Diskuse o počasí Evropu zasype sníh, pokrývka může být nejrozsáhlejší za minimálně 7 let
Tak podle podrobné zoom mapy srážek, spadlo na Řípu 1-2 mm srážek, tudíž bych předpokládal, že tam bude tak 2 cm. Dole v nížině leží poprašek i kvůli vyšším teplotám, takže nějaký sníh se začal držet až později, co začalo něco padat.
A jinak koukněte na Aladina, na zítra snížil teploty, nevypadá to, že by to mělo nějak rychle vylézt nad 0°C. Ale ve výhledu celkově srážky ubyly.
Zhruba tak někdy 4-6. ledna by mělo být nejchladněji, pak se pravděpodobně začne oteplovat a zřejmě to přinese ještě nějaké sněžení.
TomasMost
Říp mě neomrzí nikdy. Však je to magická hora. Většina lidí tam nechodí kvůli počasí, ale dá se to brát i tak.
Toho sněhu tam nyní tolik nebude, ale to není Řípem, ale spíše meteorologickou situací. Ve spoustě jiných situacích za posledních několik let tam byly super zimní podmínky i během teplých zim.
Někdy příště opět budou a vždy to tam bude o level lepší, než okolí.
Tak většinou spadlo 0-2 mm, tedy 0-2 cm zásypu, na horách více. Zítřejší fronta nebude o nice lepší - striktně vázaná na orografii, takže hory skutečně čeká zásyp a vysušené nížiny pár desetin, možná 1 cm sněhu, aby se neřeklo, kterej navíc ani nevydrží, když bude furt kousek nad 0. Hlavně, ať už je aspoň více mraků, už je to pitomý slunce únavný, už 5. den v řadě. Srážky v jakékoliv podobě jsou teď potřeba. Už by to chtělo nějakou pořádnou frontu ze skutečnýho Atlantiku, která zalije plošně 10-15 mm, hold s oteplením, ale aspoň něco zajímavýho se bude dít. Tohle je nejnudnější prosinec, co pamatuju.
F4
Tak to je důvod k naštvání ne?
Jaká to nemilá meteorologická situace. Málo sněhu, málo srážek, bída a děs...
AuraPočasí
Mně to moc vtipný nepřijde ani v ironii. Podle Vaší optimistické teorie přeci výhledy zimní jsou (a byly už od Vánoc). Tak se ptám, kde je ta realita? V noci -3 až -5, přes den každý den nad 0, srážky minimální a max. poprašky sněhu a výhledy se oteplují a ubývají srážky, tak kde to tedy je?
F4
Však mě to vychází do puntíku a stále jsou to super zimní vyhlídky.
Teploty jsou nízké, na rybnících se začíná pomalu bruslit. K tomu sněžení, které bude opět zítra a poté zřejmě taky. Navíc se ještě více ochladí.
Kde vidíte tu bídu?
Nepochopil jste jednu věc, že nejde o počasí, ale jak to kdo vnímá. Je to úhel pohledu. Někdo nebude spokojený nikdy nebo skoro nikdy. Někdo jiný bude spokojený za každý cm a každý zimní projev, protože taky nemuselo být nic.
Bohužel špatný vzorec myšlení v některých hlavách, prostě by to chtělo změnit mindset na pozitivnější.
Navíc máme celé relativně dlouhé období podprůměrných teplot,. které bude mít trvání od 24.12. - cca 6. ledna (minimálně).
Co kdyby byly teploty nonstop výrazně nadprůměrné? Tak to by byla asi hluboká deprese hádám správně?
F4
Nevztekejte se nad nečím co nemůžete změnit. 🙄😁 holt počasí se neřídí tím co chceme. Někdy si říkám, zda nebylo lepší nevědět a bejt překvapenej než furt sledovat modely, těšit se a následně bejt zklamanej.
Ja si ale teda sluníčko libuju. Lepší než ta inverzní nízká oblačnost, co tady byla snad měsíc v kuse.
RichardReynolds
Navíc zima je hodně sezónní záležitost, která se ještě k tomu vlivem změny klimatu zkracuje a smršťuje. O to více by si pak měl člověk více užít každý zimní projev a být vděčný, že aspoň nějaká menší verze zimy je. Bude to podle všeho „horší a horší“.
Ale třeba to bruslení na rybnících mi přijde super, ne vždy se to povede.
Jsem zvědavý na ty dny cca 4-6. ledna. Stále to vypadá, že bude poměrně dost zima. Pak zřejmě nějaké sněžení.
U nas napadly asi 3cm,teplota aktualne -4,2°C,takze nic co by stalo za rec,ale bilo je to je fakt jinak tech srazek docela ubyva na dalsi dny,a pak od toho 7.-8.1. to vypada na vyrazne otepleni,takze vlastne zatim ten prubeh takovy nemastny neslany,chybi tomu nejaky zasyp,ale ten letos vubec nemusi prijit...
Teď se načetla půlka ansámblů ECMWF AIFS. Do 7. ledna je tam krásně vidět ten ochlazovací trend směrem do ledových dní. To následné oteplování asi zbytečné řešit ne?
Takto useknuté na půl to vypadá líp a více zimně.
JUGOCV
K tobě tam toho hory pustí hodně a bloky nebudou zas tak obrovský jak se očekávají.
Překvapuje mě dnešek,, jediný dva věrný modely co kreslí občasné sněžení na SZ (hory a místa blízko hor) jsou SHD a Aladin a vychází jim to krásně.. už přes půl hodiny slabě až mírněji sněží a v Sasku se tvoří další srážky. Jak je vše vymrzlé tak se drží všude a hned.
Sněžit by mělo pomalu celý den.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.