Diskuse o počasí V novém týdnu oteplení na běžné květnové hodnoty a občas přeháňky
Ten výhled vypadá že tady bude na 1.června na nule nebo mrazík,to se rajčatům líbyt nebude.
Fstorm
Teplotní inverze v 6km nedovolila aby buňky byly vyšší. Ona i vlhkost nad 4,5km byla velmi nízká, přechodně se tam vlhkost dostala - právě v určitých prehaňkách. V 6km rozpliznutí a vypařování. Tohle SZ proudění je pěkně na nic, většinou velká oblačnost a žádné srážky.
Fstorm
No hic, tak výhled má tři letní dny tady (v poslední aktualizaci už jenom jeden), jinde hlavně v Čechách si ten hic užijou. Mně to přijde taková normálka na květen, vždycky tam nějaký letní den je, ale ještě celkem málo. Trop se z toho vypotil naposled ve 2017 a letos su zvědavý kolik nakonec těch letních dní v květnu bude, zatím mám jeden, ale tak ten neberu- hrozný fičák a pocitovka tak +18.
Jo srážky dnes hodily přes 1 mm, odpoledne to pak bylo hodně blízko a zafučel studený vítr, no není to ještě ono, v baráku furt docela chladnějc a venku to dnes +20 nepřelezlo
Poslední dva dny mi vyhovovaly bylo příjemné počasí s maximy okolo 20°C a během dne se střídalo slunečné počasí s podmračeným za mě naprostá ideálka, na celodenní praní slunce a teploty atakující 30°C se příliš netěším protože tady je o vodu opravdu nouze. To ochlazení za týden je zatím hodně nejisté a srážky se ve výhledech příliš neukazují..
No ochlazení je samozřejmě neustále odsouváno nesmíte věřit tomu co ukazuje GFS za 7+ dní to je vždycky taková pohádka na dobrou noc. Samozřejmě o nějakou extra zimu už nyní nestojím, ale jestli se ochladí z 30 na 20 tak to rozhodně nebude nic špatného naopak. Každopádně dneškem začíná slunečné a teplé počasí které se tady zdrží minimálně do půlky příštího týdne. Voda v nedohlednu takže bude to meteonuda. Ale tak alespoň se opálíme.
kuba
Je to pořád horizont 200h a více... . Několikadenní epizoda s teplotami v rozmezí 10-15C ale není nic, co bychom v červnu v minulosti nikdy nezažili. Ochlazení by navíc mohlo přinést tolik žádoucí srážky.
V situaci kdy se diplomaticky řečeno potykame s velmi nešťastným rozložením srážek v době vrcholného jara netřeba řešit jedno či dvě chladnější rána.
kuba
Tohle ochlazení na začátku června s velkou pravděpodobní nenastane.
V neděli vyvrcholí příliv teplého vzduchu překvapivě od severozápadu, zároveň přejde velmi nevýrazná zvlněná studená fronta od severu - beze srážek, jen projevem zvětšené oblačnosti bez ochlazení. Možné slabší ochlazení je v půlce pracovního týdne, ale to též bude max o 5°C dolu - opět beze srážek. První mírnější ochlazení se právě rýsuje na začátek června, ale co se dívám tak ten rozptyl teplot není nijak dramatický +17/+28°C, v průměru ty denní Tmax teploty mohou být kolem +22°C, což je úplně v pohodě. Samozřejmě je to ještě daleko, ale pouze GFS opět přehání s extrémy až k +10°C atd. ECMWF a AIFS drží teploty stále nad 20°C a minimum srážek.
Tak prý máme dnes sedmý letní den v čr dle čt24, tak já mám zatím jeden s pocitovkou pod +20 a druhý bude v neděli. Pak tam je chladnější to pondělí a úterý by to mohlo jít zas přes 25, možná... Od druhé půlky týdne výhledy tady pod +20, ten severovýchod to vždy vyhraje.
Bude se lovit trop aspoň na jedné stanici prostě padnout musííí a možná jich napočítáme tak desét, tohle mně fakt baví ale bude to chtít za chvíli další srážky a tohle proudění je k velkému hounu, začíná mně to už pěkně lízt na nervy
Leknín.
ale bude to chtít za chvíli další srážky
Já jsem byl minulý víkend na Lukově u Zlína na hradě a tam teda když tři týdny nekapne, tak to tam ani nebude poznat. My celkově v povodí Moravy oproti povodí Ohře jsme prostě "za vodou". Až my budeme říkat, že je u nás sucho, tak to bude ve skutečnosti vypadat jak u nich po dešti.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.