Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Průběh léta 2014

# 04.08.2014, 14:41

Co říkáte na uplynulý červenec?
Statistika která tu padla, jako např. 22 dní se srážkami, je už opravdu zarážející.
Taky dlouhodobá vlhkost nemá obdoby.

Přijde vám toto aktuální počasí s častými bouřkami jako letní?

EDIT: Název tématu "TOTO NENÍ LÉTO" není vhodný. Počasí letos je určitě letní, protože stejně jako slunce do něj patří i bouřky a časté střídání těchto dvou situací. Nesmíme zapomenout, že léto je nejdeštivější částí roku. Letní počasí by nebylo, třeba kdyby bylo stále pod 20°C a zataženo s deštěm. Ale letos se stále pohybovaly teploty mezi 25 - 30 °C.
Milan

116
# 04.08.2014, 14:47

Toto JE léto.

Každý tohle počasí vnímá trochu jinak, bouřky k létu neodmyslitelně patří. Já jsem s letošním létem mnohem spokojenější než s tím loňským, kterým jsme se v Brně protrápili suchem. Letos bylo sucho akorát v červnu a prvních pár dnů v červenci. Je pravda, že například čtvrtečních 80,1 mm tu v Brně nemá obdoby, ale i déšť k létu patří, i když ne tolik, jako k podzimu. Toto léto je prostě srážkově nadprůměrné, ať už je člověk s počasím spokojen nebo ne, je potřeba si to prostě přiznat, protože počasí nelze ovlivnit. ;-)

818
# 04.08.2014, 16:18

Nejprve je nutno si uvědomit, že máme za sebou několik srážkově chudých měsíců včetně zimy bez dostatečných, mnohde téměř žádných, zásob sněhu. Tyto lokální srážky navíc tento deficit nijak výrazně ohledně nasycení půdy nevyrovnávají a na mnohých místech jsou srážky naopak podprůměrné, jedná se spíše o velice nerovnoměrné rozložení srážek v ČR, což ale k létu též patří, neboť jak je již řečeno výše, tak v létě převládají konvektivní srážky. Výrazně deštivo ovšem není, připomeňme si např. rok 2010, kdy přišlo deštivější léto po již dosti deštivém jaru, pak je teprve možno mluvit o vlhkém počasí, kdy srážkově bohaté měsíce neberou konce přitom je půda již dosti nasycená, k takové situaci zřejmě (!) letos již nedojde.

Odpověď na otázky v prvním příspěvku a název tématu - současný průběh počasí v letním období je přímo učebnicově letní, průběh léta je tedy naprosto běžný, možná dochází letos ke značnějším rozdílům ve srážkách na malých územích, ale to nelze přičítat letnímu počasí jako takovému na vrub.

# 06.08.2014, 14:14

Podľa informácií slovenských klimatológov "je teplota oceánov na najvyššej úrovni v histórii meraní,"... "povrchové vody oceánov sú v tomto roku najteplejšie od začiatku pozorovaní. To znamená, že z oceánov sa vyparilo viac vody a toto všetko môže spôsobovať aj tie javy, ktoré sme zaznamenali u nás. Navyše to aj v priebehu roka môže priniesť ďalšie dôsledky, ktoré možno len ťažko odhadnúť,“ upozornil klimatológ SHMÚ Pavel Matejovič.

# 06.08.2014, 14:16

tom-791

„Ďalšou zaujímavosťou bolo, že júl bol nielen veľmi daždivý a vlhký, ale zároveň aj veľmi teplý. Na Slovensku patril do prvej dvadsiatky najteplejších mesiacov júl,“ naznačil klimatológ. Pripomenul, že fenomén daždivého a zároveň aj teplého leta sa objavuje až v posledných rokoch. V minulosti to tak nebývalo.

„Keď veľa pršalo, letá boli studené. Teraz sa teplé a daždivé letá vyskytujú viac. Napríklad aj roku 2010 veľmi veľa pršalo a bolo teplo a dusno. Letá už nepripomínajú stredoeurópsku klímu, skôr sa to podobá na klímu trópov,“ poznamenal klimatológ.

