JohnyG
Udivuje mě ta délka, jak dlouho se u nás na Ostravsku nemají teploty dostat ani nad 25°, to me prijde nestastne.
Diskuse o počasí Před námi je výrazné ochlazení, nejdéle tropy vydrží na Moravě a ve Slezsku
jo yor3 z meteoritu dopadl, je zpátky, dlouho jsme se neviděli. chyběli jsme vám?
Lidičky, zdravím vás.
Ano, chyběli jste mi.
Rád přispěji do diskuze o počasí v létě a co Swan, ten ještě přispívá?
JohnyG
Tak nějak, pod normál (1961-1990) moc nepůjdeme, možná pod normál (1991-2020). Normál (2011-2040) podle kterého by jsme mohli posuzovat, neznáme, asi by jsme byli pod průměrem.
Mimochodem, Klementinum už podle všeho bude v zoně Cfa podle klima za posledních 30 let. Červencový Klementinský normál (1991-2020) je +21.50 °C, pro Libuš někde k +20 °C.
Tady jsou nejteplejší měsíce u nás v ČR dle průměrné teploty:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-7376-Nejteple...
jackwtf? A proc by se mel divat na zbytek republiky? Me taky zajima nejvic pocasi u nas.. Nebo jako my z chladnejsich oblasti se mame “vcitit” do vas z teplejsich, divat se na to z vasi perspektivy..? Co kdybyste se vy (a ostatni, co mate tepla daleko vic) podivali zas nasi optikou?
Jako tahle vedra byla fakt extrémní, ale tech par dni se nezblaznim.. vzhledem k tomu, co zas mame ve vyhledu.. Ano, ja jsem mladsi generace oproti radam místních diskutujících a. pro me proste tohle pocasi neni normal… Nepotřebuju ten vas slavný normal, dany historicky.. Pro me je normal proste o nekolik stupnu teplejsi pocasi nez byvalo…
Takze doufam, ze to ochlazeni bude co nejkratší a jeste se TADY poradne ohrejeme… Sauno, vrat se!!!
ryngle
Přesně tak, je to jen projev názoru a zastávám stejnou pozici jako ryngle.
U nás na Ostravsku a kousek dál na Řožnovsku chceme teplo.
a co takhle ne? i ve dvaadvaceti se dá perfektně fungovat jen v krátkym, dokonce to jsou nejideálnější teploty na fungování, nad 25 už je moc teplo a pocení dost silný a přesto tohle je stále trvalej normál. srovnávat 30 let starý normál s tím dnešním a argumentovat, že žiju v jiný době, přitom je ten nárůst teploty tax extrémně rychlý a pro evoluci naprosto vražedný? asi můžu maximálně tak pogratulovat za pokus
Kazdy ma rad proste jinaci pocasi… Co takhle přestat ostatnim predhazovat, ze jim musi vyhovovat to stejne? Mne teploty pod dvaadvacet třeba nevyhovuji a co jako? Snad to muzu rict, stejne jako jini si muzou stezovat na vedro.. Za me oboji naprosto legitimni…TheRealStormCZE
Chtít může samozřejmě každý co chce to je jeho svaté právo. Ale já na to koukám pohledem klima nadšence a často vidím jak mají lidi nereálné přestávy o tom jaké počasí je v jejich lokalitě normální. Holt když bydlíte v chladné oblasti tak budete věčně nespokojení protože tropické dny v oblastech typu Vsetín nebo Rožnov pod Radhoštěm jsou prostě vzácnost a je jich obvykle jen pár za rok.
Samozřejmě klimatická změna hraje ve váš prospěch a časem se dočkáte více tropů a my lidé z teplejších oblastí tu asi chcipnem. To je život.
Mike11
10-11° odchylka mi přijde dost. Podle Wikipedie má Sevilla normál v červenci 36°/20° takže spíše to bude méně. Každopádně ano Španělsko dostává v posledních letech zabrat. V létě nonstop vedro a v zimním půlroce častá sucha střídaná přívalovými srážkami a povodněmi. Slyšel jsem od Španělů že tam už prakticky neznají normální mírný déšť jen dva extrémy sucho a průtrže.
