Červenec 2025 se na území České republiky zařadil mezi teplotně normální měsíce. Průměrná teplota podle ČHMÚ byla 17,9 °C, což je jen 0,4 °C méně než klimatický normál za roky 1991–2020. V řadě červencových teplot od roku 1961 zaujímá přibližně střední pozici. Ve srovnání s posledními dvěma roky byl ale letošní červenec o téměř 2 °C chladnější a na řadě stanic byl nejchladnější od roku 2012.... Více >>
Diskuse o počasí Červenec byl teplotně i srážkově normálním měsícem, počasí ale bylo dosti nestabilní
“V letech 1953 - 1990 byly pouze dva července teplejší než ten letošní”,to je třeba vypíchnout,aby to mládí pochopilo nás starší,že pro nás je / byl letošní červenec normální.Je pravda,že v součtu bylo tento měsíc pro léto až neobvykle dlouhé chladné a vlhké proudění,což za mého mládí by znamenalo další 3 - 4 stupně dolů oproti současnosti.Dnes i v tom chladném období stačí,aby na chvíli vylezlo slunce a teplota letí nahoru,je to znát i na teplotách v zimě,kdy tady i v přílivu studeného vzduchu ztěží padne LD.Já zas tak moc to počasí neprožívám,je mi jasný,že ho žádným kňouráním či naříkáním neovlivním,prostě mu podřídím své aktivity a tak nějak žiju za každého počasí.Pokud někdo i přes letošní průběh července nenaplnil jeho srážkový průměr,budiž mu útěchou,že byly nižší teploty (menší výpar) a je to podobné jako průměr vs vyšší teploty.Z ročního deficitu tento měsíc skoro nic neubral,ale to se asi od letního měsíce moc nečekalo.
V Praze Klementinu (manuál, ze kterého vycházejí zprávy na CHMI):
V červnu 2025 průměrná teplota +21.5 °C, odchylka od normálu (1991-2020) +1.9 °C, (1961-1990) +3.3 °C, (1775-2024) +3.4 °C, 6-7. nejteplejší červen za období 1775-2025.
V červenci 2025 průměrná teplota +21.4 °C, odchylka od normálu (1991-2020) -0.1 °C, (1961-1990) +1.7 °C, (1775-2024) +1.6 °C, 44-47. nejteplejší červenec za období 1775-2025.
Rozdíl normálů (1991-2020)-(1961-1990) v Praze Klementinu v červnu +1.4 °C a v červenci +1.8 °C.
Zdroj:
https://www.chmi.cz/aktuality
In-počasí
Všude spousty hub, i hříbků
Dneska zase lilo, teď dokonce vzdálená bouřka ! Po noci budou i vodopády ještě hezčí
Mimo to všude výborné bobule - borůvky, maliny, jahody. Blízce se znovu ozvali ořešníci, neukázali se. Teď maj' všichni dost starostí s prcky
Přikládám i pár úlovků z oblasti Hrubého Jeseníku... dnes se vyskytly i halové jevy a párkrát pěkný pileus
„Průměrná teplota podle ČHMÚ byla 17,9 °C, což je jen 0,4 °C méně než klimatický normál za roky 1991–2020."
„Z hlediska srážek skončil červenec jako normální. V průměru na území ČR spadlo 95 mm, což představuje 107 % dlouhodobého normálu."
Jinými slovy srážkově nadprůměrný a teplotně podprůměrný měsíc, což samozřejmě utlumilo sucho.
In-počasí
Jasně máte pravdu, ale furt tam jsou ty drobné, které ten měsíc definují jedním směrem.
Kdyby to bylo opačně a odchylka by byla +0,4°C a srážek 93% normálu, stále by byl hodnocený jako průměrný, přestože rozdíl by byl skoro 1°C a 14% srážek.
Já to myslel čistě fakticky, ne jako typově a kategoricky.
Takový měsíc jako letošní červenec byl zkrátka chladnější a vlhčí a myslím, že to bylo nějak + - znát, ale uznávám definici průměrného a běžného měsíce.
AuraPočasí
Myslím,že pro tu průměrnost (definici) je tam tolerance do 1stupně nad i pod,ale každý měsíc to bude jiný,prosinec má toleranci -1,5/+1,5 stupně.Pokud bychom teoreticky šli na desetiny bez tolerance,tak je podle mě pořád šance na normální měsíc,i když nejmenší z těch tří možností (pod,nad a normál),protože by musel s přesností desetiny odpovídat stanovenému měsíčnímu průměru za 30 let,např. za červenec 18,3 stupně.Pokud by se udávala teplota s přesností setin,ale 30letý průměr by zůstal v desetinách,pak by nám opět pro definici vznikla tolerance,ale díky zaokrouhlení (18,25 až 18,34 by bylo deset teplotně normálních červenců).
In-počasí
Vím, že by se to mělo brát podle procent, ale abych si to zjednodušil, beru to pro své vlastní potřeby tak, že když mám průměr daného měsíce třeba 50 mm, tak pokud se zaokrouhlená hodnota trefí na 50 mm (49,5 mm až 50,4 mm), beru měsíc jako průměrný, pod 49,5 mm jde o podprůměr a nad 50,4 mm o nadprůměr. Samozřejmě je pak velmi ojedinělé, že se u mě vyskytne srážkově průměrný měsíc, ale za dobu, co měřím podrobněji srážky, se to do toho rozpětí už asi dvakrát nebo třikrát skutečně trefilo.
