Diskuse o počasí Zima končí, v příštím týdnu nastoupí jarní počasí
kozacik
Není, epizoda ochlazení už není žádná trvalá zima. Navíc meteorologická zima opravdu skončí 28. února a 1. března začíná meteorologické jaro. Prostě už půjde jen o vpády studeného vzduchu během jara a minimálně do 10. března nemají být nijak významné. Že potom v druhé polovině března ještě třeba napadne sníh je velmi pravděpodobné, ale rychle mimo hory zase zmizí.
Je to významné i pro přírodu - ta se teď začne probouzet. Ano, opět moc brzo.
Přesně tak zima oficiálně dle meteorologů končí 28.2. tudíž do té doby je jisté, že se už neochladí a v březnu už je to zkrátka meteorologické jaro. Také si myslím, že nějaké studené vpády ještě v březnu nebo i v dubnu přijdou to nelze vyloučit, ale čím později to dorazí tím méně se to bude podobat nějaké zimní epizodě alespoň co se týče nížin. Prostě takové to v noci nasněží a přes den roztaje to se ještě určitě stane, ale ledové dny a souvislá sněhová pokrývka 24h či déle např. v mojí lokalitě tak na to se pravděpodobnost bude rychle snižovat jak bude datum v kalendáři pokračovat. Obecně v těch teplejších nížinách po 10.3 už je ledový den opravdu vzácný jev co se vyskytne jednou za cca 5-10 let.
Koralovec
No já jsem sice "teplofil" ale 20°C už je opravdu moc. Škoda že to oteplení nebude více pozvolné to by bylo pro přírodu nejlepší. Ideální by bylo aby příští 2-3 týdny teploty byly v maximech okolo 5-10°C nad nulou a 15+ spíše až v druhé polovině března. No ale bohužel ideální počasí panuje málokdy.
Přidám se k názoru, že příroda zatím tvrdě spí. Mně ani neleze ven česnek a to nemluvím o tom, že ještě předevčírem ležel ten záhon pod sněhem. Letos odhaduju prvních větší kvetení ovocných stromů na Velikonoce. Někde na jižní stráni se nějaká raná meruňka rozvine možná o něco dřív.
No zatím příroda spinká, ale co bude dál to jaro, šak to známe... zimní vpád určitě přijde, záleží jak moc to švihne a kdy to švihne, tady poslední dva dubny jsme si to vyžrali naplno, už ani nedoufám v nějaký dobrý rok, stojí to za starou belu a snažím se to přehlížet, sad je jen mé hobby a neživí mně to.
Mám +14 ve výhledu, tyhle skoky prostě nesnáším, dnes tmin -5 a jistě ledový den
Loni bylo jedno z nejhorších jar, co pamatuju (co se týče pozdních chladných vpádů po teplém počasí), a stejně jsme měli takovou úrodu ze dvou meruňkových stromů, že jsme to sotva zpracovali i v rámci širší rodiny. A to jsem dělala probírku. Cca 2 ošetření Championem opravdu pomohla. O švestkách a různých slívách ani nemluvím.
Za mě ať už je opravdu teplo (nějakým vpádům se téměř jistě nevyhneme) a přestanou hrozit respirační choroby, omezí se topení apod. Zima v nížinách začala neobvykle brzy a tvrdě, mohla by teď co nejrychleji úplně odejít.
ten ostravský sníh fakt bude tát až do jara normálně 🕙. samozřejmě že ledový dny naprosto už nehrozí, dnes opravdu už hodně slunečný únorový den, víceméně azuro občas narušený klasickým cirrem
Za mě tedy letos naprostá paráda. Vánoční den po 14 letech se sněhem, silvestr studenej se sněhem, takřka od vánoc do teď kromě asi týdne se sněhem. Bomba
Nepřekvapuje mě už tolik, že bude od příštího týdne dlouhodobější teplo. Spíše se podivuji nad slabou sněhovou pokrývkou na horách, kdy třeba Deštné v Orlických horách v údolí sníh prakticky nemají již delší dobu a po tak výrazném očekávaném oteplení za doprovodu občasného deště ho i na hřebenech zůstane pravděpodobně jen minimum. V chladném lednovém období chyběl větší vliv nějaké TN, která by se od Středomoří vysunula směrem k nám jako to bývalo v normálních zimách nebo aspoň kdyby častěji přecházely fronty od SZ, což se vlastně taky už hezkých pár let téměř vůbec neděje.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.