Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Teploty v příštím týdnu vzrostou, dostanou se k průměrným 15 °C

# 08.10.2025, 21:50

No tak dneska opět den s přeháňkami, které opět hodí tak 1-3 mm (střední Čechy). Ono se to nezdá, ale všechny ty přeháňky dohromady za posledních několik dní + nějaký občasný déšť a ono padá skoro furt něco skoro každý den v kuse a dohromady to jde přes 10 mm, ale jak kde, někde trochu víc a někde míň.

# 09.10.2025, 15:33

Začiatkom budúceho týždňa sa zrealizuje ďalší vpád studeného a suchého vzduchu, následne to však vyzerá na ustálené slnečné počasie v tlakovej výši. Ťažko povedať, či bude hodné hovoriť o babom lete. Synoptická situácia by sa možno aj podobala, no maximá budú pomerne nízke + nemožno opomenúť nočné mrazy.
Tohtoročný Október sa teda zatiaľ javí ako chladný, no zároveň aj veľmi suchý, poriadnejšie zrážky sú v nedohľade. Teraz po vegetečnom období a keď zohľadníme fakt, že August a September boli v našej oblasti vlhké, to však nevadí.

# 09.10.2025, 16:04

Mám zlý pocit, že podle aktuálních předpovědí se teplého a slunečného počasí v říjnu už nedočkáme. O tem babím létě se fakt hovořit nedá, tak zas napřesrok. Ať už klidně neprší aspoň s měsíc, je to k ničemu. Možná něco teplého a pěkného s více sluncem foukne, ale jen na krátko.

Včera přes +15 a dnes +14, slunce teď probleskuje a zas zalezlo. No tož co už dál čekat, jen přiblblou změnu času a ještě míň světla. Ať už je jaro.

# 09.10.2025, 16:19

teplé a slunečné počasí je právě teď, pravděpodobně by mohlo být i za týden, ale už s ledovými rány, zase ale zesílil vítr a teď už shazuje listí ve velkém

# 09.10.2025, 23:49

AuraPočasí
Tady nakonec ten úhrn nic moc, jen 0,5 mm srážek. Šlo o občasný déšť nebo přeháňky od včerejšího večera do dnešního odpoledne, ale intenzita byla jen od velmi slabé po mírnou. Studená fronta se tu tedy moc nepovedla.

# 10.10.2025, 14:08

Ten studený propad snad nebude jak ukazovaly výhledy i někam max +2, takže i vítr se zklidní, dnes docela foukalo :vitr:
Srážek za říjen letmo tak do 20 mm, ale je to prakticky denně a ne a ne přestat :(
Hledám stále něco pozitivního ve výhledech a stojí to za vyliž.

Teplota dnes už nějakých +12,5, ale ráno božské s +9, tak aspoň neco

# 10.10.2025, 21:04

I tady přes den kolem 12 stupňů, ale zataženo, jen občas oblačno, obcas mrholeni nebo slabý déšť, 3 mm za celý den. Ale říjen zde už cca 40 mm, téměř vše tento týden. No podzim jak vyšitý.

# 10.10.2025, 22:46

Omlouvám se za dotaz off-topic, ale už jsem ho pokládal na konci záři. Ještě k bouřkám, ohlížím se za tristní sezónu a dělám za ní definitivní tečku

Čím to je, že Němci a Rakušáci, někdy i Poláci a Slováci mají pokaždý vyšší CAPE a lepší podmínky všeobecnè? Zaručený bouřkový systémy několik dní dopředu a kompaktní linie v každé situaci. U Němců chápu, že mají Severní moře, Alpy. Polsko má Balt, moře jsou však daleko od českých hranic. Rakousko má Alpy, Slovensko má Tatry. Ale to samé platí u českých hranic, kde ten vliv už musí být minimální, nicméně pořád se to chová stejně. Byla nějaká konvektivní situace, kde by na tom Česko vyšlo líp, než sousedi? Nevybavuju si. Opravdu dělá tak negativně významný vliv naše rozmanitá orografie?

24
# 10.10.2025, 23:03

U nás napršelo za týden 66 mm

# 10.10.2025, 23:56

A tady dnes dalších 0,1 mm z odpoledního mrholení či pokapávání. :D

17
# 10.10.2025, 23:57

Marcel
Noční mrazy nikde nevidím.