# 06.08.2014, 22:25

Mě přijde zajímavější, že za horkým a stabilním počasím nemusíme jen na jih, ale i na sever Evropy. Skandinávie zažívá opravdu velmi stabilní a horké počasí narozdíl od nás. Tady je počasí až neuvěřitelně labilní. Každý den nějaká přeháňka, bouřka. Kolik bylo za červenec dnů beze srážek? Tři?

619
# 07.08.2014, 07:12

Ano,viděl jsem ve Finsku za polárním kruhem bylo i 31° :slunce:,je to asi už dva dny.
U mě je toto léto zatím ideální,žádné vysoké teploty,max.bylo jen snesitelných 33°,přitom tropických dnů bylo už 14.:cool:
I se srážkami je to ideální,akorát červen byl trochu sušší jen 30 mm,ale červenec to napravil,spadlo 97 mm.

41
# 07.08.2014, 10:13

No tak letošní léto je snad nejdivnější co jsem v životě zažil, tedy za těch 22 roků:)

818
# 07.08.2014, 13:27

tom.f
Holé konstatování = výmysl. V čem je divné, uveďte alespoň jeden rozumný argument. Připadá mi, že si tu mnozí hrajete na senzace chtivé bulvární pisálky, protože Vám přijde vše divné, extrémní, strašné atp.

# 07.08.2014, 20:01

tom-791...no, tak fajn, všetko bolo v norme, bežné leto, nič zvláštne sa neudialo...spokojný??? :-D
...ak považuješ klimatológov za bulvár, nuž, neviem, čo by som na to odpovedal...som prekvapený

818
# 07.08.2014, 22:48

Pedro Salazar
Reakce byla na příspěvek uživatele tom.f, kde není o klimatolozích žádná řeč, asi jste nepochopil tvrzení. Slovo klimatologové a bulvár se společně v mém příspěvku neobjevilo, zajisté.

Samozřejmě, že je letošní léto běžné - co na něm spatřujete divného (co konkrétně) by mě opravdu zajímalo.

# 08.08.2014, 16:00

Vždycky lze nalézt nějakou odchylku od průměru - počasí jen těžko může neustále odpovídat průměrným hodnotám (ty jsou ostatně stejně zatíženy extrémy). Nezvyklý průběh počasí v posledních měsících nepanuje a léto žádné významné jevy nepřináší. Posledním extrémem (dostatečně rozsáhlým a historicky významným) na našem území byla teplotně nadprůměrná a srážkově chudá zima.

86
# 09.08.2014, 18:24

Zajímavý článek a v něm vyjádření:

Jsme uprostřed léta a venku se horko střídá s dusnem a deštěm. Je to vůbec normální?

Ano, v létě bývá u nás horko i dusno. Někdy si myslíme, že je příliš horko nebo je dusno častěji, než jsme byli zvyklí. Tady je dobré být v hodnoceních počasí opatrný, protože člověk má krátkou a výběrovou paměť. Málo si pamatujeme, že se u nás i extrémy počasí opakují, že v některých letech je bouřek hodně a v jiných málo, že někdy máme studené, vlhké a někdy horké a suché léto.

Více: Málo si pamatujeme, že extrémy počasí se opakují, ...

Letošní léto je zcela normální.

# 10.08.2014, 10:50

Nuž, keď to zoberieme takto, tak je v norme vlastne všetko. Moderné poznatky nás totiž presvedčili, že počasie sa mení v dlhodobých cykloch (v ktorých sa vyskytujú "krátkodobé" prechodné výkyvy). V týchto zemepisných šírkach sme v histórii už mali asi všetky druhy klímy a všetky typy počasia a situácií v rôznych kombináciách.
V duchu tohto zistenia môžeme povedať - všetko, čo sa tu deje, je úplne normálne. Dokonca aj "globálne otepľovanie" - aj to bolo na tejto planéte už niekoľkokrát. Slávna Noemova cesta po zatopenej matke Zemi tiež nemusí byť len biblická legenda a za istých okolností sa môže znova zopakovať. Poznatky nás oprávňujú konštatovať - je to normálne.
Summa sumárum, nech sa udeje čokoľvek, netreba sa tomu čudovať.
Takže áno, pravda. Toto leto bolo/bude úplne normálne a posledná veľmi teplá zima bola normálna tiež...

