Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Teploty v příštím týdnu vzrostou, dostanou se k průměrným 15 °C

# 05.10.2025, 10:58

Před námi už je teplotně průměrný týden (tento byl naopak výrazně podprůměrný). Ranní mrazy už pominou. Srážek bude hodně v pondělí, potom jich ubude, ale lokálně s nimi stále počítat musíme, ačkoliv celkové úhrny už budou jen nízké.... Více >>

1628
# 05.10.2025, 11:57

In-počasí
Vypadá to, alespoň u nás, na další dosti podzimní a sychravý týden :oblak:. I následující víkend se nejspíš ponese v podobném, převážně oblačném duchu :zz:. Včera u nás napršel jen necelý 1 mm, obvyklá díra je i na mapě ČHMÚ. Srážky byly vcelku překvapením po ranním výrazném mrazu... Dále přikládám upřesnění té mlhy ve středu dopoledne a mojí vysloveně "lákavou" předpověď na následující týden :D

Google počasí
Srážky v ČR za 24 h, ČHMÚ
Očekávané mlhy v první polovině středy, Ventusky
126
# 06.10.2025, 05:43

Včera byly v Čechách pěkné přeháňky. U nás taky něco mělo být, ale nakonec ani kapka.

# 06.10.2025, 14:34

Srážek je v těchto dnech zatím celkem dost, ale jejich intenzita je spíše slabší. U nás včera i dnes nadále chodí přeháňky nebo občasný déšť, ale buď je to slabé, případně mírné, nebo jen pokapává. Naposledy jsem srážkoměr vylil včera dopoledne a od té doby tam zůstalo jen 0,8 mm vody. Ale třeba ještě něco přijde.

# 06.10.2025, 15:23

Marek_98
Srážek je relativně dost, ale už se začíná projevovat orografické uspořádání, typické pro chladnější část roku.

Vyhlídky počítají spíše již se slabšími srážkami a bude to takové okrajové proudění kolem tlakové výše, kde se bude střídavě přetáčet teplejší a chladnější vzduch.

0-24 h zpět srážky, zdroj: hydro.chmi.cz
24-48 h zpět srážky, zdroj: hydro.chmi.cz
544
# 06.10.2025, 15:53

Dnes teplota v maxime kolem 14°C, ted 12°C, a par prehanek, ale srazky nemeritelne. Taky vitr, narazy nad 10 m/s, coz umocnuje pocit chladu. Takhle okoli dnes, ja i s nejakym vysilanim(ale v pracovni den nikde nikdo):zz:

Pampeliska Eliska
Nejake mimozemske koule
A tady su ja :)
# 06.10.2025, 19:24

Středními Čechy se prohnaly poměrně silné přeháňky, docela nečekaně, chvíli i s větší intenzitou a spadlo několik málo mm.

# 06.10.2025, 20:05

Mohlo by se to seknout jako loni v půlce října a pak byl pokoj až do nadprůměrného března, nějaké náznaky by tam ve výhledech byly, ale pořád se to otravné poprchávání tam vrací, no a dnes ještě pořád zatím prší a mám už něco přes 8 mm a někde u VHK a v Rožnově spadlo zatím víc., tak upřimnou soustrast nebo gratulaci, jak kdo to teda bere :D

# 06.10.2025, 20:13

Leknín.
Loni ta anticyklóna a inverzní počasí trvaly skoro měsíc v kuse, to už je docela extrém a pochybuji, že se to jen tak zopakuje.

Nějaké typické jižní proudění je v nedohlednu, spíše se hraje o to, jestli sem zanedlouho opět foukne studený vzduch od SV.

Ono asi přechodně to vyjde nějak anticyklonálně, ale je malá pravděpodobnost, že se to ustálí na skoro měsíc. Několik dní, týden a nejspíše zase nějaké srážky, fronty a nějaké ochlazení.

