Diskuse o počasí Před námi je výrazné ochlazení, nejdéle tropy vydrží na Moravě a ve Slezsku
Tak doufejme, že trend ochlazení vydrží, přeci jen kolem 10. července je to už klasika. Ačkoli od příští středy se zase začínají rýsovat třicítky...to je naštěstí hodně daleko a x-krát se to ještě změní.
Mám jednu otázku na zkušenější či redakci - dá se nějak odhadnout / spočítat, kolik ztratila půda vláhy za každý horký den (a noc)? Např. zda to je deficit 5-8 mm / den. A nebo nějaká jiná forma vyhodnocení / srovnání tohoto extrémního horka na úbytek vláhy - sucho. Pokud je má otázka trošku non-sence, pak se omlouvám
docela najednou shody na velmi příjemnym červenci, akorát hodně sucho, to už ať je takhle příjemně a do toho i deštivo, ale asi bude jen příjemné léto bez něčeho velkýho konečně
andy206
No, pravda je, že třeba ten výpar (odpar. či jak ještě jinak?) mám možnost sledovat třeba u nás na bazénu... ale, když je bezvětří, tak v +30 to dělá tak 3mm denně.. ale když fouká dejme tomu do 30 km/h.. tak to stoupá okolo 7mm.. atd.. čili, tam by se asi musel udělat nějaký algoritmus postihující poměrně hodně veličim ( ten vítr, slunečno, zataženo, vlhkost vzduchu apod.) Jinak jsem teď aktuálně koukal na intersucho.. naprostá hámotina.. u nás, pravda po pěkném dešti , to ukazuje, stejně jako na většině stř.kraje... "bez rizika sucha" , dle mne blbost, nebo špatně zvolený název pro tu mapku.... protože zareju zkusmo do země a v trávníku tak v 8 cm pod povrchem už rozhodně není vlhko..U mne by bylo "bez rizika sucha" kdyby to bylo tak na týden, ne že se to tam za dva dni změní na oranžovou, s tím, že je tam najednou "výrazné sucho"..
Tak jen pro info. Jsem ve Velkém Mederu a oproti včerejšku se ochladilo o 10 stupňů, dneska je příjemných 28 a fouká příjemný vítr. Včerejší fronta přinesla asi 10 minut slabého deště, a v noci dost foukalo. Byla opět další tropická noc, ráno když jsem se probudil tak bylo příjemných 20
palma
Bohužel Intersucho má ty mapy za mě skoro nepoužitelné. Kolikrát jsou schopni vás hodit třeba o 4 kategorie výše (např. z S4 na S0) po nějakém menším dešti kde spadne 10 mm. Je to prostě nesmysl a zřejmě nemají moc dobré prostorové rozlišení. Je to takové hodně orientační řekneme na úrovni okresů, ale moc se nedá věřit tomu že pro vaše konkrétní místo to přesně sedí.
Frantis95
Nějaký smysl mi dává to "kumulované sucho" které počítá celkové deficity.. to tak ještě ano..A to nasycení půdy, zásoba vody v půdě.. bohužel nepočítá ani s bonitou půdy , či složením.. apod.. ale to by bylo též složité.. i ta pole už leckdy nejsou pole, a typ půdy je jiný, než je uváděno.. vidíme to tady v okolí..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.