Marek_98
Srážkově nebo teplotně průměrný/nadprůměrný nebo podprůměrný měsíc je pouze slovní popis a hodnocení - typizace a kategorizace, ale mě zajímají reálné hodnoty, které se na přesný průměr netrefí skoro nikdy a ty reálné hodnoty nejvíce říkají, jaký byl měsíc. Proto, když vidím 107% normálu srážek a odchylku teploty -0,4°C, hodnoty mi říkají, že byl chladnější a vlhčí, než je obvyklé, byť pravda, jen o trošku, ale i tyhle drobné a tohle „o trošku" má svojí váhu a svojí hodnotu a samozřejmě to něco znamená a o něčem to vypovídá.
Proto lze snadno říci, že letošní červenec byl zkrátka chladnější a deštivější, i když tím asi naruším pravou definici pojmu „průměrný", ale mě osobně to tak více vyhovuje a dává smysl.
Slovo průměrný mi prostě neodráží ty reálné hodnoty a odchylky, je to pouze klasifikace, která to nějakým způsobem zjednodušuje.
A ano máte pravdu, když jsem počítal srážky, také se mi to jednou trefilo na přesný průměr , loni v květnu spadlo 56 mm a průměr je 56 mm v jedné obci na Mělnicku, ale už se tam pohybuji málo často, takže to už nezvládám měřit a kontrolovat a navíc mě to beztak už tolik nebavilo. Člověka to baví hlavně, když jsou srážkové extrémy a výraznější odchylky, hlavně do plusu
, ale ty nastávají zřídka a vzácně.
(navíc on i ten průměr srážek je lehce s otazníkem, co je stanovaný průměr a co reálný, záleží prostě, jakou člověk vezme řadu let nebo data a u srážek neprobíhá dlouhodobá změna jako u teplot, spíše jen nějaké kolísání a proměnlivost)
Nejvíc srážek co kdy spadlo v té obci na Mělnicku v nížině bylo v červnu 2022, ale přesnou hodnotu neznám paradoxně , jenom vím, že to bylo zhruba tak 150-200 mm, tedy suverénně nejvíce za 1 měsíc, co jsem to nějak začal měřit a počítat od roku 2018/2019 cca.
Znát je ta chladnost letošního července hlavně na tom, že byl hodně oblačný. To nakonec vedlo i k rekordu na Kvildě: https://meteo-sumava.cz/clanky/2025/konec-dlouhe-r... - nebyl tu poprvé žádný mrazový den.
Letošní červenec ale ukončil mrazový trend. Rok 2025 se zapsal do historie přerušením dlouhé mrazové série Horské Kvildy. Žádná ze zdejších stanic ve standardní výšce 2 metry nad zemí nezaznamenala teplotu pod nulou — nejnižší byla naměřena 11. července s hodnotou +1,4 °C.
In-počasí
Bez mrazového dne Horská Kvilda, nebo všechny stanice v mrazovkách na Šumavě ? Na chmi.cz bude zhodnocení červencových mimimálních teplot. Červenec 2025 nevíme zatím, jinak ale v letech 2009-2024 (a nejspíše i o dost dál do minulosti) se v ČR i na Šumavě každý měsíc vyskytl mrazový den.
palma
Tepelný ostrov Prahy roste a proto je ten trend v Klementinu i na Libuši znát více, než v ČR jako celek. Celkově v ČR byl červenec 2025 slabě pod normálem 1991-2020, ale nad normálem 1961-1990. Květen 2025 byl po dlouhé době měsíc v ČR jako celek pod normálem 1961-1990, i když listopad 2024 k tomu neměl daleko.
V Praze Klementinu i v ČR jako celek 24 po sobě jdoucích měsíců nad normálem (1961-1990) květen 2023 - duben 2025. Dále 17 po sobě jdoucích měsíců nad normálem (199-2020), a to červen 2023 až říjen 2024.
Šiška
Velké Meziříčí je na Vysočině, tam je to klima chladnější a srážek je tam také více, než na Jižní Moravě. Nejbližší SYNOP stanice jsou Přibyslav a Náměšť nad Oslavou. Tropických a letních dní tam moc není, ale zase je i na Vysočině v červenci 2025 (na dvou zmíněných stanicích) jen 3 dny s Tmax pod +20 °C.
11692 Namest Nad Oslavou 473 m červenec 2025
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...
11659 Pribyslav 533 m červenec 2025
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...
In-počasí
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-5-7949-Cervenec_...
Tam se používá právě odchylka sigma, což není absolutní hodnota odchylky od průměru, ale vyjadřuje se tím, jak moc je hodnota vzdálená od normálu v procentech (jaké procento od případu je od normálu takto nebo ještě více vzdálené). Odchylka do 1 Sigma znamená, že hodnota patří mezi 68.2 % procent všech případů, což je v normálu. Ale je to na obě strany. Červenec s odchylkou od normálu 1 Sigma nahoru znamená, že 15.9 % červenců je teplejších. Červenec s odchylkou 2 Sigma od normálu znamená, že jen 2.2 % červenců je teplejších a červenec s odchylkou 3 sigma od normálu znamená že jen 0.135 % červenců je teplejších (v normálním rozdějení stejné procento nahoru i dolu, předpoklad že červenec je nad normálem).
Wikipedie normální rozdělení:
https://en.wikipedia.org/wiki/Normal_distribution#...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.