Diskuse o počasí V novém týdnu oteplení a postupně se přidají i přeháňky nebo bouřky
Francois
Tak to je přiměřené foukání, , uvidím tady, co bude, teď se docela zatahuje šedou dekou. snad něco málo spadne, dusno slušný.. tady zatím docela zeleno, jedině na haldách po dolování to osychá, jinak u nás okolo sinice museli udělat příkop, spodní vody vyrazily na povrch cca 300 metrů od nás, obnovilo to , kupodivu pramen v místě, kde byl cca před sto lety...takže ty prostory pod Kladnem aspoň k něčemu jsou, pod kopcem ovšem už lidi nadávají, neb se to někde dostává do sklepů.. docela ironie, vzhledem k tomu, jak málo prší.. jinak jedu něco zařizovat do Splitu, zítra vyrážím.. tak jsem zvědav, zda mne mine ten mordor, co tam má docela dost setrvat, predikce až k 80mm za cca 10 hodin celkem, místama to dává 25mm za hodinu (v predikci), takže uzpůsobím itinerář, abych tam nedostal třeba nějakou hezkou kroupou do skel a kapoty..Pokud bude co fotit, udělám dokumentaci..
Dnes tady (na SZ) mělo být původně 25 stupňů,naposledy se predikce zvedla na 27,ale i tak u krátkodobé předpovědi slušný úlet a rozdíl SZ vs JV tak velký nebude (Doksany 32,7 a Dyjákovice 33,6)…KH dnes měly mít Tmax 18 stupňů (ČHMÚ). Zítra na V po TN (ojediněle možná teplota nespadne pod 23 stupňů) aspoň někde další TD
Tak nás dneska úplně bez problému tropická noc, Tmin 22,6°C. Nejteplejší noc od roku 2019. Takže to znamená, že letošní rok nakonec bude patřit k letem s tropickou nocí.
Jak již jsem psal v srpnu, tak jsem myslel, že to už nepadne, ale padla no. Takže od 2010 stále pouze 3 roky bez TN -2014,2020,21.
A aby toho ještě nebylo málo, tak dnešek je u nás nejteplejším dnem roku.
A aktuální výhledy Ecáku a GFS malují teplo kolem 9.9.
Ale i pozitivní - Ecák kreslí 2.-3.9. bouřky na Moravě nebo i trvalejší srážky - ICON .
dionek05
Tobiáš10
Horka v září úplně v pohodě, ony tady bývají už dost chladná rána. Letos těch teplých rán v létě teda moc nebylo, vím moc dobře, páč vstávám s kurama a makám hned za světla a mám snad dobře umístěnou kvalitní meteostanici.
No hlavně aby nepřišly povodně jako loni, to snad letos nehrozí.
Jinak srpen na úrovni roku 2003, nejsuššího srpna v době měření, máme ještě dva dny, tak kolikpak asi nakape, hm
zatím mám 16,3 mm
Jinak dnes tmin +17 a maxima včera a dnes padl trop, těsně, ale je tam
A vítr byl včera docela silný, škody prakticky naštěstí žádné a dnes fouká opět, akorát už s menší intenzitou. Bylo dlouhé období bez větru, a tak to ani nějak nevadí, snad Lerakova poznámka foukání východ odteď až do května/června nevyjde
kuba
dionek05
Tobiáš10
Leknín.
Ta vedra tam máme i my a dokonce opět hrozí i supertropická teplota, což doufám, že to nevyjde, protože v září už by mělo pomalo nastávat příjemné počasí s teplotami kolem 20°C. Vím, že v těchto posledních letech jsou horka a tropické teploty obvyklé i v září, ale začíná to být s tím oteplením bohužel horší. Aby nakonec nebylo posledních 30°C ještě v listopadu.
Povodně si myslím, že letos nepříjdou, ale příroda může stále překvapit nějakým extrémem, což tady nikdo nechce..
Myslím si, že letošní rok bude u nás zřejmě patřit mezi těmi suššími. Zatím za srpen napršelo pouhých 20,4 mm. Jen pro zajímavost - pro srovnání se srpnem v minulém roce napršelo 101,8 mm, což je zatím pětkrát více a také jsme minulý srpen překonali rekord - nejvyšší srážky za den.
Jinak dneska chyběly dvě desetiny stupně k tropické třicítce, takže nakonec nepadla. Za dnešní den napršelo ani ne půl milimetru..
Tadeas
kuba
Na Wetterzentrale jsem vidl dokonce začátkem druhého týdne v září T850 nad Prahou až +25 °C v jednom ansamblu (druhá nejvyšší teplota byla o dost míň). To by byla docela šílenost, T850 +25 °C a více i přes léto v Praze se dosahuje těžko (pravděpodobně dosaženo v roce 1983 a 1984).
Tropické dny v září se samozřejmě objevit mohou, dokonce i tropické noci. V první půlce září není tropický den takový extrém. Nicméně po konci meteorologického léta s každým dalším dnem v roce pravděpodobnost tropického dne poměrně znatelně klesá, začátkem října téměř nulová.
Sucho je dost velké a už dlouhou dobu. Suché a teplé září by mohl být docela problém.
Ty tropy se ve výhledu drží stále, ale je to až od příští neděle. GFS toto léto pohádkoval už dost, ale třeba to vyjde
Bral bych ještě teplo-letní dny a teplejší noci nejdýl co jde, od druhé půlky září už to spěje víc k depkám a může být k tomu uchcaný podzim, což zatím dlouhodobé předpovědi nějak nepredikují, je tam průměr nebo podprůměr, ale tak jednou se to přepne do srážkovějšího módu, třebas v zimě po tom debaklu loni
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.