Diskuse o počasí V novém týdnu opět ochlazení s ranními mrazy, ale často slunečno
Tady dneska maximum 13,1°C, nárazy větru kolem 40-50km/h, takže větrno pokračuje. No zítra by to měla být celkem pohodička co se počasí týče. Pátek rozpadající se fronta by mohla přinést do západní poloviny Čech déšť, déšť se sněhem či sněžení (podle profilu atmosféry v modelech celkem guláš, teplota vlhká mezi 0-2°C, tak uvidíme co zítra v modelech).
Dneska další příjemně teplý den, vítr dnes jen slabší. Maxima v okolí dnes většinou okolo 16°C, nejvyšší Dobroměřice u Loun, Blšany u Loun a Most-Vtelno. Jsem zvědavý na ten pátek. Letos poslední vločky někdy okolo půlky února. Tak že by pro připomenutí a na rozloučení? Hlavně ať to hodí nějaký úhrn
Dneska jsem zvědavej..ranní minimum -0,5, a měl být opar, mírně zataženo, či co až do poledne.. no slunko mi už naplno pere do okna.. což beru, na zahradě je fůra práce..Na zítra to dává 2mm deště, no, nic moc teda, ale když budou, tak beru..Jsem po ránu koukal na modelíky.. a jako na konci u ECMWF až k +25.. no comment, až doleze GFS tak jsem zvědav, zda tam nemázne zase svou oblíbenou teplotu 0 až +3... No nějaý ty srážky jsou tam i dál, tak snad to kapne. Dneska dozalejvam stromy, pro jistotu..
P.S. Tak jsem teď v 08:15 kouknul na ten GFS.. nezklamal, na konci tam má okolo tej nuly a přes den +5.. von to dělá už čtvrtej rok v řadě, každý týden alespoň jednou.. to snad programuje Pat a Mat..
U nás katastrofa zachraňoval jsem
Co se dalo , ale nebaví mě to kdyz to ma byt 2,3 dny po sobě .. včera to ještě šlo. Dneska už ne .
Minimum cca -3,4 ( 1,5 m )
Zítra ráno k nám dorazí fronta, která do studeného vzduchu přinese srážky. Skupenství srážek bude rozmanité od deště po sníh s deštěm nebo sníh. Teplotní profil bude poměrně komplikovaný a s výškou se nebude příliš měnit (paradoxně se tak sněhové vločky mohou objevit na západním okraji Prahy, ale v Českém lese bude pršet). Někde se může tvořit i slabá pokrývka. S největší pravděpodobností v Brdech a okolí, kde může již ve středních polohách napadnout sníh: https://www.in-pocasi.cz/model/?l=rain-3h&t=20...
Všechny regionální modely chtějí 0°C a sněžení i ve 200m. Tak hurá možná 1cm tady pokud bude zelenožlutá intenzita, protože jinak se na to už hodně teplou zem neuchytí. Skoro půldubna
In-počasí
Hezky to vypadá i pohledem pseudosondáží. V Plzni profil velmi příznivý (ostatně v celé té okolní oblasti). Vlhká teplota na 0, takže odpařováním vody v atmosféře se profil ochladí dostatečně aby mohlo sněžit i v Plzni a zároveň aby se přechodně mohla utvářet tenčí vrstva pokrývky (spíše od 300mnm.). Naopak Klatovy a většina toho krajního jihozápadního cípu Čech a Šumavy i přes srážky teplota vlhká kolem 2°C, tedy i mnohem teplejší profil a většina srážek v dešti.
Jinak u mě dneska v noci slabý vítr, takže minimum bohužel -1,4°C.
Tohle bude jen pro ty který mají ještě co chránit na zahradě nebo vinicích. Zitra to bude možná ještě horší pro ty od středu republiky směr východ . Morava to schytá asi taky pěkně . Bohužel ...
Tady stále pokračuje relativně klidné, a teplejší počasí. Maxima stále okolo 15°C, vítr stále spíš slabý. Minima často lehce nad nulou, viz i některé stanice (jak soukromé, tak ofiko), stále v dubnu bez mrazu. Naopak hlavně specialitky v Poohří, tam to v noci klesá nejníže, a mrazíky jsou tam četné. Ale zatím žádné výrazné hodnoty, pro tyto oblasti v dubnu. Co se týče zítřka, uvidíme co ten sníh. Např. v části dolního Poohří, ležela SSP, naposledy v lednu, tak třeba přijde malé zpestření do archivu
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.