Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a často déšť, na východě Moravy a ve Slezsku i vydatný

Diskuse o počasí Novinka: Přidání 768 profesionálních meteorologických stanic na In-počasí

88
# 11.06.2025, 10:02

Tak tohle je opravdu skvělé a úžasně zpracované. Spousta těch dat se aktuálně ani nikde jinde zobrazit nedá, hlavně historie těch 10 minutových dat. :love:

# 11.06.2025, 10:19

Děkujeme, to jsme rádi. :love:

Na.Guru
Tečkami jsem si jistý u neaktuálních stanic. Těm není nutné hodnotu ukazovat. Jinde uvidíme, je to asi věcí názoru. :)

Danda.1902
Ano, v aplikaci Meteoradar se to objeví až to bude i na mapy.in-pocasi.cz - pracujeme na tom.

Dnes už se nově zobrazují v tabulkách a rekordech.

Rekordy za celé území již zahrnují všechny stanice
FGh
13
# 11.06.2025, 10:26

Tak nyní jednoznačně nejlepší síť stanic - přehledná, aktualizovaná, podrobné statistiky. Tohle se hodně povedlo.

# 11.06.2025, 10:49

In-počasí
Už běží i ty krajský tabulky, super. Teď už se jen ještě ,,zbavit" těch pár, teplotně přeměřujících soukromých stanic (cca 20-30), a bude to luxusní mapa a seznam stanic. Ty přeměřující, bych právě označil tečkou, třeba černou. Kdo by chtěl, může si jí eventuálně rozkliknout. Něco takového. A nedávat je do krajského seznamu, nebo denních rekordů. Myslím, že při přibližně 500 stanicích, by tady ty nesmyslné hodnoty, nescházely ;-)

Jinak drobná chybička, teď na začátku. V ÚK je stanice v tabulce Doksy, která ale leží v Libereckém kraji. Když bych ještě objevil, nějakou drobnou chybičku, dám vědět

# 11.06.2025, 12:33

Tak za tohle Vám patří velký dík,muselo to dát hodně mravenčí práce. Ty srážkoměrné stanice z okolí našeho města,ty tu moc chyběly a i měření ze samotného Vel.Meziřičí z doby před rokem 1961 je bomba. Díky :)
Jen jsem si všiml, že u stanice Velké Meziříčí chybí od července 2024 údaje vždy k prvnímu dni v měsíci.

76
# 11.06.2025, 13:46

In-počasí Nápad je to zajímavý, ale aktualizace dat ČHMÚ po dvou hodinách to mi nepřijde moc aktuální počasí. Především to bude znát v případě deště nebo rychlého ochlazení. Nyní na to koukám a poslední aktualizace dat ČHMÚ je z 11:50 hodin a nyní je 13:50 hodin a stále aktualizace neproběhla. Nešlo by to aktualizovat častěji??? Oproti tomu mají soukromé stanice výhodu, kdy je možná aktualizace každých 5 minut (na jejich stránkách).
Těch stanic je opravdu spoustu a uhlídat to zda všechny fungují a správně se aktualizují bude asi náročné.

ota Web ČHMÚ je spíše vědecký web, proto takovéto zpracování. Běžné veřejnosti bohatě stačí prezentace meteodat v TV, NOVINY, RADIO, popř. Faceboook. Ve svém okolí znám spoustu lidí co to nemají ani čas podrobně studovat. Někdy si dělají i srandu, že nejlepší je předpověď - jak bylo :love:

356
# 11.06.2025, 19:12

ondrav
Ta aktualizace dat ze stanic CHMI, nebude to tím, že u stanic CHMI je uváděn čas UTC ? U nás v ČR je zimní čas SEČ = UTC +1 a letní čas SELČ = UTC +2. Tedy 11:50 UTC = 12:50 SEČ = 13:50 SELČ. Skutečný čas v ČR, nebo li místní Sluneční čas MST v ČR přibližně odpovídá zimnímu času SEČ, na 15. rovnoběžce přesně. Na nulté rovnoběžce pak MST = UTC.

# 11.06.2025, 19:35

TommyAst
Ty data zveřejňuje pro veřejnost ČHMÚ průběžně, data v souborech jsou v UTC, ale tady je to správně. Jen prostě chvilku trvá, než vylezou ven pro veřejnost. Zpoždění je většinou okolo hodiny, nebo lehce přes. Zatím to prostě lepší nejde tady udělat, ty aktuální data, holt nejsou občas úplně aktuální. Ale pro většinu uživatelů stále lepší situace, než vůbec nic. Toť můj názor :cool:

356
# 11.06.2025, 20:01

Lerak2
Já jsem zvyklej, že čas se udává často v UTC a tak mě to vysvětlení dvou hodin prostě napadlo. Data samozřejmě se musí pozbírat, projít kontrolou a pod. Proto je to zpoždění u zvečejňovaných dat CHMI pochopitelné. A jinak to samozřejmě udělat nejde.

Co je horší - jak se orientovat v datech na opendata.chmi.cz. U SYNOP stanic je to číslo ještě snadno zjistitelné, u základních klimatologických stanic už ne.

7
# 11.06.2025, 20:10

Lerak2
Není pravda, že zveřejnění dat z AKS trvá hodinu... v jiných aplikacích třetích stran je zveřejněno ve 25. minutě po celé.. z termínu. A to dokonce s aktuálním počasím, oblačností, které pozorovatel zadá do počítače. Já to využívám. Najdete v aplikaci Pflotsch storm.. rozlišuje se tam ale jen déšť, bouřka, sněžení, jasno, skoro jasno, polojasno, oblačno, skoro zataženo, zataženo..

