Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Sněžení především na horách, v dalších dnech chladněji

Diskuse o počasí Evropu zasype sníh, pokrývka může být nejrozsáhlejší za minimálně 7 let

# 30.12.2025, 19:21

Lerak2
Těch párů je ale docela hodně, ne?:D

Na souběhu proudění to pěkně řetízkuje, vzniká, ty přeháňky..
Takové zimní linie konvergence.. nad Dánskem, Německem i nad ČR..

# 30.12.2025, 19:27

Dneska parádní comeback zimy. Po ranní konvektivní lajně večer hned dvě intenzivní přeháňky, kdy druhá z nich přinesla i bílou tmu a 1cm sněhu. Večer by ještě slabší přeháňka dorazit mohla. Zítřek prdím na modely, to zase bude stejný problém co dneska. Sice fronta vázaná na orografii, ale taky nízká vodní hodnota sněhu. Úhrny v mm, či cm na modelu nemusí odpovídat realitě, protože sníh bude prachový a suchý, zejména na Moravě. Opticky by ho mohlo být více, ale jen dočasně než roztaje.

A vyjadřuji podporu F4.

67
# 30.12.2025, 19:38

Francois
Nad námi jsou teď pěkně odrazy na radaru nicméně realita je pár vloček. Nechápu, všude jinde z toho sype a tady nic, asi to je tím větrem.

1472
# 30.12.2025, 19:44

Dneska jsem s tím nepočítal a hodně mě to překvapilo a potěšilo, prošlo několik sněhových přeháněk, s tím že dvě za sebou byly nejsilnější (hlavně ta druhá přinesla i bílou tmu), takže sněhu lehce přibylo a věřím, že pár centimetrů už někde leží.
Jsem zvědavý na zítřek, protože tam stále platí celkem neshoda mezi modely. Některé ukazují, že sněžení se zastaví max na Vysočinu a na východě až v noci, další až po úplný východ ČR hned zítra odpoledne.

11
# 30.12.2025, 19:53

Kdo si to tady stěžoval, že bude srážek málo?.. :!!: tady zase bílo...Aidamkoo to přivolal. Zítra nás čeká perný den... snad pak už na nějakou dobu klid. Hnus.

# 30.12.2025, 19:57

kapr84
Že bych ovládl nějakou temnou magii? :D jo leží zhruba 1-2cm, krása. I tak málo stačí.

# 30.12.2025, 19:58

F4 borec, vyjadřuji podporu.
Kapr žejo, adamek ovládá počasí. Můžeš sem, tady sníh není.

Zítra sice by mohlo napadnout několik cm jak je ve výhledu, ale hned jak to skončí tak večer zase najede teplo a zase to sleze do dne. A pak holomrazy, achjo to bude snad horší polovina zimy než 22/23.

11
# 30.12.2025, 20:05

Aidamkoo
Nejvíc tam má asi Aladin. Ale zase když si promítnu zpětně jak dával na noc na dnes 2-4 mm tak zase úplně moc nervózní nejsem.. ale kdoví. Uvidí se co tam bude ráno.. to co tam teď má už by dalo 2-4 cm..

samozřejmě chlapi na to kašlou a došel jsem sám :-)- Tak jsem jen polítal co dělám vždycky a ostatní nechal.. je tu tak 1 cm.. žádná katastrofa. Ale vedlejší ulice jsou bílé...

37
# 30.12.2025, 20:19

Ty silny prehanky vam docela zavidim k nam se od severu nedostava nic. Nastesti v noci napadl 1 cm, vypada to zatim na nejvetsi snehovou nadilku teto zimy..:)
Noale zato tu mame peknou zimu obloha jasna uz sme pod -5, sviti mesic takze diky snehu neni ani moc tma, severak, pocitove -10.

F4
118
# 30.12.2025, 20:21

Peter Sedlák 1 Lerak2
Díky. To sdělení nebylo o tom, že tu čekám 25 cm a 10 arktických dnů atd. Bylo to o tom, že zatím nemůžu říct nic jiného, že zima jede sice ve srovnání s posledními roky v o něco chladnějším módu, ale taky výrazně sušším. A to, že mě trefila 1 přeháňka dnes dopo a vykouzlila 3 cm sněhu, které jsou dobrým startem pro zimní atmosféru, na to nic zásadně nemění. A dokládat to tady fotkama s ironickým podtextem mi přijde dost ujetý. Nafotit to zrovna teď, když tu sníh byl naposledy před měsícem a od té doby nespadlo z oblohy skoro nic... Ta zima chce to trvat delší dobu, ne jen 1 den a dost a vichr a obleva a slunce atd. když ostatním zůstane mráz možná až do novoročního rána. Navíc celé východní půlce Čech zítra nakydá celkem dost sněhu, nám pod horama už lautr nic nebo poprašek. A výhledy já prostě zimní nevidím, je mi líto. Zimní byly relativně před pár dny, kdy modely malovaly rozhraní a celodenní mrazy po novém roce. To jsem se ale moc nezvrušoval, protože, jak vidíme, obojí jaksi z aktualizovaného výhledu zmizelo. Tu dopo přeháňku bych přirovnal k pořekadlu, že výjimka potvrzuje pravidlo. Nepíšu tady taky žádný nepravdy, ale skutečnosti. Jinak v Událostech reportáž o suchu, mrkněte. Nechranky mají to samý 6 metrů pod normálem, minulý týden jsem jel okolo. Na konci roku něco fakt nenormálního.

