Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Čerstvý vítr, od zítřka začne výrazné oteplování

Diskuse o počasí El Niño je tady a ovlivní už letošní léto ve světě

# 12.06.2026, 19:05

11. června nastalo podle americké organizace NOAA oficiálně El Niño, tedy situace, kdy se voda ve střední a východní části tropického Pacifiku stala významně teplejší než odpovídá dlouhodobému průměru. Dění v oceánu se samozřejmě projeví i na chování atmosféry, proto mluvíme spíše o teplé fázi jevu ENSO (El Niño–Southern Oscillation (jižní ...... Více >>

# 13.06.2026, 09:47

V některých částech světa jsou ty důsledky naprosto spolehlivě předpověditelné ve srovnání s ČR - prostě už víte, že můžete čekat sucho nebo hodně srážek v některých oblastech - ale přináší to spíše problémy, takže to středoevropské stabilnější klima, kde má tohle El NINO malý dosah je pro žití vhodnější.

514
# 13.06.2026, 09:56

AuraPočasí
Pravda je, že ten vliv v letních a podzimních měsících zde v ČR, není moc prokazatelný, nicméně bude zajímavý vliv v letošní zimě, na to se těším... nicméně... užívejme léta..

# 13.06.2026, 10:30

palma
Zimy jsou až nehorázně výkyvové, to je někdy až k pobavení, jak se to střídá.

Jako zima 2023/24 byla srážkově mimořádně bohatá - úplně výrazně překonala všechny předchozí a byly nezvyklé vánoční povodně.

A poté zimy 2024/25 a 2025/26 velmi suché...

Teplotně takové velké výkyvy nejsou, každopádně člověk si nemůže být jistý ničím. Prostě některé zimy (často série) dokáží být v silném Atlantickém módu, a pak najednou část v kontinentálním, respektive inverzním.

# 13.06.2026, 10:32

palma
Řekl bych, že než přímý vliv jsou tam telekonekce. Právě skrze ty podmínky v Atlantiku atd. Jak jsem v psal v jiných tématech, popřípadě jsme to řešili ve zprávách.

514
# 13.06.2026, 10:58

AuraPočasí
Ehm.. zimy se možná střídají, ale rozhodně ne podle mustru, teplá, studená .. průběh je vždy na základě podmínek... Snažíme se to tu už několit let predikovat.. a není to už uplně střelba od boku, to rozhodně ne..

Aidamkoo
No, to jo, ono to souvisí vše ze vším..:), jak jsme se bavili, třeba i ta studená skvrna v Atlantiku,, jen tak na okraj, ty podprůměrné teploty na v oblasti polárního kruhu i severního pólu dále trvají.. zajímavá věc..Pravda je, a to jsem si před chvílí nevzal v potaz, že se nám to mění napříč i tím Atlantikem.. jo budu se tomu muset přizpůsobit v uvažování o souvislostech..:D

# 13.06.2026, 11:03

palma
Chtěl jsem tím říct něco jako: EL NINO - stejně zima může být různá v různých variantách. Prostě tam hraje roli hodně faktorů. Ona zima je prostě z principu více výkyvová vždy, jelikož se zvětšují teplotní rozdíly na sev. polokouli a to spustí různé složité mechanismy.

# 13.06.2026, 11:11

palma
Statisticizer se na to koukal a prý to bylo i dříve, ale měl tam řadu let co začínala nějak 187X, první polovina 20. století atd, což je teda už pěkně dávno. Tedy o to skvrně (Cold Blob) v severním Atlantiku. Němci tomu dávají vliv, že bude pak sušší pokračování roku, jiné relevantní zdroje jsem ještě neviděl. Jo občas se objevují informace, že v zimě pak může být krapet chladnější Evropa, protože chladnější oceán podporuje tvorbu tlakových výši, ale tam by to chtělo kontext a nějaké zdrojované příklady, ale zatím nikdo nic. Kolaps Golfského proudu převzala i naše média, ale to je taky dobře vedle. Velky vliv tam mají i negativní fáze AMO.

Že k tomu vyšlo i chladnější teplotní spektrum pólu je hezký doplnění. Sešlo se to letos hezky.