# 11.06.2025, 20:19

kapr84
Ale to já samozřejmě vím, ty data mám prakticky okamžitě z ČHMÚ, po pár minutách od změření (případně v dalších aplikacích, apod.). Ale tady jsou data přidávána z těch dat (opendata), která jsou zveřejněna, s tím zpožděním, jak jsem psal výše. Doufám, že je to srozumitelné ;-)

7
# 11.06.2025, 20:33

Lerak2
Z dat open data jsou i na Meteologix a v aplikaci Pflotch Storm. U obou je to nově od otevřených dat. Před tím tam byly jen profesionální stance..

# 11.06.2025, 21:15

No když se podívám na ten Meteologix, tak tam jsou tady v ÚK jen 4 SYNOP stanice. Jinde jen jedna v celém kraji. Dost málo. Navíc poslední data stará víc než hodinu. Takže jen z posledních opendat ČHMÚ ve 20h

Meteologix
356
# 11.06.2025, 22:12

Lerak2

U nás v ČR je SYNOP stanic 37 aktuálně v provozu, data Z Hošťálková - Maruška už pár let nejsou v SYNOP datech. 37 SYNOP stanic v ČR a na Slovensku obvykle 25 SYNOP stanic je i ve výpisu na Ogimetu, i tady na mapě na in-pocasi.cz byla pouze SYNOP data ze stanic CHMI. Na mapách extrémů a teplot v daný čas na Ogimetu je také v ČR těch 37 stanic. Samozřejmě, není to moc (pro ČR těch 37 stanic, srážky měří v ČR 36 SYNOP stanic).

Data ze SYNOP stanic jsou obvykle jednou za hodinu ve většině Evropy a samozřejmě v ČR. ale to jsme na tom dobře. Mimo Evropu je to ještě horší, data často jen po 3 hod či po 6 hod. Na té mapě z Meteologix máš těch stanic na východě ČR razantně více. To už nebudou SYNOP stanice, nevím ani jak se to na mapu dostalo.

356
# 11.06.2025, 22:15

kapr84
Meteologix teď přídává už i open data ? To by bylo dobře, stanic by tam bylo výrazně více v ČR. Norsko, Finsko, Švédsko má velkou část staniční sítě i jako SYNOP. SYNOP stanic je v Norsku přes 250, ve Finsku přes 180 a ve ŠVédsku přes 180. U nás tento počet nic moc. Počtem SYNOP stanic v Evropě na počet obyvatel vede Norsko (zejména samotné Špicberky), nejvyšší hustota SYNOP stanic na km2, tam vede Švýcarsko v Evropě.

356
# 11.06.2025, 22:37

In-počasí
U profesionálních stanic se měsíční statistiky zobrazují pro srážky a pro Sluneční svit. Teplota se tam nezobrazuje. To je tak udělané záměrně, nebo je to zatím nevyřešené v testovacím provozu ? Byla by to u teploty škoda.

Samozřejmě, je to velmi pěkné rozšíření a informací je teď o dost více. CHMI moc dobrý systém zobrazení dat nemá (nejspíše úmyslně) a tak to velmi pomohlo i v tomto. Dobré je, že se denní rekordy zobrazují ze souboru všech stanic, ne jen ze stanic soukromých. Stanice CHMI jsou často na ne moc dostupných a obydlených místech, kde je prostě to počasí extrémnější.

Je to rozšíření, které tu bylo z očekáváním několika let. Opendata.chmi.cz, tam jsou ty původní data v hodně nepřehledném stavu, dokumentace žádná a prakticky nikdo se v tom nevyzná. Teď ale je možné poměrně snadno data dohledat v archivu na in-počasí.

# 11.06.2025, 22:54

TommyAst
Ano, teploty tam ještě přibudou. Ano, vyznat se v tom je opravdu docela náročné :)

Lerak2
Přesně tak, data jsou z otevřených dat, odkud je to s nějakým intervalem. Zatím je u nás trochu omezený, ale od nového týdne již bude přesně tak, jak je z dat od ČHMÚ. Takže až pak to půjde nějak hodnotit. Nyní to vše testujeme.

Obecně jsou různé typy stanic s různými intervaly měření a různými daty. Je to poměrně složité a komplexní. Lepší je tedy vždy řešit konkrétní stanici - místo měření (z toho je pak jasné, jestli je to SYNOP, AKS atd.). Třeba SYNOP stanice stahujeme nadále i ze zahraničních zdrojů.

356
# 11.06.2025, 22:57

In-počasí
Jak byla do minulého roku denní-měsíční-roční data ze stanic na webu CHMI - historická data, tak tam také schovávali data, aby nešlo automatické zpracování. Ale data se mi podařilo dobýt a vzniklo z toho několik postů. Teď na opendata.chmi.cz to je skutečně jak nějaká šifrovačka, uděláno záměrně nepřehledné. Tak to jen tak použít nepůjde do nějakého postu. Což je škoda, dat je tam ještě více, vč. napčíklad Tmin 21-07.

# 11.06.2025, 23:00

Lerak2
Doksy opravíme. Děkuji.

Michal z Vysočiny
To je zajímavý problém, prověříme určitě. Děkuji.

# 12.06.2025, 11:31

Mockrát děkuji za velmi rychlou opravu na kterou jsem upozornil,jen tak dál zdokonalujte tyto pěkné a poučné stránky, občas se taky zúčastním🙂
Ještě jednou velké poděkování.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.