Diskuse o počasí Začátek týdne větrný a teplotně podprůměrný, o víkendu výrazné oteplení
No pro většinu populace bude znamenat změna z mírně teplotně podprůměrného období na nadprůměrně období zlepšení. Většina populace nevnímá přetrvávající sucho a jeho důsledky. Subjektivně to hodnotí tak, že už 14 dní často prší a je zima, musí se přitápět apod. Že spadne jen pár mm na povrchovou vrstvu to neřeší.
Tak napsat,že po pěkném chladném,větrném a místy deštivém pracovním týdnu přijde na víkend hnusné slunečné a teplé počasí nebude pro naprostou většinu přijatelné, i když je všem jasné,že ten výhled nemá s podzimem nic společného a a tepla už bylo letos příliš…Jinak atmosféra Země v srpnu obsahovala rekordní množství vodní páry,padl rekord z července 2024.
No tady mi to ukazuje až do pátku v maximech jen 15° a ta minima budou téměř jistě o pár ° nižší a taková středa a čtvrtek to vidím spíše na tmin +5°C. Takže na září tedy za mě nic moc. Samozřejmě v ideálním světe bych si to představoval že včera spadlo 20 mm a teď bude pár hezkých dní, ale bohužel takhle to nefunguje. A ten konec výhledu tomu rozhodně nevěřím že bude takhle dlouho takhle teplo. To se na 99% ještě změní. Jako nějaké hezké babí léto jistě bude o tom žádná, ale že by to vydrželo víc jak týden to těžko.
Blbé je to, že tento týden se na mnoha místech začne topit což je předčasné. Bohužel mi přijde že ty normy na topení naprosto nereflektují současnost. Ten předpis že když celodenní teplota klesne ve 2 po sobě jdoucích dnech pod 13°C tak se začíná topit je stejný už desítky let a paneláky, kterých se to převážně týká jsou dneska téměř všechny zateplené. Neříkejte mi, že zateplené paneláky by nezvládly bez vytápění i celodení teploty o 2-3°C nižší. Podle mě naprosto bez problému. Sám jsem v jednom takovém paneláku bydlel a bylo to skoro nonstop přetopené i když jsem měl vypnuté radiátory. Ještě že už bydlím v baráku a topím si po svém. Zatím tepelné čerpadlo bude spinkat a možná když se mi bude chtít hodím něco málo do krbu, protože jsem dostal od sousedů kvanta stavebního dřeva a budu rád když mi ta prkna co se všude válí začnou mizet. Ale zatím tu máme 21-22°C takže uvidíme kam to tento týden klesne a zda to bude potřeba.
TomasMost
No, tohle se ale předpovídalo už před týdnem, jsem to sem i dával.. akorát, že to babí léto by mělo být o cca +4 až +5 stupňů teplejší než před pár lety bývalo.. holt, ani ty babí léta už nejsou co bejvaly... ( možná se to zmírní, možná to ještě vyleze nahoru..)..Jinak za včerejšek povodňové 3mm.. tady u nás..
JohnyG
Já také TČ zatím vyplé, respektive v režimu nevytápění. Jen začínám večer topit v kamnech, respektive na hoďku, dvě si přitopit. Také mám zase skoro kopec dřeva ze staré střechy, kterej postupně řežu, plus k tomu ještě hromady vlastního dřeva hlavně ze soušek, takže naopak pálit to je spíš nutnost, ať to ubývá
TomasMost
jako úspěšný ragebait by to za zkoušku náhodou stálo
Na.Guru
Já vlastně režim vytápění na TČ nevypinám vůbec, ale je to nastavené že se zapíná jen když venku klesne teplota pod 12°C a zatím mám nastavený termostat skoro na minimum, takže teoreticky vzato to po ránu občas lehce přitopí, ale zatím spotřeba el. za září na vytápění to ukazuje 5 kWh takže to je nic.
No a pak máme ten krb a je pravda, že poslední dobou se mi tady nahromadilo opravdu hodně dřeva z různých demolicí či prořízek stromů okolo mě. Lidé jsou tu líní topit dřevem nebo to zpracovávat a já beru všechno co kdo nabídne takže teď mám motivaci spíše topit dřevem než TČ.
Lesník Lucina
Přesně, přidávám se k málu logicky smýšlejících hlidí. Smaží už od března a napíšou tohle. Voda nikde.
JohnyG
Právě že letos, co se předpovídá v oblasti tlakových výší, vedra a sucha vychází všechno do puntíku už 2 týdny dopředu. Tohle už je za týden. Pak minifrontička a znova další TV tentokrát od severu. Jo, to bude podzim na hovno zase.
F4
Vody mám plnou nádrž..V okolí se tu už vyskytujou občas cikády ( jsou slyšet na kraji lesa), na haldě tu rostou opuncie, topnou sezonu mám tak 4 měsíce v roce, co víc si přát.. babí léto ?.. pardon, nově babí podzim, jak pravila dcerka od mýho bratrance...
p.s. některé meteostránky uvádějí, že ty teploty okol +22 až +25 by se mohly střídat s mírným ochlazením až někam za polovinu října.. tak uvidíme..
palma
Tomu i věřím po letošku, že to vedro bude strašit až do půlky října. Pak se to snad trochu utlumí přibývající nízkou oblačností. Jinak taky topím 4 měsíce - listopad-únor. Když furt smaží do oken pod nízkým úhlem, tak je vedro klidně ještě v listopadu. Ale tohle asi pro střední Evropu normální opravdu není. Španělsko či jih Francie, OK, ale tady fakt ne. Co se vody týče, tak jasně, Kladno zrovna letos extrémně suchý není. Každou chvíli tam prší nebo ho trefila bouřka. To tady je sice na oko zeleno, ale půda je pořád vyprahlá a vodní toky stále na minimech.
Jinak včera i dnes tradičně polabská placka jede bomby. Sucho neznají.
Tady dnes zatím žádná přeháňka, převažuje polojasno až oblačno, teplota okolo 17°C. První vlaštovka se teď chystá v KH, snad dojde sem. Včera většinou spadlo mezi cca 3-4 mm, tak aspoň něco málo na povrchy. Topení není potřeba ani v baráku, natož v paneláku. Poslední chladnější den, než je ten dnešní, byl naposledy jeden začátkem června a pak v půlce května. Na topení, je ještě času dost tady. Něco jiného si myslí teplárna a od zítra začnou, holt prachy, i když sami přiznali, že průměrné teploty, ještě neodpovídají, spuštění topné sezóny
Tak Královo Pole nedlouho po 14. hodině liják a vichr, byl jsem u toho. Sem během odpoledne taky chodí přeháňky, ale všechno podstatné se nám vyhnulo, bývá to jen slabší, většinou jen kape (intenzita od velmi slabé po mírnou). Nicméně ten silný nárazový vítr tu je taky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.