Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dorazí studená fronta, v jihovýchodní polovině území pozor na bouřky s prudkým větrem

Diskuse o počasí Před námi je výrazné ochlazení, nejdéle tropy vydrží na Moravě a ve Slezsku

# 29.06.2026, 09:28

Před námi je citelné ochlazení, ale na východ území bude postupovat pomaleji. Fronta, která ho přinese, se totiž bude vlnit a její postup bude pozvolný. Dnešek bude stále na téměř celém území tropický. Jen v Karlovarském kraji a okolí zůstanou maxima pod 30 °C.... Více >>

# 29.06.2026, 14:48

Tak doufejme, že trend ochlazení vydrží, přeci jen kolem 10. července je to už klasika. Ačkoli od příští středy se zase začínají rýsovat třicítky...to je naštěstí hodně daleko a x-krát se to ještě změní.

644
# 29.06.2026, 17:08

Mám jednu otázku na zkušenější či redakci - dá se nějak odhadnout / spočítat, kolik ztratila půda vláhy za každý horký den (a noc)? Např. zda to je deficit 5-8 mm / den. A nebo nějaká jiná forma vyhodnocení / srovnání tohoto extrémního horka na úbytek vláhy - sucho. Pokud je má otázka trošku non-sence, pak se omlouvám ;-)

# 30.06.2026, 08:42

andy206
Určitě není, ale záleží na typu půdy, místě a vegetaci. Takže nějak obecně to myslím určit nejde, jen pro konkrétní místo.

# 01.07.2026, 21:42

docela najednou shody na velmi příjemnym červenci, akorát hodně sucho, to už ať je takhle příjemně a do toho i deštivo, ale asi bude jen příjemné léto bez něčeho velkýho konečně

# 01.07.2026, 21:53

andy206
Co třeba měření výparu, na některých stanicích? To by pomohlo k informacím? ;-) Nebo možná úplně přesně nechápu otázku

8388
# 02.07.2026, 12:59

Tak dneska parádní letní počasí. Převažuje většinou skoro jasno, přechodně polojasno. Teplota zatím 26-27°C, a lehce pofukuje. Ideální den ;-)

15
# 02.07.2026, 13:05

Tady taky.. dnes si to venku užívám.. pofukuje. 26 °C... Netěším se domů...

513
# 02.07.2026, 13:22

andy206
No, pravda je, že třeba ten výpar (odpar. či jak ještě jinak?) mám možnost sledovat třeba u nás na bazénu... ale, když je bezvětří, tak v +30 to dělá tak 3mm denně.. ale když fouká dejme tomu do 30 km/h.. tak to stoupá okolo 7mm.. atd.. čili, tam by se asi musel udělat nějaký algoritmus postihující poměrně hodně veličim ( ten vítr, slunečno, zataženo, vlhkost vzduchu apod.) Jinak jsem teď aktuálně koukal na intersucho.. naprostá hámotina.. u nás, pravda po pěkném dešti , to ukazuje, stejně jako na většině stř.kraje... "bez rizika sucha" , dle mne blbost, nebo špatně zvolený název pro tu mapku..:cool:.. protože zareju zkusmo do země a v trávníku tak v 8 cm pod povrchem už rozhodně není vlhko..U mne by bylo "bez rizika sucha" kdyby to bylo tak na týden, ne že se to tam za dva dni změní na oranžovou, s tím, že je tam najednou "výrazné sucho"..

2
# 02.07.2026, 13:47

Tak jen pro info. Jsem ve Velkém Mederu a oproti včerejšku se ochladilo o 10 stupňů, dneska je příjemných 28 a fouká příjemný vítr. Včerejší fronta přinesla asi 10 minut slabého deště, a v noci dost foukalo. Byla opět další tropická noc, ráno když jsem se probudil tak bylo příjemných 20

11
# 02.07.2026, 14:41

palma
Bohužel Intersucho má ty mapy za mě skoro nepoužitelné. Kolikrát jsou schopni vás hodit třeba o 4 kategorie výše (např. z S4 na S0) po nějakém menším dešti kde spadne 10 mm. Je to prostě nesmysl a zřejmě nemají moc dobré prostorové rozlišení. Je to takové hodně orientační řekneme na úrovni okresů, ale moc se nedá věřit tomu že pro vaše konkrétní místo to přesně sedí.

# 02.07.2026, 15:42

JohnyG
Za mě je užitečné zejm. nasycení půdy a zásoba vody v půdě. Tam mapka ukazuje, že přes 80 % ČR trpí nedostatekem vláhy, což mi přijde reálné. Každopádně, proti jiným rokům, je z hlediska ČR situace stále docela dobrá, jiné roky je to všechno v červeném.

513
# 02.07.2026, 15:51

Frantis95
Nějaký smysl mi dává to "kumulované sucho" které počítá celkové deficity.. to tak ještě ano..A to nasycení půdy, zásoba vody v půdě.. bohužel nepočítá ani s bonitou půdy , či složením.. apod.. ale to by bylo též složité.. i ta pole už leckdy nejsou pole, a typ půdy je jiný, než je uváděno.. vidíme to tady v okolí..

# 02.07.2026, 16:48

Nakonec na jihu Moravy dneska ještě celkem teplo, strážnice 30°C. :)

ota
3101
# 02.07.2026, 17:16

Aidamkoo
No výrazné ochlazení si představuji trošku jinak i tady na střední Moravě, dnes bylo maximum 29,4°C, ale ten pokles rosného bodu je znát. Každopádně předpovědi dnes ani na jihu Moravy s tropickým dnem rozhodně nepočítaly, i když je jen na 1 stanici.

299
# 02.07.2026, 17:37

ota
Ale modely jinak ano, například I-RUC nebo ID2 dávali na jih Moravy 29°C a na střední Moravu 28°C, takže to i vyšlo. (+-1°C je v pohodě) Kolikrát "podceňují" i o 4°C. :D

# 02.07.2026, 17:44

Tak ten teplejší vzduch to semka má blíže, tak rád se usadil. Aladin čeká zítra dokonce tropickou noc, tak snad to tak horké nebude. Samozřejmě aby se výpar a vysušení urychlilo, tak fouká celkem nepříjemný vítr. :(

# 02.07.2026, 18:27

K příštímu týdnu - modely pořád trochu tapou s TN, která by se měla utvořit nad Skandinavii. Ještě uvidíme kolik nás bude čekat dní s chladnějším a vlhčím počasím. GFS a ICON se v posledním výstupu rozcházejí - od 168 h dál.

90
# 02.07.2026, 18:52

To je teda super ochlazení, 28,6°C a jasná obloha. :zz: Včera bylo touhle dobou chladněji.

113
# 02.07.2026, 19:55

spurdo
To máš pravdu tady to taky dnes pralo fest :slunce: , ale už se zase chladí tak snad se trochu do rána barák vyvětrá a zítra by mělo být o nějaký stupínek zase méně, ale jaká bude realita se ukáže.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.