Diskuse o počasí V neděli se výrazně oteplí, ale jen na jeden den
Ano výhled na příští týden za posledních 24h opravdu ochladil a opět na sucho. Dneska zde ráno taky dost slušná kosa cca -2°C. Chtěl jsem o víkendu zasít trávu, ale asi to zatím nemá cenu pokud budou stále ty ranní mrazíky tak to stejně nevyklíčí a nebo pokud ano tak to potom nějakou noc umrzne. Holt musím počkat.
Každopádně dočkáme se někdy tady v Čechách nějakého výraznějšího deště? Je to opravdu bída poslední týdny. Bohužel suchá jara s častými mrazíky už jsou tak nějak tradicí v posledních letech. Klimatická změna tedy za mě například zimu i léto v ČR ovlivnila pozitivně (tepleji je za mě lépe), ale co se týče jara tam to vidím jednoznačně negativně a vlastně se jaro ani moc neotepluje v průměru jako léto a zima.
A ještě co mi vadí je když v období kdy se dny prodlužují jako blázen a slunce sílí každým dnem jako je nyní tak teploty stagnují několik týdnů což je přesně případ letoška. Takže možná bude první polovina března teplejší než první polovina dubna což je naprosto nelogické, ale bohužel.
JohnyG
Zimní synoptika v nezimnim období. Častěji se objevuje od cca roku 2013 viz tehdejší kalamita o Velikonocích a následně chladnější první půlka října před jalovou zimou. Asi si musíme zvyknout, že chladnějšími měsíci oproti normálu budou nejčastěji duben a říjen/listopad.
Copak to že se oteplí jen na 1 den by vůbec nevadilo, do těch 15°C to zatím klidně stačí. Ale zase se nám ty vpády a mrazivá rána ve výhledu objevují to je skvělé.. Jestli další duben nebude výjímkou a potáhne se v suchém módu a vpádech od SV tak potěš koště. No uvidíme.
Mno, vcelku radikální změna..
Výrazně teplejší jen neděle, jinak normální teploty pro toto období..
Následně od poloviny týdne opravdu citelné ochlazení.
Srážky do středy žádné nebo minimální, pak jestli nějaké, tak ve sněhu..
A samozřejmě ranní mrazy..
Je teprve začátek dubna a nejen jeho začátek ale celý duben má nárok na tyhle výrazné teplotní výkyvy.Je to běžné.
Což samozřejmě ohrožuje v teplejších oblastech již rozkvetlé nebo čerstvě odkvetlé meruňky .
Vývoj vegetace (v Z polovině už i tak zpožděný) dostane zřejmě další výraznou brzdu..
Dnešní ráno v mnoha oblastech opět mrazivé, tady Tmin -5°C.
Francois
Ten sníh, to rozhodně neočekávají všechny modely, taky to vidím v apce In-počasí, ale třeba ECMWF očekává jen lehce podprůměrné hodnoty s ranními mrazy. Tomu sněhu už nevěřím.
Co začíná ale vypadat zajímavěji, je nedělní situace. Vzhledem k vysokým teplotám se později odpoledne, před SF, na hlavně JZ území mohou vyskytnout bouřky. Konvektivní přeháňky v této oblasti značí většina modelů, tomu bych se nedivil. Silnější bouřky tam pak dává Aladin - samozřejmě tomu ne každý věří, ale rámcově naznačuje zajímavou situaci. A to hned v několikátém výstupu za sebou, kdy spíš "přidává". (Dokonce očekává postup bouřek v noci dál na Moravu, tam spíš dorazí ale jen v podobě deště).
Tak uvidíme, co se z toho vyvrbí
Danda.1902
Sněhové přeháňky v dubnu nejsou od středních poloh výše nic až tak výjimečného..Ta možnost tam v druhé půlce příštího týdne určitě je.. Ochlazení v příštím týdnu je již víceméně jisté, jeho síla se bude teprve dále upřesňovat.
Co se týče neděle, přepočty modelů dávají aktuálně o něco lepší načasování a především tady na JZ i možnost nějaké bouřky..
Silné bouřky bych ale neočekával..
Francois
Jsem se těšil pár dní zpět z výhledu na příští týden, s teplotami stabilně kolem +17°C a změna je tu no, předčasný jásot. Doufám, že se to ještě stabilizuje alespoň na +13°C (v průměru), těch +7°C (celorepublikově) je kentus co tam ve výhledu je...
Snad vyjde to slunečné počasí a alespoň pociťově bude příjemně.
Se studenou frontou by mohly být bouřky na jihu východě. Aladin měl před pár dny tam a teď nic. Ale určitě nějaká bouřka bude podle mě.
Já jsem zvědavý jak na teploty (vypadá to, že tu poprvé v letošním roce dosáhneme 20 °C), tak i na srážky, jelikož nelze vyloučit, že se zítra večer, případně v noci na pondělí dočkáme i první bouřky roku. Už dnes tu nějaké drobné srážky byly, nějaké ty kapky deště spadly mezi 13. a 14. hodinou, ale ještě bez měřitelného úhrnu, no a teď večer jsme tu ještě měli občasný velmi slabý, slabý nebo mírný déšť a dalo nám to 0,2 mm srážek. Zatím tedy nic moc, ale uvidíme, co se bude dít zítra.
trošku se mi nelíbí ten očekávaný střih větru 0-1 km.. tam jsou hodnoty i okolo 20 m/s...
vůbec bych se nedivil, kdyby někde v centrální Evropě dnes zaznamenali tornádo.. ale spíše bych tipl tak Polsko, proto jsou u nás i samotné bouřky s otázkou, budeme už blíž tlakové výši..
jinak tady se teď z rána díky vysoké relativní vlhkosti tvoří docela pěkné rotorové oblaky z nízké oblačnosti..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.