Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Větrno a teploty okolo 17 °C, na severozápadě zpočátku ojediněle přeháňky

Diskuse o počasí V novém týdnu naměříme i 20 °C, oblohu zakalí saharský prach

# 12.04.2026, 15:34

Před námi je oteplení a ranní mrazy již pominou. Srážek ovšem příliš nedorazí a objeví se i saharský prach. Jeho koncentrace budou nejvyšší v úterý a ve středu, kdy se v případných srážkách může usazovat i na površích. Potom začnou opět klesat. Celkově je před námi srážkově podprůměrný týden a teplotně lehce nadnormální.... Více >>

4
# 12.04.2026, 15:54

Nevím, ty srážky od úterý jsou pro mě velkou neznámou...některé modely je tam mají, jiné zase ne. Jednou se jeví středa jednoznačně, že zaprší, v dalším výstupu zase nic. Jistá je jen synoptika, budeme na okraji níže nad centrálním Středomořím.. za mě z toho nic moc nebude. ENS jsou taky rozházené. Příliš mnoho běhů tam srážky nemá, je to tak půl na půl... to už dlouho nebylo, taková nejistota na tak blízké období.. Aladin už vidí do úterý a něco tam má, ale on takto začíná vždycky, když nějaká nejistota tak tam jistě něco dá a pak to v dalších výstupech začne měnit, ubírat, přemísťovat.... Teď to vypadá na nějakou konvekci od čtvrtka podle ecmwf za vyšší teploty. Gfs má významně nižší teplotu.

# 12.04.2026, 17:29

In-počasí
Škoda,že uvedené informace v článku nesedí s grafickým zobrazením,ale asi to jinak nejde…

Hejnice
108
# 12.04.2026, 18:10

momentálně krásný zahradnický déšť, teď je ho potřeba :prsi::love:
ten saharský prach bude ve velké intenzitě..

# 12.04.2026, 18:29

JUGOCV
super! teď by ještě mohlo začít pršet :prsi::(

4
# 12.04.2026, 18:48

teď to asi hezky schytá hydrák na facebooku,, kde píše něco o tom, jak je dobře, že se v dalších dnech již obejdeme bez deště.. :D

8190
# 12.04.2026, 20:59

Tak konečně nějaké srážky. Prší už několik hodin, zatím to hodilo i okolo 2 mm. Paráda. A vypadá to ještě na další ;-):prsi:

# 13.04.2026, 07:17

Srážky tento týden pro mně prakticky smazány, včera jsme si užili jen falešné odrazy. Další týden menší nadílka a mrazy, gfs rád vtipkuje, ale klidně bych po přečtení různých odborných článků návratu studeného počasí i věřil.

156
# 13.04.2026, 07:30

Leknín.
Já myslím s tím mrazem, že je to tutovka, znáte to, když se má něco posrat...:D

Jo, namlsali jsme se na letech 2009, 2011, 2013, 2018..., ale od Kovidu se to jaro vždycky někde zapomene.

499
# 13.04.2026, 07:31

Leknín.
No, asi před deseti dny jsme podle GFS měli mít ty mrazíky v tomto týdnu, jdu pro svazek suché levandule a vykouřím barák, to bude na GFS s jeho předpovědí stačit...;-)..ostatní modelové tam mají v noci do +5..A dokonce ani "datové dvojče GFS" to tam nemá.. tož uvidíme..
p.s. 08:10.. nový výstup GFS.. po mrazejkách ani vidu ani slechu.. má tam +5 nejnižší.. levandule evidentně zabrala...:D

GraphCast GFS (dvojče GFS)
4
# 13.04.2026, 08:30

Teplotně to za mě vypadá skvěle. Na půlku dubna přiměřené teploty lehce nad normálem, ale nic hrozného. A mrazíky naštestí v nedohlednu. Koncem dubna už ty průměrné teploty jdou dost nahoru a šance na mrazy v nížinách prudce klesá. Takže ohledně mrazů jsem zatím lehkým optimistou. Ale co se týče srážek to bych se opakoval jako v tom jiném vlákně.. nevypadá to vůbec dobře a momentálně mi modely kreslí 1-3 mm za příštích 72h, které měly být původně hodně deštivé..nezbývá než doufat že pro jednou se spletou a spadne více.

# 13.04.2026, 08:36

No a je to vše jinak. Teploty výhledy nyní dávají průměrné, ale výhled na srážky echt bídný. Rozhraní se zřejmě rozpadne dřív než se doplazí sem na východ, takže zde jen pár kapek a mapy saharského prachu.

# 13.04.2026, 08:43

Opět jediný Aladin tam maluje víc srážek (11 mm), minule překvapil a vyšlo mu to, ohledně mrazíků není zdaleka konec, zatím brnká na nervy jen gfs, no zatím si užijeme takového normálu, teď to vypadá podezřele na delší dobu, ale jednou se to stočí, buď hore nebo dolu, hodně chladno v posledních letech tady bývá po ránu i v červnu, pořádně nadprůměrný měsíc tady už nebyl pěkně dlouho což je také divné, jsem pak zvědavý na počty těch letních a tropických dní, těch mrazových už mám až po krk :D

snad to aládinovi vyjde
# 13.04.2026, 08:53

Srážky začínají být opravdu problém . Normálně to tolik neřeším . Ale je hrozně brzo a je tedka potřeba nejvíc ta vláha na vyklíčení zakořenění a i pro stromy ... výhled je strašný . Nejistota velká . Bojím se velkého sucha s tim jak hospodaříme.. Aby zachvilku nebyl boj o vodu i u nás 🙂

# 13.04.2026, 08:57

Leknín.
No pokud ti Aladinovi vyjde, fajn, trochu zaleje. Ale 2 dny dopředu Aladin často srážky prostorově ani intenzitou netrefuje.

# 13.04.2026, 09:04

Aldy1977
Na srážky model úspěšnost každý chvilku tahá pilku, mám to hodně nasledované a nemám favorita, obvykle přestřelující Harmonie tam zatím nic moc nemá a hledal jsem na Ventusky ten korejský kma a ten je fuč, ale byl lepší než gem teda :D
Jo smrdí to zas propadákem, ale rád si představuju ty pozitivní věci víc než ty negativní ;-) :)

# 13.04.2026, 09:11

Při pohledu na satelitní snímek si můžete dnes všimnout velmi zajímavé struktury oblačnosti nad Evropu - vysoká oblačnost má zvláštní hrubou strukturu: https://www.in-pocasi.cz/satelitni-snimky/ Obsahuje totiž saharský prach, díky kterému je tak hustá. Ve výšce k nám totiž proniká značné množství saharského prachu, který se v menší míře dostane i k zemskému povrchu, hlavně v dešti.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.