JohnyG
Já jako klima nadšenec čím dál více docházím k závěru, že to klima je vlastně hrozně nudné to nemyslím vůbec negativně, ale prostě realisticky.
14 dní nezaprší, suchá epizoda. Pak hrozí bouřky, zasáhnou jen část území, takže člověk vidí bouřku jen ojediněle a pak pokračuje mírnější klidnější počasí atd. a takhle vlastně většinu roku.
Pokud bych si například udělal statistiku a všech 365 dní v roce bych rozdělil do kategorií podle toho, jak moc bylo daný den počasí zajímavé nebo nezajímavé - všední, nic moc se nedělo.
Pak by byla naprostá drtivá převaha dní s nezajímavým počasí a když si tohle uvědomím, prostě mě to hobby a zájem o počasí už tak nebere a netáhne jako dříve, protože člověk ví, že většinu dní je počasí naprosto klidné a tudíž nemá prostě jakousi atraktivitu a není na tom moc co řešit.
A samozřejmě to že je horko nepovažuji za atraktivní počasí, pokud celý den svítí sluníčko a je slabý vítr a vlastně se nic neděje.
Pokud by člověk spočítal počet dní s nějakým akčním počasím typu: Bouřka - samozřejmě nějaká přímější, aspoň pokrajová a ne vzdálená, silná přeháňka nebo déšť - vydatný, trvalý, silný vítr, sněžení atd.
Pak by to bylo třeba 5% dní v celém roce.
A samozřejmě teď se hodí napsat, že někde na horách by to počasí bylo zajímavější a akčnější a těch dní by bylo více, kdy se něco děje, to je prostě fakt, ale život není počasí a hodnotím to pouze čistě odděleně, z pohledu samotného života to nedává smysl to řešit a takhle přemýšlet.
A v podstatě to akční počasí je nějak spojený se srážkami nebo větrem, takže pokud je suchý rok jako letos, pak to počasí působí ještě více nudně a že je furt nějak klidno a nic se neděje. Proto mají hory více zajímavé počasí, jelikož je tam více srážek i vítr, například hlavně v zimě - sníh.
Nevedu si žádnou statistiku akčního počasí, kolik dní v roce ho bylo nebo nebylo, ale letos by ho bylo opravdu velmi málo. Třeba leden by celkem zabodoval, když napadlo i víc sněhu, ale od února/března se vlastně skoro nic neděje, prostě jen je většinou sucho.
Mike11
Normální to není, stejně tak jako není normální +35 °C u nás v létě. Ve Španělsku bývalo jen pár dní s Tmax +40.0 °C a více za rok např. v Seville. Jinak asi si pamatuje někdo, že se tady řešilo meteorologické léto kdy všech 92 dní je denní Tmax vyšší než +20.0 °C. To se už stalo v minulosti v Praze Klementinu, na Jižní Moravě, v Praze Libuši zatím ne. Léto se všemi 92 dny letnními zatím u nás ani na Slovensku nehrozí a jsme od toho hodně daleko.
A co léto, kdy by všech 92 letních dní bylo tropických ? To je u nás nemyslitelné, i ve Středomoří sotva dosažitelné ? I když letos to asi tak bude. Na jihu Španělska na stanicích jsou tropické dny nepřetržitě od 19.05.2026, tedy může padnout i přes 100 tropických dnů v řade.
Španělsko 08347 Andujar 202 m 14.05-02.07.2026:
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...
Španělsko 08391 Sevilla - San Pablo 34 m 14.05-02.07.2026:
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...
tak nevím, co dělám špatně, ale podvečery jsou stále stejné... teplota se drží na 29.. nechutně se stále člověk potí... i když je ve stínu už 21. To slunko teda neustále pere do oken. Jako, snad i stačilo. Ještě zítra a v neděli už snad větší oblačnost.. už toho bylo vážně dosti milé slunko... blbé, že v zimě tě uvidíme jednou za měsíc, jak tě známe...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.