514
# 13.06.2026, 12:01

Aidamkoo
No, kolaps GS... nedávno jsem sem někam do diskuse o GO dával, že se začalo se sledováním z posice družic, a dává to trochu odlišná data od bójí.. plus zjistily, že sice na hladině je pomalejší pohyb, ale v nižších hladinách je zachován, ba někde asi i rychlejší, kdoví, co to vše ovlivňuje.. ale to si nechám, až si nashromáždím nějakou tu studii ( zatím jsem ji nenalezl, ale všichni vědí, jak to bude..:D) a pak se to pokusím nějak rozebrat.. pokud tedy bude co..jinak ještě teď vylezl nový CFS až do prosince,, ten to ukazuje už teplý jak v létě.. což ovšem berme s velikou rezervou, z druhé strany už tam promítají aktuálně vzniklou situaci.. si už mnu ruce na ty zimní rozbory...:D

229
# 13.06.2026, 13:31

Těším se na ty supertropy od příštího týdne, krásně na bazén a na závěr pořádný bouřky

49
# 13.06.2026, 13:50

že jsem si nevšiml že máte družice a modelujete předpovědi ...cha cha pozéři ,další co jen přebírají data ,něco jak ta tlupa včasné varování

514
# 13.06.2026, 14:16

Neuro
Ta Vaše poznámka se váže k čemu?:!!:

49
# 13.06.2026, 14:26

palma
že to podle výstupů předpovídáte a musí vám to vyjít za každou cenu a nedělejte prosím blbého :)

514
# 13.06.2026, 15:04

Neuro
Aha, jako že zimní dlouhodobé predikce se pokoušíme sestavit na základě výstupů modelů? Tak to jo..Jo a vyjít to nemusí, uplynulá zima holt vyšla, omlouvám se za to.

49
# 13.06.2026, 15:10

palma
jo tím že jste papouškovaly výstupy s cizích stránek ? Tak prosím nedělejte tady že jste nějací mágové větší než v čhmú ,je to to samé jak to Včasné varování.Denně tam jsou tisíce idiotů co jim ze své blbosti posílají peníze!

514
# 13.06.2026, 15:19

Neuro
Až tam v zimě, budu zase papouškovat, pak k tomu, prosím, dejte zdroj, z kterého papouškuji, budu za to vděčný,.. díky předem.:cool:

49
# 13.06.2026, 15:24

palma
takže jste ty zdroje nedávaly sami ??? Chápu...asi jste napojený na družice a máte doma superpočítač možná už i kvantový a předpovídáte to osobně

514
# 13.06.2026, 15:37

Jo, používáme toto: https://www.netweather.tv/charts-and-data/stratosp...

dále toto:https://www.stratobserve.com/misc_vort3d
i toto: https://fluid.nccs.nasa.gov/weather/
A pak se podíváme jaké režimy v proudění QBO, LA Nina, El Nino, plus prohřátí oceánů, zalednění apod. jsou k disposici, a z toho to sestavujeme, na základě posouzení vzájemného spolupůsobení těchto jevů, a tyto zdroje DAT pak uvádíme, tak jak se to má dle zásad na Inpočasí, dělat... většinou na tu danou zimu děláme predikci někdy ke konci října...No, pravda, dělat ji nemusíme.. to jo. Proč ji tedy děláme?.. toť otázka..

No už je to poněkud mimo tuto diskusi, takže ještě jedna omluva.. reagoval jsem pouze...

# 13.06.2026, 15:41

Neuro
A nám snad někdo posílá peníze, proč se rozčiluješ? Prostě to nečti. My nejsme příspěvková organizace. Já nechápu tyhle mindráky. Stěžuje si na nás, dá za příklad včasné varování, protože jim lidé posílají peníze. Nám neposílají nic a nekopírujeme od jiných. Já denně strávím 4-5 hodin na modelech všeho druhu. Přes Python si programují pár vychytávek a nepotřebuji okopírovat celé články apod. Jaké cizí stránky? Severe weather a Aer? Okey, já mám s aer kontakt, takže co je za problém. Jsou naopak rádi , že předáváme info dál. Severe weather je odborný, takže nesrovnávej. Díky za trapný výlev. :) Tyhle typy lidí miluju. :)

Peter Sedlák 1 by mohl potvrdit jak ty rozbory dělám. Ty 2-3 hodiny co to píšu do poznámkového bloku a pak formátuji. V zimě u toho byl, takže žádné okopírování článků. Nýbrž naopak z toho co jsem se za 6 let naučil z různých práci, desítek studií apod. Ono to pak leze člověku. Nepotřebuji okopírovávat, fakticky by to nešlo a hluboce mě to uráží. V případě palmy o to víc.

49
# 13.06.2026, 16:06

mě jde o stránku Včasné varování ,vy to nevidíte co si ti přebírači vybudovali ,jaké hloupé komentáře tam jsou atd? dejte jim stránku wetterzentrale nebo wxcharts a vysvětlete jim to a tyhle lidi nebudou potřebovat ..mě jde o tu blbost na které vydělávají,omlouvám se ale tohle mě štve

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.