Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mírné oteplení a často i méně oblačnosti, v noci na zítřek v Čechách častěji mráz

Diskuse o počasí Před námi je další teplotně podprůměrný týden, nejchladnější bude jeho začátek

3
# 31.03.2026, 10:21

Lomnický štít přes 2 m.. :)

156
# 31.03.2026, 10:46

kapr84
Pěkně ten východní východ kropí, přitom na Vyškovsku už je celkem prd (o Brně se ani nebavím).

Nojo, příští týden čekám vrchol jara u nás. Všecko je krásně napučený. To bude nářez. Snad to včelky všechno stihnout.

3
# 31.03.2026, 11:01

ludvicek
jojo, je to velice drobný, jemný déšť, ale trvalý, prší od cca 2. hodiny.

# 31.03.2026, 12:49

Koukám na východě východu, to tam padá jak nic :prsi::snih::D Tady v ÚK některé stanice mají úhrny okolo dvou tří mm, za měsíc. Hlavně v Čechách těch míst bude zřejmě víc, s takto extrémně nízkými úhrny. Opět platí, kdo má tip na oblast, kde je to dejme tomu do 4 mm, tak info ke mně, děkuji ;-)

# 31.03.2026, 12:55

Jabloně, ořechy v plném květu, pestrobarevné rozkvetlé louky, stromy plné světle zelených mladých listů.., včetně buků, dubů v lesích.
Toť fenologické znaky, definice, vrcholného jara..
Tak uvidíme ;-)

497
# 31.03.2026, 13:07

Francois
No, vypadá to, že tak za deset, čtrnáct dnů by jaro mohlo pěkně nastoupit.. ale mrzí mne tu u nás ty srážky, sice na intersuchu jsme oblast stále do modra, tudíž bez problémů s vláhou.. nicméně pár kapek mi tu chybí, za březen jsme tu dali 9mm celkem, veliká to bída.. ( od začátku roku 60mm)..

# 31.03.2026, 13:37

palma
Přesně tak, nastoupit..
Srážky březen..velká bída..

VHK
38
# 31.03.2026, 14:22

Tak tady konecne prestalo prset,od pulnoci mam14mm,uz by to chtelo:slunce: na to jak se zdal zacatek brezne suchej tak nakonec jsme se dostali na nejakych 45mm,to se da,ted uz by to jaro mohlo nastoupit:):slunce:

3
# 31.03.2026, 14:43

Tak, okolo 10 mm dneska doma.. s takovým úhrnem nepočítal nikdo asi.. byl jsem ve městě a tam chvilkama i pěkný šupot..:prsi:

3
# 31.03.2026, 14:47

Francois
hladový sytému nevěří.. :D ořech bohužel nemám kde posoudit, všechny v okolí napadla nemoc, takže musely k zemi..

ale přímo z okna vidím na ten sad, který se každým dalším dnem postupně mění...

# 31.03.2026, 15:11

kapr84
Já pomalý, plíživý NÁSTUP jara vůbec nezpochybňuju, ale zatím se tak děje jen v těch nejteplejších lokalitách... Během příštích dvou týdnů nastoupí jaro už i jinde, kromě hor..
Do vrcholu jara to však má daleko úplně všude..
Tedy rozkvetlé louky.., jabloně, ořechy v PLNÉM květu, olistěné stromy, včetně lesů...atd..
Dneska jsem projezdil v práci kus Čech, Plzeňsko, Žatecko, Příbramsko, Strakonicko.
a všude tak nějak stejně.teprve to bude začínat.
palma
Té povrchové vláhy je opravdu málo, ani tráva na loukách tu u nás zatím v podstatě neroste..

497
# 31.03.2026, 15:34

Francois
No, teda trochu jako tundra, či co...:D, dal jsem do tématu fenologie, fotky aktuálního vývoje ovocných stromů v Kladně a okolí.. Doufám, že se konečně oteplí..

# 31.03.2026, 15:34

Vývoj na ten další týden vypadá přímo božsky. Nástup dubna jak se patří. Dneska relativně klid. Hnusnej vichr, ale zase je to relativně na sucho (pár mini kapek rano a dopo) a dokonce přechodně i slunce. Je to fajn dneska. :)

VHK
38
# 31.03.2026, 16:26

No asi jsem to zakrikl,venku zacalo opet prset jak o dušu:!!::prsi:

3
# 31.03.2026, 16:30

deset deset deset...

Francois
ono to vypadá plíživě jen podle povětrnosti, minulé, současné.. ale kdo to sledujeme a žijeme v tom tak ten rozvoj vegetace tady tak plíživý není...když už je tady ve květu více druhů stromů.. a tráva tak na tu čekám příští týden budou vrkat křoviňáky, protože na křižovatce jsou ostrůvky už tak 25-30 cm vysoká... je to místama samozřejmě, ale i meze kousek vedle, nevím co to je za trávu, roste opravdu výrazně. Jako u nás na zahradě se asi ještě nějakou dobu sekat nebude, ale my už asi vyrazíme do terénu jak se umoudří počasí.. a on ten boom přijde ještě v první dekádě dubna, při tom ještě nedávno tam modely měly další vlnu chladu, ta ale zmizela a spíše se tam míchá oranžová barva..

z jiného soudku: včera i dnes ještě prošla Saharou prachová/písečná bouře..

EUMETSAT
131
# 31.03.2026, 16:49

Nekončící slabý déšť. Celý den sere, ale už to má každou chvíli končit a pak zase nuda. Tohle mně vyhovuje, ale faktem je že už je pěkně popršeno. Ve srážkoměru zas přes 10mm jen tak dál.

# 31.03.2026, 17:11

kapr84
Já o voze, ty o koze a troše zelené trávy :D
Tak ještě jednou, psal jsem fenologickou definici vrcholu jara..Ne o období jeho nástupu.
Tak až tam budeš mít...
Jabloně, ořechy v plném květu, pestrobarevné rozkvetlé louky, stromy plné světle zelených mladých listů.., včetně buků, dubů v lesích.

Tak pošli pak pár fotek, zatím není co, viď, díky ;-)

3
# 31.03.2026, 17:22

Francois
nechce se mně.. třeba o víkendu něco nafotím. Hoši, mě do toho vašeho hašteření netahejte! :!!: :D

to není jen tak, fotky bych musel ještě zpracovat... já jen napsal, že Morava je před Čechami napřed... nic víc. Budu muset kuknout do Fenologického atlasu, který jsem si dovezl z ČHMÚ předminulý víkend,, v tomto oboru jsem zatím nováček.

# 31.03.2026, 18:53

Zde už zatím 14 mm, ráno dokonce i sněžení ale pokrývka do 3 cm se vytvořila až v okrajových částech města. Během dne hranice sněžení stoupla do cca 600 m.
Březen zde nakonec průměr, cca 50 mm, nemám sečteno. Leknín měl pravdu, že to zde konec března dožene :D
Škoda že srážky nezasáhly celé území :(

88
# 31.03.2026, 19:46

Lerak2
U nás v Rci n.L. 4mm za celý měsíc. Dnes jsem dorazil do Uherského Ostrohu a jen za dnešní dopoledne tam spadlo víc, jak v Rci za celý měsíc. Bída, velká bída. A od dubna nečekám žádný zázrak.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.