Tak logistický problémy vyřešený teď zpátky k prosinci a aktuálnímu počasí. Co jsem dneska projel pěknou část tady okolí na SZ, hlavně v ranních hodinách, tak sníh (poprašek až 1 cm), ležel v polohách zhruba od cca 350 mnm, což jsou tady oblasti, kde žije výrazně menší část obyvatel. A samozřejmě v blízkosti KH i níž, ale to jen velmi okrajově. Prakticky žádný sníh nebyl v Lounech a okolí, dále v Poohří směrem na Litoměřicko nebo Roudnicko. Mostecko taky prakticky bez sněhu. Žatecko to samé. Více sněhu bylo dopoledne třeba vedle ve Středočeském kraji, v okolí Slaného. Tam už často bylo pěkně bílo
Diskuse o počasí Evropu zasype sníh, pokrývka může být nejrozsáhlejší za minimálně 7 let
Já jsem dneškem hodně překvapen. Celá ta situace je od začátku jako na houpačce. Nejdřív bylo slibováno hodně sněhu, hlavně na Silvestra. To se postupně dost zkrouhlo. Noc ze včera na dnes naopak slibovala pár cm sněhu a napadl jen poprašek. Naopak ale přes den jsem vůbec s ničím nepočítal a ty přeháňky byly celkem intenzivní. Pojem bílá tma si na rozdíl od jiných ale představuji jinak. Nicméně s tím větrem to bylo opravdu zajímavé. Bohužel právě kvůli větru je těžké odhadnout, kolik sněhu napadlo, ale 3 až 4 cm si dovolím tipnout. Na to že jsem počítal s 0 cm tak super. Těším se na zítra a pozítří kdy by mělo ještě napadnout 5 cm a více.
Aidamkoo
Z rybníkářské oblasti hlásím zamrznuto. I potoky. Zítra bych chtěl vyzkoušet na bruslích jeden místní rybník (zatím ten, kterým neprotéká voda a po výlovu je ještě poloprázdný), ale už jsem od někoho dnes slyšel, že se bruslí.
U nás konečně začala zima, jak má být. Na silnicích nic moc, ale já na tom jezdím rád, aspoň není nuda. A to říkám, jako autobusák. Sníh je v pohodě. Navíc je ho málo. Bohužel, zde píšete víceméně jen z nejnižších poloh ČR, takže to vypadá, jako by zima nikde nebyla 🤷♂️
Zítra začne sněžit mírnou intezitou od severozápadu dopoledne, během tří hodin může místy nasněžit (na severozápadě a severu Čech) až 5cm sněhu prachového sněhu. Sněžit bude celý zbytek dnes v pásu od Krušných hor po Bílé Karpaty. Nejtrvalejší a nejvydatnější sněžení se očekává v Krušných horách a na Vysočině, kde napadne 15-20cm ojediněle až 25cm nového sněhu. (od teď do Novoroční půlnoci). Mimo hory napadne kolem 5-10cm sněhu, nejvíce v Karlovárském kraji, na Děčínsku, v Libereckém kraji a na východě Čech.
Později během večera se na SZ Čech a v Polabí oteplí až na +3°C a sníh převážně roztaje, mimo to nelze vyloučit i smíšené nebo dešťové srážky pod 350m.n.m (zejména na Mostecku, Teplicku a Ústecku)
Lerak2
Teploty jsou s mým radiačním krytem celkem problém, druhá meteostanice má zase na druhé straně domu čidlo přímo u stěny a není to kam dát lépe. Na minima posloužím, co se maxim týče, tam to občas nebude úplně stoprocentní. Ještě že mě zajímají primárně ty bouřky a srážky. Jinak, když jsem u srážek, tak dnes se už ve zbytku dne nic zajímavého nevyskytlo, maximálně sem tam vločka, takže už ani nic nepřipadlo.
Aidamkoo
Adame zde v mrazovce i v okolí a samozřejmě i výše na Šumavě se na rybnících a nádržích bruslí už prakticky všude, led není ještě bůhvíjak silný, ale nadále zesiluje a už to stačí bezpečně.. Zamrzají částečně i potoky a řeky.