Aidamkoo
Už nevím, jestli je podpora opravdová nebo ironická, omlouvám se, ale nepoznám to. Ale snad je opravdová.

# 30.12.2025, 20:27

F4
Opravdová, ale věřit mi nemusíš. Čeká mě stěhování mimo ČR v následujících týdnech do oblasti, kde to je poslední dobou srážkově, sněhově a hlavně bouřkově bída, bída a bída.

Jinak koukám na družicích hezké navlnění oblačnosti pod horami. -2°C aktuálně a nějaké přeháňky by si to mohli cestou nasměrovat semka. Jo ve vzduchu je parádně cítit ten svěží vzduch, po sněžení jak to prostě v zimě má být.

15
# 30.12.2025, 20:45

Aidamkoo
Kam se stehujes, Aidamko?

# 30.12.2025, 20:53

F4
Hlavně nepolevovat, kolego :cool: Výborný názor a nadhled, na počasí tady v tý části ÚK ;-) Nenech se otrávit, ten občasný účastník z Mostu, to tu jednou za čas otravuje a ohýbá nesmysly, jen pro na...štvání kolegů, kteří tady dělají denní práci. S kvalitní meteorologií a příspěvky, to nemá nic společného

# 30.12.2025, 20:56

A do toho se nám odstěhuje z Brna Adam. Tvl já přijdu o normální a kvalitní informace z terénu, z Brna. Velmi smutné :(

# 30.12.2025, 21:02

Lerak2
Budeš mít zprávu v SZ ať to neřešíme v diskusi. Ještě pár týdnů budu v Brně panovat, takže neboj. :)

# 30.12.2025, 21:04

Lerak2
Tak pořád jsme tu my ostatní, kteří máme tak nějak normální "brněnský" průběh počasí, Řečkovice taky trefí všechno. :D U nás pak už ty přeháňky naopak nic moc, takže tady stále máme místa, na kterých není sníh. O 1 cm, což má Adam, nemůže být řeč, hlavně ta druhá intenzivní přeháňka se nám skoro úplně vyhnula. Zajímavé ale je, že při tomto proudění se v 90 % trefí ty přeháňky na sever a východ Brna a jih a západ ostrouhají. Mám to vypozorované, v Řečkovicích jsou další pozorovatelé počasí a skutečně je to tak. My můžeme mít potenciální výhodu z opačného směru, ale odtamtud sněhové přeháňky logicky nechodí.

# 30.12.2025, 21:13

Marek_98
Jo dnešní přeháňky byly takové hezky soukromé co se intenzity týče, ale zase ta noční linie to hezky vykompenzovala. ;-)

# 30.12.2025, 21:17

Aidamkoo
U nás ani ta noční linie nebyla nic extra, jako bylo to takové středně silné, ale zažil jsem už mnohem silnější. Navíc na začátku padal déšť se sněhem. A to i na začátku té nejsilnější přeháňky dneška. Takže v tomto ohledu jsme měli vlastně dvojitou smůlu.

# 30.12.2025, 21:21

Marek_98
Tebe čeká pot, krev a dřina :D Musíš doladit ty teploty, srážkové hlášení za mně celkem v pořádku. A samozřejmě s Jundrovem, budeš hlídat severní část Brna. Datum se dozvíš, odkdy ;-) Jižní má ludvicek:D:D

# 30.12.2025, 21:26

F4
Těch výstižných pořekadel je víc ;-) V tom posledním příspěvku těsně před tou vydatnou přeháňkou je něco ve smyslu “umím se radovat i z mála”. Ono pak stačilo napsat “u mě dobrý” a byl by klid.Vím,že těch důvodů k radosti ohledně počasí u nás je málo,ale když už nastanou,je dobré to tady zmínit,protože mnozí si pak řeknou,on si pořád jen stěžuje.A hlavně,nikdo na to počasí nemáme vliv,prostě je takový,jaký je,nikdo na V nemůže za to,jaký je na Z a naopak.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.