24
# 11.10.2025, 08:24

Na radaru nic není ale hustě mrholi ,od půlnoci dalších 9 mm,půda už je dost nacucaná

7768
# 11.10.2025, 10:10

Tady srážkově zatím tento týden lehce přes 1 mm, za říjen 6,6 mm. Teplotně tento týden většinou maxima mezi 15-17°C. V noci minima většinou 12-10°C, dnes minimum 12,9°C

1365
# 11.10.2025, 14:39

Doufám, že ke konci října nepřijdou tropické teploty. :D

478
# 11.10.2025, 15:05

Tadeas
Ty předpovědi jsou jak ponožky od Dedolesu...:D, každá další je uplně jiná....
p.s. ten výstřel na dva, tři dny k těm +20 +22, tam má z půlnoci i ECMWF.. nicméně je situace, díky těm pozůstatkům hurikánů, natolik nestabilní, že bych to bral vážně tak na 5 dní dopředu... maximálně..:cool:

# 11.10.2025, 15:32

teploty dnem i nocí prakticky stejné, větrná šedá mulda beze slunce, včera i chvíli muselo pršet večer. a arctic blast s mrazy se nám nějak opožďuje, tak aby říjen neskončil s 30 hodinama slunečního svitu nakonec :D

# 12.10.2025, 08:29

Tento týden si SV užil nejvíc těch nejkrásnějších projevů pravého podzimu, jeden jediný den ve středu se vydařil :slunce: a zpět do šedé muldy s deštěm, Rožnov dostal dávku, ale já mám třeba říjnový průměr 61 mm a spadlo ke 20 mm a výhled byl už příští týden úplně čistý a po aktualizaci mám další otravné srážky s více zelenými sloupečky, ale proudění vypadá klidnější, žádný silnější vítr.
Budu chytat a lovit sluníčko, zítra je odpoledne šance, pak ve čtvrtek, potřebuju do zásoby co nejvíc, nejkrušnější období v roce za rohem :(

F4
114
# 12.10.2025, 09:43

Jen tak na okraj, neustále jste tu na mě házeli špínu a osočovali, jak píšu pořád dokola, že neprší. A že pan Leknín píše v každém příspěvku, jak je to hrozný, že nesvítí sluníčko a není 25°C a kdo ví co, to vám nevadí? Zvláštní. Slunce letos nasvítilo více než dost, tak když bude po červenci 2. měsíc podprůměrný, nic se nestane. Dle tiskových zpráv ČHMÚ (srovnání s normálem/průměrem za celou ČR): leden 91 %, únor 144 %, březen 149 %, duben 113%, květen 93 %, červen 123 %, červenec 79 %, srpen 113 %, září ještě nebylo v době publikace příspěvku k dispozici, ale +- bych řekl normál. Realita nakonec 98 %. Takže co, to je málo?

478
# 12.10.2025, 10:02

F4
No, nejlepší je, nebrat si to osobně, a nepsat pořád o stejné záležitosti, ty statistiky slunečního svitu, mluví jasně, máte pravdu, osobně si myslím že mlhy, nízká oblačnost, plus jinovatka na konci podzimu k tomu podzimu, tak nějak patří, mně se to při takovém počasí třeba líbí náramně v lese..prostě podzim.. Jinak já jsem také v diskusi o přicházející letošní zimě opakovaně označován za pesimistu, no a když jsem před pár lety psal, že zima bude jako řemen, a pak to přišlo, a bylo poměrně do tepla... tak bylo halo.. že jako prd vím, a že to bylo jasný.. holt radost nad tím, že to nevyšlo bývá velká, když to vyjde... pak to bylo jasný od začátku...:D.. byl tu kdysi i DAWE, blahé paměti... ten měl zase furt tropy...ono je to pak už otravné, stačí to až tak neopakovat. :cool:
Leknín
Já mám koupenou silnou Led žárovku na Growshopu, stála sice přes litr, nicméně je širokospektrální a poměrně výkonná, dá se při tom hezky na jaře předpěstovat a v zimě, když se mi stýská po slunci, si ji na verandě rozsvítím a užívám si, docela fajn záležitost..

# 12.10.2025, 10:17

palma
Jo to mám taky něco podobného, pěkně to pere :D ale a žena už stejně plánuje dovolenou do slunečnějších teplých krajů, ona to snáší hůř jak já a kdo má pak s ní vydržet :( pomalu začíná lítat nádobí :zz:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.