Bruslí se i na našem největším venkovním kluzišti, na Lipně, zde je potřeba dávat pozor kvůli nízké hladině, menší hloubce jezera, protože v trase , v meandrech starého koryta Vltavy , jsou pod ledem proudy a led je místy slabší, místní vědí, přespolní se raději informujte u domorodců..
Jinak zde by mělo dnes začít něco padat až odpoledne, predikce sem minimálně na další týden dávají ledové dny, období se souvislou sněhovou pokrývkou bude dál pokračovat..
Tak, leží tady kolem 1 cm..aktuálně poletuje. Teplota -3,9 °C. Jsem zvědavý na večer. Už to řěšíme s šéfem, nikdo moc neví co čekat a kolik přesně napadne.. Modely se různí. Aladin toho nasypal nejvíc. Ale asi mě to nemusí tak trápit, protože jsem chytl nějakou virózu, tak dneska asi nevyrazím.. Můj tip je tak 2-5 cm.. je to široké rozpětí, ale přesnou hodnotu nenapíšu...
Co se dívám na sítě, tak v Polsku teď dost řeší sníh.. někde jim tam leží až 60 cm.. ty "vláčky" tam nadělaly spoustu neplechy.. ale tak není se asi moc co divit. Proudění tam jde přes moře, takže vlhkosti dost, k tomu nízká teplota..
Jak koukám na ty srážky z Německa, přijde mi to víc komplexní, že by to ty Krušné hory nemuseli tak rozbít a mohlo by to přijít víc v kuse. Věřím že i tady na Plzeňsku by nějaký ten cm mohl být. Teplota -7 a už se zatáhlo. Na Varsku už sněžit začíná. O něco dříve než mělo.
Jirke85
Ono ke sněhové pokrývce zatím není moc co psát ani z vyšších poloh 🙉 U nás je tak 3-5 cm a to samé je i na hřebenech v okolí. To je asi nejméně co zde pamatuji a běžky tak stále leží ve skříni. Uvidíme co další dny, maluje to sem do pátku až 25 cm, ale beru to raději s rezervou 😉
Pokud chce člověk fakt střízlivý pohled na situaci, tak si musí uvědomit, že málokdy vyjde všechno dokonale. Někdy jsou ideální teploty, tedy pod bodem mrazu, ale chybí výraznější plošnější sněžení. Někdy je výraznější plošnější sněžení, ale chybí celkově nižší teploty v řadě dní za sebou.
Spočítejte si pravděpodobnost, že bude solidní zima - ledové dny a zároveň vydatné sněžení plošně. A poté tuto pravděpodobnost zasaďte do kontextu nížin a ještě oteplování klimatu a ještě si to doložte a ověřte skrze Archiv a statistiku.
Brzy vystřízlivíte ze zimních snů a dojde Vám, že si přejete něco, co skoro nikdy nenastane. Poté to prostě člověk musí přijmout. Pravděpodobnost třeba 3% a stejně bude řada lidí zklamaná z toho, že: Není ideální zima, chybí srážky, chybí něco atd.
Je to asi podobné, jako kdybych si vsadil Sportku a pak byl zklamaný, že jsem nevyhrál Jackpot. Sice přehnané srovnání, ale víceméně podobný princip.
Na to, že je otřesnej vichr už teď, tak jsme dali -5°C, což vzhledem k situaci jde. K tomu leží 3 cm sněhu ze včera. Ale silně pochybuju, že tu napadne 8 cm, když KH budou dělat bloky a úhrn tu má být tak max. 3 mm. Buď je předpověď modelů úplně mimo (pravděpodobnější varianta na základě minulých zkušeností), nebo to bude sníh o velmi nízké vodí kapacitě a opticky ho bude hodně. Teď začalo drobně sněžit.
No modely obrovský sek, většina ukazovala příchod až kolem 12:00 SEČ a rozsáhlejší pásmo k jihu a uzší.. Takhle je pásmo sice více k severu, ale střídavě mírné až silné intenzity a mnohem vydatnější. Doufám, že nebude dochazet k rozpadu, ba naopak se vyplní díry. Tohle vypadá zatím hodně, ale hodně slibně.
.
F4
Ano KH blokují, ale do vnitrozemí alespoň tyhle silnější koláčky co jdou ze Saska pustí bez problémů.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.