Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dorazí studená fronta, v jihovýchodní polovině území pozor na bouřky s prudkým větrem

Diskuse o počasí Ve druhé polovině nového týdne nastoupí tropické teploty

2197
# 16.06.2026, 21:22

Ono je teďka dobrý, že jelikož je ráno ještě chladno a během toho začne svítit slunce, tak vzduch je během několika desítek minut prohřátý a hned je teplo. Tady dneska minimum 9,5°C, ale o dvě hodiny později už to bylo o skoro 5°C více a na slunku už bylo teplo.
Od zítřka už to vypadá na teplejší ráno a vůbec nejteplejší den by pro nás měla být sobota (dle předpovědi). :slunce:

162
# 17.06.2026, 10:16

Tak ranní update vypadá pro jižní Moravu na nějaké 3-5 dní lehčích tropů (záleží co v neděli), v podstatě nic převratného, nad 35°C nemíří momentálně ani okrajové ansámbly.
Potom se nevylučuje návrat tropů koncem června, ale je to v poměrně daleké budoucnosti.

11
# 17.06.2026, 10:50

Projel jsem si aktuálně nad mapou výstupy hlavních 3 hráčů(GFS, ECMWF, ICON) a na neděli a pondělí mají všechny 3 víceméně shodnout synopitku. Tlaková výše se středem nad Severním mořem. Jenom se liší v tom jak moc sem zateče nějaký chladnější vzduch z těch severních oblastí nebo zda to sem tolik nedojde.. a pak se tím pádem liší počasí na další dny. Ecák stále drží vedro i na úterý cca 34-35° a ICON je o 9° chladnější.

No takže se jen bavíme o tom jestli to spadne z tropů na nějaké normální letní teploty okolo 25-27° a nebo ne. Každopádně podle mě se teď letní počasí usadí ve střední Evropě na delší dobu a celkem bych bral tu mírnější variantu spíše s letními než tropickými dny. Slunce bude dostatek, protože bude úřadovat převážně tlaková výše a navíc jsme okolo slunovratu takže dny jsou dlouhé až moc. Za mě tedy s výhledy spokojenost a uvidíme zda a jak moc zabouří což přesně závisí na těch jemných nuancích v poloze tlakové výše severně od nás a kolik to sem pošle chladnějšího vzduchu.

162
# 17.06.2026, 11:05

JohnyG
Teď vylezl Ecák z půlnoci a má tam v Brně ochlazení už v neděli, ale aby to nebylo tak jednoduchý, jeho AI bratr AIFS tam v neděli vidí furt tropy...

# 17.06.2026, 11:10

ludvicek
Nevím, u ECMWF z 00z (nejnovější) vidím tropy v Brně do středy, takže ochlazení v neděli tam moc nevidím. Středa se semka nevleze a ochlazení až se čtvrtkem. Ostatně Norové to s ECMWF taky vidí až do čtvrtka.

Neděle
Pondělí
Úterý
162
# 17.06.2026, 11:13

Aidamkoo
Na Wetterzentrále se teď načetla půlnoc (00)... Tam ta neděle hapruje (hlavní běh především, abych byl přesnější).

WZ
11
# 17.06.2026, 11:15

ludvicek
No ochlazení. Já tedy koukám na nový Ecák na Windy (Ventusky je s Ecákem nějaké opožděné jako vždy). A když si kliknu v mapě na Brno tak to okolo poledne ukazuje 30°C, pak odpoledne v bouřce samozřejmě ochlazení, ale i tak neděle docela teplá za mě. Pondělí a úterý to také dává pro Brno dosažení tropu a středa tedy lehce pod okolo 29°. Tedy pokud vyjde Ecák o nějakém vyloženě ochlazení není řeč. Jo GFS a ICON ty jsou o trochu chladnější, ale i tak nepůjdou maxima pod 26-27° takže za mě nic zásadního a teplo bude.

