Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a často déšť, na východě Moravy a ve Slezsku i vydatný

Diskuse o počasí Novinka: Přidání 768 profesionálních meteorologických stanic na In-počasí

# 12.06.2025, 11:34

In-počasí
Je fajn, že tady máme mraky ofiko stanic, ale stále se nedaří vymýtit ty přeměřující stanice, a zbytečně to mate. Včera určitě nebylo nejtepleji ve Frymburku. A dneska od rána klasika, čtyři první stanice, a všechny mimo. Klasika Budějovice, Uherský Brod, Viničná Lhota, a Nové Město pod Smrkem. Všechno totální úlet, o několik stupňů. Samozřejmě se tam objevují stále stejné stanice, po ránu klasika Březí. A mohl bych pokračovat. Tak třeba se dostaneme časem i tady v tom, na nějakou rozumnou úroveň. Je to škoda, když tady nějakých 50-70% stanic, měří celkem velmi solidně :cool:

7
# 12.06.2025, 11:45

Lerak2
Já vidím na Meteologix všechny okolní čhmú stanice, u srážek i všechny automatické srážkoměry... A opravdu data aktuální. Ale mám placenou verzi. Viz screeny.

82
# 12.06.2025, 13:32

Lerak2
Třeba by se dala vzít data ze všech stanic za jeden moment (nebo max/min teplotu), zaevidovat extrémy a po nějaké době ty stanice, v případě opakování extrému, rovnou vymazat.
Například vzít klasický statistický interval spolehlivosti 95 % a pak to prostě promáznout. :D

# 12.06.2025, 13:43

kapr84
Jak už jsem psal, v tomto týdnu nemá cenu řešit aktuálnost dat - běží to aktuálně v omezené aktualizaci a testovacím režimu. Kdyby tam byla chyba, tak si to celé nezahltíme. To se dělá úplně běžně. V příštím týdnu to má smysl začít řešit, ale obecně data jsou od ČHMÚ se zpožděním - nejsou okamžitě. Na zmíněném webu jsou data aktuálně cca 50 minut stará.

356
# 12.06.2025, 14:38

In-počasí
Chtěl bych se zeptat, proč nejsou u stanic v archívu na in-počasí uváděny veličiny průměrná teplota, průměrný tlak, průměrná rychlost větru, nový sníh. Kvůli velikosti databáze ? Průměrná teplota a nově k dizpozici i noční Tmin 21-07 MST by se určitě hodilo. U oblačnosti a typu počasí už je to složitější, tam ty data nejsou často jednoznačná.

Lerak2
Tak pracuje se na tom. Některé stanice skutečně přeměřují, dopoledne i výrazně. Odpoledne pak už ne a do rekordu nespadnou. Chtělo by to nějaké stanie vychytat. Ale není úplně jedoduché rozhodnout, která stanice měří špatně a která ne. Nejhorší případy byly staženy z mapy.

# 12.06.2025, 15:34

TommyAst
Tak to je dobře, že se na tom pracuje ;-) Hlavně vybrat správně :cool: Protože třeba dneska se do tabulky prvních čtyř stanic, snad ještě nedostala, žádná relativně dobře měřící :( Můj návrh, co s tím dělat, jsem už psal o něco výše, viz černý bod. Ale je to plně v kompetenci IN-počasí

# 12.06.2025, 15:39

kapr84
Já nevím no. Ten Meteologix, pro část Moravy možná dobrý. Ale většina krajů tam má jen pár SYNOP stanic, a ty si najde prakticky každý. AKS tam není tady žádná. Jak říkám, když potřebuju rychle data, tak tohle mi nepřijde pro mně úplně dobrý. Ale jinak díky za tip, někomu se to může hodit ;-)

7
# 12.06.2025, 18:58

Budete přidávat i automatické srážkoměry? Děkuji

7
# 12.06.2025, 19:01

Lerak2
ono, nejdřív jsou tam jen moravské stanice, ale postupně i viz obrázek.. ze 17h. Já to využívám hlavně proto, že jsou tam i všechny okolní srážkoměrné stanice, které tady na in-počasí nejsou.. plus okolní státy.

356
# 12.06.2025, 23:58

Lerak2
Podezřelé jsou stanice, které se často dostávají výše, než nejvyšší maximum Txx ze staniční sítě CHMI. Pokud ale stanice přeměřuje jen dopoledne, je to horší.

kapr84
Teď už je tam na meteologix stanic hodně a ta mapa se aspoň pořádně zaplnila. Dřív tam v ČR byly jen SYNOP stanice (37 stanic), což je dost málo. Grafický způsob map na chmi.cz u denních teplot a srážek je docela katastrofální, i s tou interpolací, vyčíst toho moc nejde. Tak i tady nová mapa meteologix dost pomůže.

# 13.06.2025, 14:19

Aktualizace už by měla být výrazně lepší. ;-) Pomalu už to přechází do ostrého provozu. :love:

# 13.06.2025, 15:52

Super aktualizace! Ta historická data profesionálních stanic ČHMÚ jsou parádní. Je velmi zajímavé zjišťovat, jaká byla teplota a srážky třeba před více jak 50 lety.

Třeba Kroměříž měla v roce 1963 66 ledových dní. To je v dnešní době úplně sci-fi. Nebo v roce 1996 92 dní se sněhovou pokrývkou, což je relativně krátká minulost, ale to číslo je jak z jiného světa.

230
# 13.06.2025, 16:12

Mr. Lightning
Souhlasím s Vámi.
Třeba já jsem člověk, který hodně pozoruje historii ohledně počasí. Klidně i před 50-100 lety dozadu. Nyní se na to můžu dívat i více podrobněji. Hlavně i na ty teploty. ;-)

# 13.06.2025, 18:08

Tak data se nám pěkně ukazují, a vyloženě je krásně vidět, jak ve většině krajů, jsou ty některé soukromé stanice dost mimo. Špatné všude, jen tady v Ústeckém kraji, žádný úlet. Už jsem to psal několikrát, díky tady všem provozovatelům. Relativně ještě v pohodě kraj Liberecký, mimo Zahrádek. A Karlovarský kraj také ještě ok. Úlet je Plzeňský kraj, tam se do první desítky dostaly jen 2 ofiko stanice, velice smutné. Ano místy mohlo být o trochu více, ale ty teploty okolo 30°C, jsou prostě už dost. A mohl bych pokračovat v dalších krajích. To je vážně místy hrůza :( A vlastně se tady v diskuzi rovnou ukazuje, že prostě uživatelé berou ty přeměřující stanice vážně. Viz kolega dnes očekává letní den na soukromých stanicích v Uherském Brodě, když jsme tady několikrát řešili, že je to tam výrazně špatně :(

# 13.06.2025, 18:10

In-počasí
Jen drobná chybička, stanice Strojetice, leží v Ústeckém kraji, nyní je zařazena ve Středočeském kraji. Děkuji předem za opravu ;-)

7
# 13.06.2025, 18:26

In-počasí
škoda.. jen, že ve Chřibech by se stanice v mapě dost hodila.. ale je to Vaše mapa no. I tak děkuji.

# 13.06.2025, 22:24

Lerak2
Opraveno, děkujeme.

kapr84
Nechápu, stanice jsou tam, kde jsou.

7
# 14.06.2025, 05:51

In-počasí
dobře, budu sledovat jinde.. ;-) Ale ASS tam nemáte zdaleka všechny :) ale psali jste, že by se nevešly, tak rozumím.. ok.

# 15.06.2025, 11:41

ten Frymburk a to Větřní-němče to je fakt ulet;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.