Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí V novém týdnu oteplení a postupně se přidají i přeháňky nebo bouřky

478
# 28.08.2025, 13:16

Tobiáš10
Tadeas

Tak tady nefouká..:cool:

Francois
Fouká Vám, nebo nefouká?;-)

# 28.08.2025, 14:55

Tak zatím bez větru, a teploty tady zatím většinou 30-32°C, (LT, LN, MO, UL). Uvidíme, kolik spadne srážek, bude se hodit každý mm

7768
# 28.08.2025, 15:03

Lerak2
Souhlas, trošku překvapivě dneska všechny 3 moje stanice tady na Mostecku, tropický den. Většina modelů, čekala maxima o dost nižší tady. Včera těsně nepadl TD, v pondělí letní den, a úterý okolo 28°C. Nakonec pěkně teplý průběh, tohoto týdne :slunce:

635
# 28.08.2025, 15:16

:vitr: Tady chvílema větrno, jinak předpověď klasicky podhodnocená, dnes ale o dost. Před 5 dny hlásili na dnešek 28, včera 31, dnes ráno to změnili na 30, leze to nakonec směrem k 33.

# 28.08.2025, 15:59

palma
Fouká mírně, 20-30km/h, max náraz 37km/h..
Teď dokonce i slabě prší, ale ten teplý föhn to hned zase vysouší..Bylo dnes i tady pár desetin nad 30°C..
Snad přijde v noci a k ránu něco normálního, čemu by šlo říkat déšť...;-)

478
# 28.08.2025, 17:00

Francois
Tak to je přiměřené foukání, :D, uvidím tady, co bude, teď se docela zatahuje šedou dekou. snad něco málo spadne, dusno slušný.. tady zatím docela zeleno, jedině na haldách po dolování to osychá, jinak u nás okolo sinice museli udělat příkop, spodní vody vyrazily na povrch cca 300 metrů od nás, obnovilo to , kupodivu pramen v místě, kde byl cca před sto lety...takže ty prostory pod Kladnem aspoň k něčemu jsou, pod kopcem ovšem už lidi nadávají, neb se to někde dostává do sklepů.. docela ironie, vzhledem k tomu, jak málo prší.. jinak jedu něco zařizovat do Splitu, zítra vyrážím.. tak jsem zvědav, zda mne mine ten mordor, co tam má docela dost setrvat, predikce až k 80mm za cca 10 hodin celkem, místama to dává 25mm za hodinu (v predikci), takže uzpůsobím itinerář, abych tam nedostal třeba nějakou hezkou kroupou do skel a kapoty..Pokud bude co fotit, udělám dokumentaci..

# 28.08.2025, 17:52

Dnes tady (na SZ) mělo být původně 25 stupňů,naposledy se predikce zvedla na 27,ale i tak u krátkodobé předpovědi slušný úlet a rozdíl SZ vs JV tak velký nebude (Doksany 32,7 a Dyjákovice 33,6)…KH dnes měly mít Tmax 18 stupňů (ČHMÚ). Zítra na V po TN (ojediněle možná teplota nespadne pod 23 stupňů) aspoň někde další TD:slunce:

ČHMÚ
# 29.08.2025, 09:32

Dneska u mě tropická noc. Zajimacý ale, jak se výrazně oteplilo v první polovině noci z 23 na téměř 28 °C. To jsem snad nezažil u sebe takové teplo v noci. :D

In-pocasi, stanice Sviadnov
# 29.08.2025, 10:05

Včera nakonec nejtepleji 33,6°C v Dyjákovicích, ale pěkné i Dobřichovice 33,5°C. Dneska to vypadá na tropický den na Moravě, hlavně jižní a střední.

Jinak aktuálně 25°C.

# 29.08.2025, 11:44

Tak nás dneska úplně bez problému tropická noc, Tmin 22,6°C. Nejteplejší noc od roku 2019. Takže to znamená, že letošní rok nakonec bude patřit k letem s tropickou nocí.
Jak již jsem psal v srpnu, tak jsem myslel, že to už nepadne, ale padla no. Takže od 2010 stále pouze 3 roky bez TN -2014,2020,21.
A aby toho ještě nebylo málo, tak dnešek je u nás nejteplejším dnem roku.
A aktuální výhledy Ecáku a GFS malují teplo kolem 9.9.
Ale i pozitivní - Ecák kreslí 2.-3.9. bouřky na Moravě nebo i trvalejší srážky - ICON .

196
# 29.08.2025, 14:10

Jinak se nám tam na konci výhledu rýsuje větší oteplení a teploty by asi šli i přes 30.