162
# 17.06.2026, 11:18

JohnyG
Já teda nevím, ale ty ansámbly i na pondělí nejsou nějaký úplně horký. Průměr jde regulérně pod 30°C. Na to, co se tady s pondělkem původně prezentovalo...
Edit: Takže abych to nějak shrnul, extrémní peklo a supertropy se nám zatím vyhne, celkem reálný je motání se okolo hranice tropického dne a není vyloučeno, že budou jen dny letní. Což je nakonec asi přijatelnej scénář.

# 17.06.2026, 11:23

ludvicek
Tak průměry. No průměry z víkendu taky dávaly na konec týdne (víkend) max 25°C a hlavní běhy kolem a nad 30°C. A víme jak nakonec skončí. Proto koukám na teploty na oper. Ty průměry stahují hlavně ty nesmyslné ansámbly co mají 20°C a méně.

No vidím to spíše na těch 30°C, ale variant je více. Ostatně hodně udělají srážky a tipuji, že u nás to bude spíše na sucho. Nicméně dobrý, je tam aspoň co tipovat a sledovat. Nicméně na rybách bude fajn nakonec ne?

162
# 17.06.2026, 11:25

Aidamkoo
Tak jasně, brát vážně běhy před týdnem je nesmysl, ale tohle je už přece jen blíž.
P.S. Koupací den přesouvám každopádně na sobotu, ta je asi zichr.:D

11
# 17.06.2026, 11:29

Ano tak nebude to nějaká vyloženě pekelná série několika supertropů za sebou to uznávám, že zažili jsme mnohem horší vlny veder. Ale když se dívám na pocitové teploty tak prakticky celý víkend budou dost vysoko tedy bude dusno a docela si myslím, že to místy bude fakt masakr. Schválně si to proklikejte na Ventusky (už tam je i ten nový ECMWF) a pocitovky budou pravidelně na 35° a více hlavně v Polabí. Tohle bych fakt nechtěl týden v kuse. Takže jestli se příští týden trochu ochladí třeba na 28-29 tak jedině dobře.

Pocitová teplota v sobotu dle ECMWF ve 14:00
Pocitová teplota v pátek dle ICON EU v 17:00
162
# 17.06.2026, 11:33

JohnyG
Zrovna tohle rozebírali včera v ČT večer před zprávama, u nás to v pátek a sobotu vypadá docela dobře. Ale je to včerejší informace, ruku do ohně bych za to nedal.:D

ČT počasí
# 17.06.2026, 12:22

no je to viditelně v pičénce, nekonečně nekonečný vedro a vody naprostý nic, nechť alžírsko převezme vládu

113
# 17.06.2026, 12:43

Tak teď v poledním počasí na ČT tropy až do úterý pak by se mělo ochladil, ale bude li to pravda ukáže čas,

# 17.06.2026, 12:43

Ansámbly pro Prahu to trochu zmírnily a je tam 30 až 35°C, problém jsou spíše srážky. To vypadá, že by například v Praze a okolí nemuselo do konce června prakticky vůbec pršet.

Drtivá většina ansámblů má do 10 mm srážek do konce června, z toho většina má do 5 mm.

V takovém případě to vypadá, že na konci června bude extrémní sucho. Celkem hororová předpověď.

Jelikož vím, jak jsou tyto ansámblové předpovědi dost vypovídající a přesné, ani nečekám nic jiného. Konec června bude ve znamení extrémního sucha. Alespoň zde v Praze a okolí.

Jo letos je to docela nájezd a vypadá to skoro jako nějaká historická suchá epizoda jako 2015-2019

suma srážek v Praze, zdroj: meteociel.fr
# 17.06.2026, 13:24

TheRealStormCZE
Teďka by si člověk mohl fakt zanadávat, že to počasí je rok od roku nudnější, divnější a sušší. Pro každého nadšence akčního počasí, kdy se něco děje, nějaké bouřky apod. tak asi docela zklamání.

113
# 18.06.2026, 07:47

No tak to slibované ochlazení nikde nevidím.

513
# 18.06.2026, 07:48

jack
Tak je tam na konci +38.. prostě ochlazení, ne?:D, já tam mám podzimních +33..

2197
# 18.06.2026, 07:50

palma
Já zimních 31°C. :D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.