadlo. Takto velký srážkový úhrn za hodinu dlouho nebyl. Srovnatelné je to snad jen se zářím 2009, kdy byly povodně a u nás spadlo 140 mm za 3 dny (pršelo sice málo, ale vydatně a skutečně x desítek hodin v kuse). Od 28. května u nás 3 týdny nepršelo, a moc nepršelo ani v červenci a srpnu (většinou bouřku stáhne Labe). Za další takovou lehkou anomálii bych označil teď konec srpna, kdy jde ráno teplota k 8°C a přes den je horko těžko 18°C. Tyhlety teploty jsou u nás běžnější pro druhou půlku září. Jinak počet tropických dní byl mám pocit 4 nebo 5, tropické noci nevím, ale párkrát bylo o půlnoci 24-25°C. Čili u nás léto sušší a poměrně teplé, slunečné.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.