Diskuse o počasí V novém týdnu už chladněji, přechodně budou teploty podprůměrné
No tak samozřejmě i v dobách dávno minulých se střídaly chladnější a teplejší letní měsíce to je snad každému jasné. Ale klima se výrazně oteplilo hlavně v létě a v zimě a je to hodně znát. Takže nyní když přijde měsíc zcela průměrný tak velká část populace prská jaká je zima. Nicméně jsme 50°s.š. a normální letní měsíc je tady stále s průměrnou celodenní teplotou okolo 19°C což prostě znamená že tropických dní je jen pár za měsíc a dny s maximy okolo 20°C se také vyskytují. Dříve to bývalo jiné a když přišel chladný letní měsíc tak bylo i více dní s teplotami okolo 15°C což už se dnes téměř nevyskytuje.
Ve výhledu se drží nějaké srážky, čtvrtek a pátek je o ničem - to budou jen ještě nižší teploty a , ale je tam toho víc
na neděli a pondělí, jenže to ještě daleko. Zatím červenec přes 57 mm a mám jediný den pod 20, ale ony přibydou. Tento suchý luft s minimy k +7°C, přes den větrno a maximy kolem +20 je pro mně osobně dosti otravný páč venku v létě trávím pracovně i soukromě většinu svého času a jsem rád, že to nejde někam k +15, ale to bývá spojené s nějakou hlubokou tlakovou níží a v extrému s povodněma což ve výhledech naštěstí není, a hle, je tam návrat tropů-supertropů, tady se zas budou někteří hroutit
Leknín.
Pokud se dá přes noc vyvětrat,tak občasné tropy a ojedinělý supertrop asi většina lidí nezavrhuje,pokud v tom tedy nemusí venku makat.Ale jsou to jen čísla,důležitá je vlhkost vzduchu a někdy pomůže i vítr. Těch 36°C na Vsetínsku ale tady může znamenat 40°C,což už je extrém,a to si v těch chladnějších oblastech možná ani neuvědomujete,když ryngle napíše “zpět saunu”.Pokud přijde další horká epizoda beze srážek,bude to nejen tady pro přírodu katastrofa.
Tento SZ vitr a ochlazeni doneslo i fajn vzduch. Mikrocastic fakt minimum, dokonce na nule.
Dnes příjemný den, dopoledne jasno a nyní je už více oblačnosti, ale teplotně příjemných cca 23°C to je dobrá teplota skoro na všechno. V sobotu už to půjde nad 25° a to už je teplota i na koupání takže tam si už nemůže stěžovat nikdo kromě chronických studených čumáků co asi nemají žádnou termoregulaci když potřebují 30+ aby to nazvali teplem.
Jinak ta horká vlna mě zatím nechává chladným. Je víceméně jasné, že nějaké tropické dny ještě dorazí, ale zda to bude něco normálního v intervalu 30-34° nebo další extrém s 35+ to se teprve uvidí. Dal bych tomu 2 dny až se výhledy modelů ustálí.
Toto léto v TV předpovědi počasí často slýchám SV chladnější a hlavně větrnější, vyjma extrémní druhé poloviny června je to zde vlastně takové mírnější léto a máme před sebou teprve ten vrchol chladnější epizody, s krátkým oteplením na víkend a do středy stále sever, pak je tam už skok s velkou tlakovou výší a bezvětřím, takže horko bude, ale žebychom zas přelezli +37 - co mám já letos vrchol, by byla pěkně blbá náhoda, ten extrém bych čekal až za několik let a né 2x po sobě... no je to zatím daleko, takže klid...
Jinak srážky k těm se upínám taky, dnes něco málo a pak pondělí - úterý cosi bude to je asi už 100%, budu vděčný za pár mm, pak zas zřejmě dlouho nebude nic a k tomu pravděpodobné hice, snad krátkého trvání jak to zatím vypadá...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.