1365
# 06.10.2025, 20:50

Tomino
Těchto pampelišek tady třeba v Olomouci ještě vidím spousta a je pro mě je to celkem zvláštní to vidět na podzim. :D

# 06.10.2025, 21:20

Tadeas
vidíš je i v lednu normálně

# 06.10.2025, 23:19

AuraPočasí
To je pravda, já jsem to myslel i v kontextu toho, že druhá polovina roku se u nás co do srážek dost zásadně liší od té první. Červenec i září tu přesáhly 100 mm, akorát srpen byl suchý. A ještě jsme dnes měli dvě slabé až mírné přeháňky, ale ty daly dohromady jen 0,3 mm. Tyto srážky nám zase takové úhrny nepřinesou, při těchto situacích jsme ve srážkovém stínu Vysočiny, ale to je zcela běžná věc, která se tu vyskytuje mnohokrát do roka.

VHK
35
# 07.10.2025, 13:53

Leknín.
U nás od včerejška 13mm,teď už i to mrholeni slábne ale v beskydech zaprselo docela vydatně,předpovídaly vůbec tak vydatné srazky?Lysá hora už má od půlnoci pres 50mm...

24
# 07.10.2025, 16:33

U nás od včerejška 37 mm

# 07.10.2025, 19:21

To jsou neuvěřitelné úhrny, tady dnes dalších 0,2 mm z mrholení nebo pokapvání. Větší intenzitu to zkrátka nemá.

478
# 07.10.2025, 23:20

Jeden příspěvek off topic ( nebo spíš off tropic).. koukám na tenis z Wuchanu.. to je věc! +30 a 85% vlhkost vzduchu.. tenisti a tenistky tam padají jak švestky, pohybujou se jak roboti..a tady v ČR krásnejch +15..:)

# 08.10.2025, 08:03

takovejhle podzim jsem dneska nečekal. úplný zataženo s mlhou a i vydatnějším deštěm, zase ale je dost teplo, 12°C je dost

# 08.10.2025, 14:58

Tady naopak konečně super :slunce: :slunce:
Teplota přes +15, ráno +6, takhle takový krásný optimální bezvětrnný říjnový den, jeden z mála :(, zítra zas :prsi: :oblak:

Pak to ochlazení snad nebude jako v tom 2009, to by mně asi švihlo :D ale je to ještě daleko, max tam mám teď i +3 ve výhledu, uvidíme. O sníh ještě jaxi nestojím...

# 08.10.2025, 16:06

Beskydy vydatný déšť, nikdo to neřeší :D. Spadlo tam asi 80 mm za 24 hodin a za delší časový úsek 0-48 h téměř 100 mm. Na Lysé hoře.

Marek_98
Tak já byl posledních pár dní na Mělnicku a tam se po troškách vyskytují pravidelně nějaké přeháňky, občas i silnější, občas nějaký déšť a ono spadlo dohromady 10 mm jen za několik málo dní, ale nemám přesné měření, jen vím, že 10 mm tam spadlo.

Naposledy spadlo 30 mm za jednu vydatnou epizodu na konci září a od té doby dalších cca 10 mm nebo i více než 10 mm a jelikož je poměrně chladno a hodně oblačnosti, vláha se pořád udržuje.

Byl jsem na houbách, našel jsem, hlavně růžovky, stále rostou, poměrně hodně, ale záleží jak kde a musí člověk trochu znát les a místa.

Ale jinak co si budeme, srážky jsou posledních pár týdnů spíše slabší (jen na horách vydatnější) a říjen může skončit v pohodě srážkově podprůměrný, jelikož průměr je nějakých cca 30-35 mm zde v nížině.

Jako na oko to funguje bezvadně, srážky chodí pravidelně a po extra deštivém září je vláhy dost, takový typický vlhký podzim. Na druhou stranu letos například v Polabí je zatím málo mlh, k tomu by bylo třeba jižní teplé proudění a anticyklona, ale to se nechystá.

Ale některá rána jsou hodně vydatné rosy a docela velká vláha z rosy.

1365
# 08.10.2025, 16:17

Tady po ránu chadné minimum 6,9°C a odpoledne po delší době i krásných 15°C (na slunku je i tepleji), takže v mikině se dá v pohodě jít.
Ráno byla pěkně nasvícená oblačnost, která trvala jenom pár minut. Převažovalo většinou slunečno, ale nyní od severozápadu se začíná postupně zatahovat na oblačno až zataženo. :oblak:
v noci a hlavně zítra ráno by mělo i lehce zapršet, ale zřejmě nenaprší víc jak 5 mm. :prsi:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.