Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a velmi teplo, maxima místy přesáhnou 30 °C

Diskuse o počasí V novém týdnu už chladněji, přechodně budou teploty podprůměrné

# 21.07.2026, 08:09

VDM77
Tak nemůžu za to,že nechápete pointu,bylo to o tom,jak vyjímečně nízké letní teploty v maximech jsem zažil já v mládí a jak postupně tento extrém zmírňuje KZ. Nevím,proč mi vnucujete roky 1943,44,47,ty jsem nezažil…

ČHMÚ
16
# 21.07.2026, 08:52

No tak samozřejmě i v dobách dávno minulých se střídaly chladnější a teplejší letní měsíce to je snad každému jasné. Ale klima se výrazně oteplilo hlavně v létě a v zimě a je to hodně znát. Takže nyní když přijde měsíc zcela průměrný tak velká část populace prská jaká je zima. Nicméně jsme 50°s.š. a normální letní měsíc je tady stále s průměrnou celodenní teplotou okolo 19°C což prostě znamená že tropických dní je jen pár za měsíc a dny s maximy okolo 20°C se také vyskytují. Dříve to bývalo jiné a když přišel chladný letní měsíc tak bylo i více dní s teplotami okolo 15°C což už se dnes téměř nevyskytuje.

# 21.07.2026, 21:56

Tady ve Vémyslicích na Znojemsku občas fouká silný nárazový vítr, je tu celkem rovina. V Brně prý tolik nefouká. Uvidíme, jestli v dalších dnech přijdou i nějaké srážky, od čtvrtka dál už budu zpátky doma.

# 21.07.2026, 22:16

Konečně počasí kdy člověk nevypotí ze sebe tak 10 litru vody :D, tenhle typ chladnějšího léta se mi líbí, co už se mi nelíbí je těch 36c - 40c od 30.7 :!!:

99
# 21.07.2026, 22:21

Aspektt
Budeme doufat, že je to úlet. A teploty sníží o 7st. I tak bude horko jak v pr....

165
# 21.07.2026, 22:24

Aspektt
Tohle je strašně individuální. Tady na pobřeží Tyrhénského moře jsou aktuálně mraky lidí, kteří se těch litrů potu zbavují zcela dobrovolně a u toho se i usmívají.:D
Já naopak doufám, že v srpnu ještě nějaká teplá vlnka do ČR přijde.

# 22.07.2026, 08:47

Ve výhledu se drží nějaké srážky, čtvrtek a pátek je o ničem - to budou jen ještě nižší teploty a :vitr: , ale je tam toho víc :prsi: na neděli a pondělí, jenže to ještě daleko. Zatím červenec přes 57 mm a mám jediný den pod 20, ale ony přibydou. Tento suchý luft s minimy k +7°C, přes den větrno a maximy kolem +20 je pro mně osobně dosti otravný páč venku v létě trávím pracovně i soukromě většinu svého času a jsem rád, že to nejde někam k +15, ale to bývá spojené s nějakou hlubokou tlakovou níží a v extrému s povodněma což ve výhledech naštěstí není, a hle, je tam návrat tropů-supertropů, tady se zas budou někteří hroutit :D

# 22.07.2026, 11:11

Leknín.
Pokud se dá přes noc vyvětrat,tak občasné tropy a ojedinělý supertrop asi většina lidí nezavrhuje,pokud v tom tedy nemusí venku makat.Ale jsou to jen čísla,důležitá je vlhkost vzduchu a někdy pomůže i vítr. Těch 36°C na Vsetínsku ale tady může znamenat 40°C,což už je extrém,a to si v těch chladnějších oblastech možná ani neuvědomujete,když ryngle napíše “zpět saunu”.Pokud přijde další horká epizoda beze srážek,bude to nejen tady pro přírodu katastrofa.

# 22.07.2026, 11:20

V Neděli možné bouřky uvidíme

# 22.07.2026, 11:30

Snad je to jen přestřel GFS, mít skoro 14 dní teploty 40-46c s minimem srážek by nebylo moc fajn :!!:

2m temperature anomaly
# 22.07.2026, 11:34

Tento SZ vitr a ochlazeni doneslo i fajn vzduch. Mikrocastic fakt minimum, dokonce na nule.

54
# 22.07.2026, 13:28

Aspektt
To je nějaká kravina,to je od 22.7. Do 5.8. a nejbližší oteplení by mělo být o víkendu,hlavně v neděli ale nebude to mít nejspíš dlouhého trvání, už v neděli by měli dorazit bouřky a zase se ochladit

2420
# 22.07.2026, 13:29

Aspektt
Pravděpodobně velký úlet. Podle mě to není ani reálné.

16
# 22.07.2026, 14:00

Dnes příjemný den, dopoledne jasno a nyní je už více oblačnosti, ale teplotně příjemných cca 23°C to je dobrá teplota skoro na všechno. V sobotu už to půjde nad 25° a to už je teplota i na koupání takže tam si už nemůže stěžovat nikdo kromě chronických studených čumáků co asi nemají žádnou termoregulaci když potřebují 30+ aby to nazvali teplem.

Jinak ta horká vlna mě zatím nechává chladným. Je víceméně jasné, že nějaké tropické dny ještě dorazí, ale zda to bude něco normálního v intervalu 30-34° nebo další extrém s 35+ to se teprve uvidí. Dal bych tomu 2 dny až se výhledy modelů ustálí.

123
# 22.07.2026, 15:37

Dnes se tady v Hradci vyskytuje zajímavá struktura oblačnosti

# 22.07.2026, 16:37

Aspektt
Předpovědní chyba výpočtu betaverze modelů.
Je to časté.

# 22.07.2026, 23:57

Vémyslice - dnes už tolik nefoukalo, ale nějaká ta oblačnost se vyskytovala. Srážky žádné, večer slabé měsíční halo, ovšem nebylo ani fotograficky zachytitelné, minimálně s mou technikou. Uvidíme, jestli v dalších dnech něco přijde, raději ale do Brna. :D

F4
130
# 23.07.2026, 07:01

Jéžiš no aspoň trochu cmrndlo a přelezlo to hory. Chtělo by to chytit nějakou další přeháňku stejného typu nebo krátkou bouřku.

# 23.07.2026, 08:43

Toto léto v TV předpovědi počasí často slýchám SV chladnější a hlavně větrnější, vyjma extrémní druhé poloviny června je to zde vlastně takové mírnější léto a máme před sebou teprve ten vrchol chladnější epizody, s krátkým oteplením na víkend a do středy stále sever, pak je tam už skok s velkou tlakovou výší a bezvětřím, takže horko bude, ale žebychom zas přelezli +37 - co mám já letos vrchol, by byla pěkně blbá náhoda, ten extrém bych čekal až za několik let a né 2x po sobě... no je to zatím daleko, takže klid...

Jinak srážky k těm se upínám taky, dnes něco málo a pak pondělí - úterý cosi bude to je asi už 100%, budu vděčný za pár mm, pak zas zřejmě dlouho nebude nic a k tomu pravděpodobné hice, snad krátkého trvání jak to zatím vypadá...

# 23.07.2026, 10:49

Tak dokonce v tom pásu se to rozhodlo udělat nad Brnem blesky a jednu šupu do baráku před námi. Jak to najednou jde.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.