54
# 10.08.2014, 18:45

Já nevím, co byste někteří konkrétně chtěli, aby byli vedra k padnutí, třeba 37°C a víc. Já jsem za letošní průběh léta, které je i tak teplotně stálé nadprůměrné spokojený. Myslím, že si nikdo nemůže stěžovat na to, že by musel topit třeba i v červenci.

# 10.08.2014, 19:39

Mark
Já si dovolím říct, co by spousta lidí chtělo - alespoň týden stabilní letní počasí. 2 dny dusno a vlhko a posléze silné bouřky, kroupy a přívalové deště. A to stále stejné a dokola. A to mi vadí také. Vždyť nic stabilního nebylo. A kdyby bylo 37C .... mě to vůbec nevadí. Ono 37C při suchém počasí nebo 30c při 80% vlhkosti a více vyjde obdobně, alespoň pocitově

Ale jsem přesvědčen, že po příštím dalším hnusném letním týdnu by snad ještě něco pěkného mohlo přijít.

A nezlobte se na mě, ale kdo může říct co je normální a co ne ? Zdejší moderátoři, nebo klimatolog jmenovaný v článku ? Pedro to napsal dobře, ono je vlastně normální vše

86
# 10.08.2014, 19:48

Ne, opravdu není normální vše. Je nutné hodnotit intenzitu odchylky daného jevu. Pokud by celé léto bylo 35 °C každý den je to výjimečné a neobvyklé.

Pokud se nad Evropu neprosadí rozsáhlá tlaková výše, tak těžko může být několik dní jasno bez deště. V historii na tomhle počasí prostě není nic divného. Stabilní počasí není o nic obvyklejší nebo normálnější než nestabilní. Pokud chcete jiné počasí, to je vaše věc, ale nijak to nesouvisí s klimatologií nebo nenormálností počasí. Jaké počasí se vám líbí nebo by vám vyhovovalo nikoho nezajímá, protože každý má preference jiné a diskutovat zde o tom nebudeme.

# 10.08.2014, 19:56

Petr12
S Vámi opravdu nemá cenu diskutovat.

Snad mám právo říct svůj názor, nebo tuto diskuzi zrušte a zabalte. Já se nad nikoho nepovyšuji (kromě Vás ;-)), protože to nemám zapotřebí, ale rozhodně Vámi uznávaný a studovaný klimatolog není jediný na světě a ona i Dáša studovala, ne? Četl jste to, co napsal Pedro, třeba o teplotách oceánů?

Moderátor: Smazáno to, co s tématem nesouvisí, tom-791

54
# 10.08.2014, 19:59

Flanker
Ano máte pravdu, že jak je nízká vlhkost tak se lepé snáší velmi vysoké teploty. Třeba jak někdo letí do Turecka tak se nemusí děsit toho jak je předpovídaná třeba čtyřicítka.

86
# 10.08.2014, 20:02

Flanker
S těmi oceány to příliš s Evropu nesouvisí. To se budeme bavit spíše o El Niño, v jeho oblasti jsou oceány nadprůměrně teplé. Nemám informace o tom, že by severní Atlantik byl nějak nadprůměrně teplý, ale chtělo by to někde najít (neznám teď stránky, kde by to bylo).

Citovaný klimatolog Pavel Matejovič není vystudovaný a tudíž jeho názory nemusí být vůbec relevantní. Radim Tolasz je úrovní a vzděláním zcela někde jinde.

•Po absolvovaní Pedagogickej fakulty v roku 1985 v Nitre pracoval ako učiteľ životopis

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.