Diskuse o počasí Před námi je další teplotně podprůměrný týden, nejchladnější bude jeho začátek
Koukám na východě východu, to tam padá jak nic Tady v ÚK některé stanice mají úhrny okolo dvou tří mm, za měsíc. Hlavně v Čechách těch míst bude zřejmě víc, s takto extrémně nízkými úhrny. Opět platí, kdo má tip na oblast, kde je to dejme tomu do 4 mm, tak info ke mně, děkuji
Francois
No, vypadá to, že tak za deset, čtrnáct dnů by jaro mohlo pěkně nastoupit.. ale mrzí mne tu u nás ty srážky, sice na intersuchu jsme oblast stále do modra, tudíž bez problémů s vláhou.. nicméně pár kapek mi tu chybí, za březen jsme tu dali 9mm celkem, veliká to bída.. ( od začátku roku 60mm)..
kapr84
Já pomalý, plíživý NÁSTUP jara vůbec nezpochybňuju, ale zatím se tak děje jen v těch nejteplejších lokalitách... Během příštích dvou týdnů nastoupí jaro už i jinde, kromě hor..
Do vrcholu jara to však má daleko úplně všude..
Tedy rozkvetlé louky.., jabloně, ořechy v PLNÉM květu, olistěné stromy, včetně lesů...atd..
Dneska jsem projezdil v práci kus Čech, Plzeňsko, Žatecko, Příbramsko, Strakonicko.
a všude tak nějak stejně.teprve to bude začínat.
palma
Té povrchové vláhy je opravdu málo, ani tráva na loukách tu u nás zatím v podstatě neroste..
deset deset deset...
Francois
ono to vypadá plíživě jen podle povětrnosti, minulé, současné.. ale kdo to sledujeme a žijeme v tom tak ten rozvoj vegetace tady tak plíživý není...když už je tady ve květu více druhů stromů.. a tráva tak na tu čekám příští týden budou vrkat křoviňáky, protože na křižovatce jsou ostrůvky už tak 25-30 cm vysoká... je to místama samozřejmě, ale i meze kousek vedle, nevím co to je za trávu, roste opravdu výrazně. Jako u nás na zahradě se asi ještě nějakou dobu sekat nebude, ale my už asi vyrazíme do terénu jak se umoudří počasí.. a on ten boom přijde ještě v první dekádě dubna, při tom ještě nedávno tam modely měly další vlnu chladu, ta ale zmizela a spíše se tam míchá oranžová barva..
z jiného soudku: včera i dnes ještě prošla Saharou prachová/písečná bouře..
kapr84
Já o voze, ty o koze a troše zelené trávy
Tak ještě jednou, psal jsem fenologickou definici vrcholu jara..Ne o období jeho nástupu.
Tak až tam budeš mít...
Jabloně, ořechy v plném květu, pestrobarevné rozkvetlé louky, stromy plné světle zelených mladých listů.., včetně buků, dubů v lesích.
Tak pošli pak pár fotek, zatím není co, viď, díky
Francois
nechce se mně.. třeba o víkendu něco nafotím. Hoši, mě do toho vašeho hašteření netahejte!
to není jen tak, fotky bych musel ještě zpracovat... já jen napsal, že Morava je před Čechami napřed... nic víc. Budu muset kuknout do Fenologického atlasu, který jsem si dovezl z ČHMÚ předminulý víkend,, v tomto oboru jsem zatím nováček.
Zde už zatím 14 mm, ráno dokonce i sněžení ale pokrývka do 3 cm se vytvořila až v okrajových částech města. Během dne hranice sněžení stoupla do cca 600 m.
Březen zde nakonec průměr, cca 50 mm, nemám sečteno. Leknín měl pravdu, že to zde konec března dožene
Škoda že srážky nezasáhly celé území
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.