Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí V novém týdnu se o něčo častěji ukáže i modrá obloha, klesnou hlavně ranní minima

# 12.10.2025, 09:24

Tento týden u nás byl hodně podmračený. V novém týdnu ale o něco častěji zaznamenáme modrou oblohu, ale vyloženě slunečné počasí pod vlivem tlakové výše nás nečeká. Teploty poklesnou hlavně v noci.... Více >>

1628
# 12.10.2025, 10:16

In-počasí
Tento týden byl opravdu dosti "pošmourný" a celkem bych ocenil nějakou změnu. Podzim se sice rozjel v plné parádě :love:, ale čekat hodinu na sluníčko mě fakt nebaví :D Něco jsem stejně nafotil, tak ještě přikládám.

Přestože na první pohled dost často pršelo jsem ale zjistil, že lesy za rybníkem jsou dost vyschlé a mokřad jde projít prakticky suchou nohou. Přitom na podzim tady bývalo většinou vody nejvíc... :prsi: :(

Topoly u Sýkorníku
Listy lampionků žloutnou
Barevný zahradní šípek
# 13.10.2025, 07:51

Pěkně srážkama okleštěná republika, jenže ten cíp na SV neustále zasahuje i k nám, odvčera už 3 mm :prsi: :prsi:

úhrn 24 h
# 13.10.2025, 09:20

Zatím teď ty poslední dny bez měřitelných srážek tady, úhrny za říjen se v okolí pohybují většinou okolo 6 mm, výjimečně až k 10 mm, tam kde se trefila přeháňka. Včera celkem slunečno, teploty i přes 17°C (Doksany 17,5°C nebo Kopisty u Mostu 17,1°C). Noční teploty stále okolo 11°C. Uvidíme co přinese tento týden

148
# 13.10.2025, 09:41

Jsem zvědav na ty ranní minima, to by se prvně muselo projasnit. Tady je imrvére nějaká oblačnost, takže denní amplituda je do 5°C. Je tak nějak příjemně, ale holt tma už se hlásí o slovo, já na to docela trpím.

544
# 13.10.2025, 10:17

No ono kdyz bude tady pofukovat, jako obvykle, tak teploty az tak klesat nebudu. Ale ta tma je uz fakt znat. A za dva tydny uz kolem 17:15 tma, alespon u nas, zapad Cech je na tom jeste fajn, ze tam je to o nejaky cas posunute.

148
# 13.10.2025, 11:13

Tomino
Zase na západě ráno do rachoty vstávají za tmy, to si člověk nevybere:). Kolik byl za federace rozdíl Košice - Karlovy Vary? To bylo snad 20 minut?

1365
# 13.10.2025, 12:05

Tomino
ludvicek
My jsme v takovém středu. ;-)
Slunce zapadá něco kolem 18:00, což se ještě dá, v zimě to bude horší.
A ráno je tma tak do 6:10 (se zataženou oblohou tak do 6:25), což ještě není tak hrozné.
Zase moc nemám rád světlo až do 21:00 v létě a brzo ráno světlo už od 4:00, takže zima je pro mě lepší co se týče světla, ale zase pak už od čtvrté odpoledne není často co fotit.
No prostě jak píše ludvicek, tak holt si nevybereme. :D

Tady minulý týden bylo většinou zataženo s častým mrholením, ale zatím začátek tohoto týdne zatím vypadá dobře - listy se dále zbarvují, je většinou polojasno a už je poznat ta pravá podzimní atmosféra. :)
Teď ještě, abych měl pohled na oblohu bez mraků ve večerních hodinách do 21. října (kvůli kometám a roji Orion).