# 29.08.2025, 16:29

Tak ja jen doufám, že to oteplení na konci výhledu nevyjde. Nepotřebuji další horka v září.

# 29.08.2025, 16:32

dionek05
Repete loňského roku, 2023,2016 bych opravdu nechtěl. Přál bych si průměrné září.

# 29.08.2025, 16:52

dionek05
Tobiáš10
Horka v září úplně v pohodě, ony tady bývají už dost chladná rána. Letos těch teplých rán v létě teda moc nebylo, vím moc dobře, páč vstávám s kurama a makám hned za světla a mám snad dobře umístěnou kvalitní meteostanici.
No hlavně aby nepřišly povodně jako loni, to snad letos nehrozí.
Jinak srpen na úrovni roku 2003, nejsuššího srpna v době měření, máme ještě dva dny, tak kolikpak asi nakape, hm
zatím mám 16,3 mm

Jinak dnes tmin +17 a maxima včera a dnes padl trop, těsně, ale je tam

A vítr byl včera docela silný, škody prakticky naštěstí žádné a dnes fouká opět, akorát už s menší intenzitou. Bylo dlouhé období bez větru, a tak to ani nějak nevadí, snad Lerakova poznámka foukání východ odteď až do května/června nevyjde :D :D :cool:

1365
# 29.08.2025, 17:01

kuba
dionek05
Tobiáš10
Leknín.
Ta vedra tam máme i my a dokonce opět hrozí i supertropická teplota, což doufám, že to nevyjde, protože v září už by mělo pomalo nastávat příjemné počasí s teplotami kolem 20°C. ;-) Vím, že v těchto posledních letech jsou horka a tropické teploty obvyklé i v září, ale začíná to být s tím oteplením bohužel horší. Aby nakonec nebylo posledních 30°C ještě v listopadu. :D
Povodně si myslím, že letos nepříjdou, ale příroda může stále překvapit nějakým extrémem, což tady nikdo nechce..
Myslím si, že letošní rok bude u nás zřejmě patřit mezi těmi suššími. Zatím za srpen napršelo pouhých 20,4 mm. Jen pro zajímavost - pro srovnání se srpnem v minulém roce napršelo 101,8 mm, což je zatím pětkrát více a také jsme minulý srpen překonali rekord - nejvyšší srážky za den. :prsi::prsi:

Jinak dneska chyběly dvě desetiny stupně k tropické třicítce, takže nakonec nepadla. Za dnešní den napršelo ani ne půl milimetru..

Výhled zatím vypadá hlavně na konci opět letně.
# 29.08.2025, 17:13

Ecmwf tam má pak od půlky září stabilní TV na severu Evropy a níže přes jih. Ukázkové NAO- synoptiky. Takže klidně další týden ještě rozlučkové tropy.

# 29.08.2025, 20:45

Tady 17 mm. Nejsussi srpen v historii měření zde. Pokud to zítřek nezkazí :cool:

379
# 30.08.2025, 00:03

Tadeas
kuba
Na Wetterzentrale jsem vidl dokonce začátkem druhého týdne v září T850 nad Prahou až +25 °C v jednom ansamblu (druhá nejvyšší teplota byla o dost míň). To by byla docela šílenost, T850 +25 °C a více i přes léto v Praze se dosahuje těžko (pravděpodobně dosaženo v roce 1983 a 1984).

Tropické dny v září se samozřejmě objevit mohou, dokonce i tropické noci. V první půlce září není tropický den takový extrém. Nicméně po konci meteorologického léta s každým dalším dnem v roce pravděpodobnost tropického dne poměrně znatelně klesá, začátkem října téměř nulová.

Sucho je dost velké a už dlouhou dobu. Suché a teplé září by mohl být docela problém.

# 31.08.2025, 08:14

Ty tropy se ve výhledu drží stále, ale je to až od příští neděle. GFS toto léto pohádkoval už dost, ale třeba to vyjde :)
Bral bych ještě teplo-letní dny a teplejší noci nejdýl co jde, od druhé půlky září už to spěje víc k depkám a může být k tomu uchcaný podzim, což zatím dlouhodobé předpovědi nějak nepredikují, je tam průměr nebo podprůměr, ale tak jednou se to přepne do srážkovějšího módu, třebas v zimě po tom debaklu loni ;-) :D

# 31.08.2025, 19:01

Tak nakonec pěkný letní, uplynulý týden. Dnes maxima v okolí 26-28°C, a celý den jen minimum cumulů. Včera maxima většinou 25-26°C, a ojediněle i lokální přeháňky. Za mně velmi povedený víkend :slunce: Škoda těch srážek, pár lokálních mini přeháněk, to nevytrhne :(

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.