Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Během dne postupně slunečno ale chladno, zítra oteplení a déšť, i mrznoucí

Diskuse o počasí Zima končí, v příštím týdnu nastoupí jarní počasí

# 20.02.2026, 10:07

Před námi je výrazná změna v charakteru proudění. Chladný vzduch vystřídá teplé oceánské proudění, díky kterému nás čeká rychlý a velmi brzký nástup jarního počasí. Již o víkendu k nám zamíří teplá fronta.... Více >>

17
# 20.02.2026, 10:10

In-počasí
Není trochu troufalé natvrdo napsat, že zima končí? Myslím, že se ještě nějaké epizodky dočkáme.

# 20.02.2026, 10:13

kozacik
Není, epizoda ochlazení už není žádná trvalá zima. Navíc meteorologická zima opravdu skončí 28. února a 1. března začíná meteorologické jaro. Prostě už půjde jen o vpády studeného vzduchu během jara a minimálně do 10. března nemají být nijak významné. Že potom v druhé polovině března ještě třeba napadne sníh je velmi pravděpodobné, ale rychle mimo hory zase zmizí.

Je to významné i pro přírodu - ta se teď začne probouzet. Ano, opět moc brzo. :(

33
# 20.02.2026, 10:24

Pro mě co jsem byl zvyklý na 21. Března ( nebo tak nějak :D ) končí už opravdu, nevím ale ta meteorologická se začalo používat pár let nazpět myslím

2
# 20.02.2026, 10:30

Přesně tak zima oficiálně dle meteorologů končí 28.2. tudíž do té doby je jisté, že se už neochladí a v březnu už je to zkrátka meteorologické jaro. Také si myslím, že nějaké studené vpády ještě v březnu nebo i v dubnu přijdou to nelze vyloučit, ale čím později to dorazí tím méně se to bude podobat nějaké zimní epizodě alespoň co se týče nížin. Prostě takové to v noci nasněží a přes den roztaje to se ještě určitě stane, ale ledové dny a souvislá sněhová pokrývka 24h či déle např. v mojí lokalitě tak na to se pravděpodobnost bude rychle snižovat jak bude datum v kalendáři pokračovat. Obecně v těch teplejších nížinách po 10.3 už je ledový den opravdu vzácný jev co se vyskytne jednou za cca 5-10 let.

# 20.02.2026, 10:32

Jé, ve výhledu i 20 C:love:.
Příroda se krásně probudí:slunce:.

2
# 20.02.2026, 10:38

Koralovec
No já jsem sice "teplofil" ale 20°C už je opravdu moc. Škoda že to oteplení nebude více pozvolné to by bylo pro přírodu nejlepší. Ideální by bylo aby příští 2-3 týdny teploty byly v maximech okolo 5-10°C nad nulou a 15+ spíše až v druhé polovině března. No ale bohužel ideální počasí panuje málokdy.

2
# 20.02.2026, 10:42

Není to až tak brzo.. běžně kolem tohoto data již kvetou sněženky.... takže určitě není nic brzo.. letos naopak příroda spí. ;-) a pocitová teplota dnes na -10. Tady rozhodně žádné probuzení prozatím nehrozí.

154
# 20.02.2026, 10:48

Přidám se k názoru, že příroda zatím tvrdě spí. Mně ani neleze ven česnek a to nemluvím o tom, že ještě předevčírem ležel ten záhon pod sněhem. Letos odhaduju prvních větší kvetení ovocných stromů na Velikonoce. Někde na jižní stráni se nějaká raná meruňka rozvine možná o něco dřív.

# 20.02.2026, 11:52

No zatím příroda spinká, ale co bude dál to jaro, šak to známe... zimní vpád určitě přijde, záleží jak moc to švihne a kdy to švihne, tady poslední dva dubny jsme si to vyžrali naplno, už ani nedoufám v nějaký dobrý rok, stojí to za starou belu a snažím se to přehlížet, sad je jen mé hobby a neživí mně to.

Mám +14 ve výhledu, tyhle skoky prostě nesnáším, dnes tmin -5 a jistě ledový den

únor VS
13
# 20.02.2026, 12:06

Tak Velikonoce jsou letos docela brzo, takže pozor na ta přání :D

36
# 20.02.2026, 12:27

Loni bylo jedno z nejhorších jar, co pamatuju (co se týče pozdních chladných vpádů po teplém počasí), a stejně jsme měli takovou úrodu ze dvou meruňkových stromů, že jsme to sotva zpracovali i v rámci širší rodiny. A to jsem dělala probírku. Cca 2 ošetření Championem opravdu pomohla. O švestkách a různých slívách ani nemluvím.
Za mě ať už je opravdu teplo (nějakým vpádům se téměř jistě nevyhneme) a přestanou hrozit respirační choroby, omezí se topení apod. Zima v nížinách začala neobvykle brzy a tvrdě, mohla by teď co nejrychleji úplně odejít.

154
# 20.02.2026, 12:40

xeno
Tak první možné datum pro Velikonoční pondělí je 23. března, letos je to 6. dubna... Normální čas pro Velikonoce.

# 20.02.2026, 13:04

ten ostravský sníh fakt bude tát až do jara normálně 🕙. samozřejmě že ledový dny naprosto už nehrozí, dnes opravdu už hodně slunečný únorový den, víceméně azuro občas narušený klasickým cirrem

# 20.02.2026, 13:23

Leknín.
Zde podobně, jen těch srážek zde je o dost méně

13
# 20.02.2026, 13:40

ludvicek
Jo, v pohodě, někdy bývají i později. No offense.;-)
Já si ještě užívám krásné zimy, ne teda v ČR, a na jaro ještě nemyslím. Jara bude ještě dost a tepla a vedra rovněž. To si taky užiji. V létě 32C a koupačka.... :)

# 20.02.2026, 17:17

Za mě tedy letos naprostá paráda. Vánoční den po 14 letech se sněhem, silvestr studenej se sněhem, takřka od vánoc do teď kromě asi týdne se sněhem. Bomba :love:

14
# 20.02.2026, 17:32

Nepřekvapuje mě už tolik, že bude od příštího týdne dlouhodobější teplo. Spíše se podivuji nad slabou sněhovou pokrývkou na horách, kdy třeba Deštné v Orlických horách v údolí sníh prakticky nemají již delší dobu a po tak výrazném očekávaném oteplení za doprovodu občasného deště ho i na hřebenech zůstane pravděpodobně jen minimum. V chladném lednovém období chyběl větší vliv nějaké TN, která by se od Středomoří vysunula směrem k nám jako to bývalo v normálních zimách nebo aspoň kdyby častěji přecházely fronty od SZ, což se vlastně taky už hezkých pár let téměř vůbec neděje.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.