# 13.10.2025, 13:42

jasně, zima je chrápající (hibernující) období nejen pro hmyz, ale i pro lidi, sice teda převážně dospělí si to dokáží vychutnat více, v létě je světlo a teplota nemálokdy nevyhovující. dneska je zase docela vedro, hlavně už je mnohem míň větrno a to fakt udělá dost, a je ještě mnohem míň oblačnosti

# 13.10.2025, 15:23

Tú tmu po zmene času na SEČ pocíti najviac východ Slovenska, také Košice budú mať v nedeľu 26.10. západ Slnka už o 16:25. Kým Karlovy Vary na západe Česka budú na tom ešte relatívne dobre, tam zapadne asi o 40 minút neskôr :D

Čo sa týka počasia, konečne dnes vykuklo Slnko a nepekná Stratokumulusová deka ustúpila. Lístie na stromoch sa nám začalo už veľmi pekne farbiť.

# 13.10.2025, 15:26

ludvicek
je to až cca 40 minút :cool: A dá sa to celkom ľahko spočítať. Krajný východ Slovenska je cca 22° východnej dĺžky, kým krajný západ Česka cca 12° vých. dĺžky. 1° predstavuje 4 slnečné minúty, čiže rozdiel je 40 minút ;-)

478
# 13.10.2025, 15:41

No dneska od rána polojasno, přičemž od poledne už slunko za oblak prakticky nezalezlo, hezkých +15,5, parádní podzimní den, teď to vypadá pomalu na stálé denní teploty okolo +12 až +15 na dalších cca 10 dní, co bude pak, uvidíme, nicméně to píše na ten listopad, až někam za půlku, mírné nadprůměry, no pak už by to mělo spadnout do mrazu aspoň v noci..

# 13.10.2025, 17:11

V priebehu popoludnia u nás dramaticky klesol rosný bod, také Jaslovské Bohunice hlásia dewpoint 0 °C, Piešťany dokonca -1 °C. Je to neklamný znak toho, že studený front už prešiel a za ním prenikol chladnejší, no najmä veľmi suchý vzduch. Zároveň sa obloha krásne vyčistila od oblačnosti.

13
# 13.10.2025, 17:14

Původně byly v předpovědích na tento týden teploty daleko nižší, proto očekávat podobné vpády chladného vzduchu ani v zimních měsících nebude namístě. Podobně jako u této situace bude pravděpodobně i jindy stále častěji případný propad chladu blokovat TV, která se bude ochotně protahovat přes naše území k JV a posílat k nám po zadní straně opět teplejší JV proudění.

# 14.10.2025, 07:35

Tady dnes hustá mlha a ve 2 m přimrzlo, taková klasika předpověď +4 a bylo -0,3

Včera bylo +13 a :slunce: předpověď má pro nás hodně nízká minima a polovinu zelených sloupečků, na konci výhledu zas jenom :prsi: ale tak užijem si těch mrazů tady no super

148
# 14.10.2025, 07:57

Marcel
Jó, to jsem si spletl s rozdílem Košice - Brno, tam je to cca těch 20 minut. Díky za vysvětlení.

1365
# 14.10.2025, 08:10

Tady nejnižší minimum ukázala meteostanice v Olomouci 3°C, ale původně bylo předpovídáno 4°C.
Venku lehounce zelenobílá tráva ale o mráz se nejednalo.

# 14.10.2025, 08:21

Tadeas
Nejbližší soukromá stanice kousek od tebe 1,2°C. A stanice ČHMÚ Olomouc Holice minimum 0,8°C, minimum přízemní -1,6°C. Za mně to vysvětluje tu zelenobílou trávu :led:;-)

# 14.10.2025, 08:28

Když už se tady nakousla ta zelenobílá tráva :led: tak dneska místy i slabé mrazíky ve 2m. Na Šumavě klasika mrazovky až k -4°C. Ale i nižší polohy, namátkou Kobylí na JM, Jihlava, a další. Zajímavostí může být opět přízemní minimum v Lednici na JM, a to -4,3°C. Taky solidní :led:

1365
# 14.10.2025, 08:49

Lerak2
Ano, ale mě se zdá, že nejbližší stanice je ta s minimální teplotou 3°C, tak proto se také podle ní orientuji. ;-)
Samozřejmě nedosahuje až na Lazce, takže tady mohl být klidně 1°C.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.