Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí První výraznější ochlazení a zimní počasí od 17.11.2025

# 21.11.2025, 13:34

Neuro
Přesně tak, je to jedno. Od čtvrtka to vypadá na TV nad východní nebo jv Evropou, takže inverze na delší dobu

479
# 21.11.2025, 13:39

No, mne trošku pobavil nový výstup GFS... ve výhledu má okolo toho Mikuláše až +10 v 850hpa a ve 2 metrech mi dává -8.. zajímavá situace...:cool:

nový GFS v 850hpa
nový GFS ve 2 metrech..
# 21.11.2025, 13:44

palma
GFS tam dává východní inverzní bestii. Vidí silnou inverzi a mrazy jak v Rusku. :D

# 21.11.2025, 13:45

palma
Dříve rozhodně, ale za posledních 9 let co sem tu v tuhle dobu v listopadu ledový den ještě nezažil. Ráno -2,8 a zbytek dne -1,1. Topit v listopadu od rána je dost nezvyk :-). Sem tak tak zazimoval jezírko ale cibule do země budu dávat tak v půlce prosince. Už teď je půda jak beton po těch dnech mrazu.

6
# 21.11.2025, 13:50

jojo, pak to vypadá na stabilně vysoký tlak, což uvítám.. po tomto bordelu...na tom už mají modely docela shodu. Ale tak je jasné, že takovéto stabilnější situace se předpovídají líp... na konci je tam nějaké přepnutí na východní proudění. Takže srážky jen zpočátku, pak dlouho nic...

# 21.11.2025, 14:01

Ty jo, tak ta neděle bude zřejmě fakt ledová i například v Polabí severně od Prahy. To je už fakt zima no... V listopadu navíc. Kolik nakonec ještě bude za zimu ledových dní v nížinách? Nakonec jich být už moc nemusí.

Jenom ten :snih: chybí.

maximální denní teploty v neděli, zdroj: ALADIN
# 21.11.2025, 14:19

No můžeme prohlásit zimní sezónu, za zahájenou :D:snih: Když jsem projížděl data, tak v Čechách, jen 3 SYNOP (36x) stanice bez sněžení v listopadu. Na Moravě dvě stanice bez sněžení, Prostějov a Holešov. Holešov asi dneska nějaké vločky zaznamená, Prostějov s otazníkem. Nejvíce dní se sněžením, v nižších a středních polohách v listopadu, zaznamenala stanice Kocelovice v jižních Čechách, a to zatím 4 dny :snih:

1965
# 21.11.2025, 14:24

No, takhle stabilně mrazivý výhled v blízkosti ledových dnů i se na konci listopadu jen tak nevidí. Kdyby ještě dopadlo to sněžení, byla by to topovka. Půda bude už hezky promrzlá. Minulý Icon tam měl nějaký zásyp, ale nový to již zredukoval. O tom úletu s Jadrankou jak má GFS nemluvím. :DTakže tady to vypadá, že bude nakonec nejvíce sněžit v pondělí.

# 21.11.2025, 14:24

novej gfs snovej ale gfs :D .. to si pro horní Šumavu odečítám 3-5 stupňů…Z cech podle mne tentokrat ve výhodě na případné sněžení

479
# 21.11.2025, 14:28

Noo, tak dneska teda dáme ledovej den..nejvýš jsme byli -0,9... takže první čárka v kalendáři učiněna..:), zejtra a i v neděli to bude repete.. docela brzo oproti minulým rokům..

# 21.11.2025, 14:31

HaMeLeOn14
Pro Prahu takto, ale jsem upřímně zmaten. Myslel jsem, že se má oteplovat. Možná to bude ovlivněné některým chladným výpočtem, který se pak změní.

Praha, zdroj: ventusky.com
# 21.11.2025, 14:35

Aha lidi... nový výpočet GFS teď dává opět kalamitu a plošný zásyp :D:D

Co jsem koukal třeba na ansámbly ECMWF, některé křivky u sumy srážek byly dost vysoko kolem 20-30 mm, takže zřejmě je furt šance... :D

crazy no... :D

Jo už jsem to pochopil. Scénář GFS má kalamitu, výrazný zásyp a pak přepnutí do inverze, což by spolu s ležící sněhovou pokrývkou samozřejmě v nížinách udrželo mrazivé počasí.

Mám takový pocit, že se chystá určitý zvrat v těch modelech, protože jsou tam fakt zajímavé výkyvy a posloupnosti. Třeba ta křivka tlaku vzduchu je hodně zajímavá... :D nahoru, dolů, nahoru

vývoj tlaku, zdroj: meteociel.fr
102
# 21.11.2025, 14:46

Pokud bude stálo chladno jak naznačují modely tak super..ale jen by to chtělo ten sníh no.. :zz:;-)

6
# 21.11.2025, 15:11

Tož východ dostane drobky v neděli a pak až asi někdy v prosinci.. jako na jednu stranu je to dobře, že se bude stíhat jiná práce... ale z pohledu milovníka zima je to určité ochuzení o tu bílou krajinu.. a vzhledem k tomu, že následující tři týdny po tom příštím mají být také sušší.. proto v prosinci asi nějak sněhu nebude... ale chladnu dávám velkou šanci... holt se to pokaždé nesejde. Tentokrát to vyjde na Slovensko a Čechy, Morava uprostřed bude koukat doleva doprava co se to kolem děje... :) ono asi něco v prosinci spadne, ale více sněhu přinese nejspíše až leden... ale to jen tipuju, nemám to ničím podložené.. jako zimní technika je nachystaná, sme dá se říct připravení..... :cool:

# 21.11.2025, 15:12

Asi bych to tu upřesnil. Zima v Čechách,.Morava a Slezsko podzim o ho..e.
Takže celoplošná zima nebude

479
# 21.11.2025, 15:14

zimník2
A proč nebude? Nějak to asi nechápu, to sdělení,,:!!:

# 21.11.2025, 15:17

Podzim a maxima kolem 0°C? To mi nejde do hlavy. Je tu soutěž o nejzbytečnější příspěvky dneska? Že jsem se dozvěděl už asi po páté, že na Moravě nic nebude, že v Bohunicích bude jen teplo a sněžení nebude. Díky, že to vím??

37
# 21.11.2025, 15:17

palma
Horší jsou ty všechny ostatní články na úvodní stránce...

Ale k počasí. V Čelákovicích je dlouhodobá počasová nuda, teď se točíme plus mínus stupeň kolem nuly... Byl bych moc rád, kdyby něco z toho, co se tady porůznu píše (co píšete), splnilo. Třeba nějaký ten zásyp příští týden a podržení inverzí, případně obecně pěkná zima (pokud možno se sněhem) kvůli peripetiím PV, aspoň v tom prosinci či lednu. Jen se mi tomu nechce z vícero důvodů věřit. Nechám se překvapit, snad mile :) Beru 50 cm sněhu, prý už to tady bylo, tak proč to nezopakovat (já tu za 10 let zažil max 10 cm) ;-)

0
# 21.11.2025, 16:01

O jakem podzimu je tu řeč? Vždyť i GFS na příští týden udává pro Moravu a Slezsko poměrně zimu. A teploty kolem nuly až dvou stupňů přes den. Ta shoda na tom je už pár dnů. Takže šance na nějaké větší sněžení by tu být mohla.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.