igor127
Náhodou ano. Nevypisoval jsem kompletní stanice na Moravě. Takže na dotaz můžu potvrdit, Strážnice maximum 15.6. 30,5°C, první a 1TD. A aspoň jedna desetiminutovka, těsně udržela hodnotu nad 30°C. Dneska Strážnice naopak nepřekonala ani 24°C. No drží se ten studenější vzduch zuby nehty, hlavně v té SV oblasti. Ale jak jsem psal výše, jsme na začátku sezóny, uvidíme co přijde během prázdnin
Diskuse o počasí V novém týdnu kromě pondělí opět stabilní počasí s minimem srážek
Tak dneska Tmin 3,7°C ve 2m..
Takhle v poslední červnové dekádě..
To už bude asi návrat doby ledové, nebo nevím
Aktuálně 23,1°C, takže to dnes vypadá na cca 20°C denní amplitudu..
Šumava i další lokality dnes solidní mráz..
https://meteo-sumava.cz/clanky/2025/mrazovy-letni-...
Tady z výhledu nejzajímavější ohledně tropů je čtvrtek. Uvidíme zda výstupy i nadále udrží 35°C na jihu Moravy. Velmi teplo by mohlo být i v pondělí na jihu Moravy a ve středu kdekoliv. Zítra samozřejmě SZ.
Koukám, že i úterý vypadá na jihu Moravy velmi teple. K 28°C. Na severu kolem 23-24°C.
Aidamkoo
No zatím co jsem viděl, tak v pondělí na Moravě na většině stanic první TD. Maxima se očekávají 30-33°C. Úterý JM maxima 28-30°C. No a ten čtvrtek, zatím modely dávají na jih JM i přes 35°C, na Slovensku až 39°C. Jak to dopadne, uvidíme. Ale minulou neděli, neviděl ani jeden model, ty maxima, co padla, v Čechách. Ale vypadá to, že se většina Moravy, konečně dočká i několika TD. No a dneska tady vidím v Počasí u Vás, třeba teď večer Frýdek Místek 26°C , když v tu dobu bylo maximum na Moravě v okolí Brna okolo 24°C. Odpoledne vidím opět Olomouc 26°C, ale stanice ČHMÚ Olomouc Holice, ještě hodně potřebovala k letnímu dni
a ani se v maximu k němu ani nepřiblížila. Touto optikou by zítra už mohlo být zítra v Čechách 35°C
ludvicek
Vzhledem k tomu, že ICON tam maluje na čtvrtek 35°C, tak ochlazení nic moc. Tropický den padne možná už dneska, určitě zítra, pak úterý pauza, ale středa určitě padne další a ve čtvrtek je v ohrožení supertrop, takže nic moc ochlazení.
Jinak modelově se na jihu otepluje úterý. Aktuálně modely na jihu Moravy maxima v modelových stropech od 28-31°C, nejteplejší Arpege.
Tady modely v příštím týdnu (po-pá), s tropy zatím nepočítají. V úterý maxima většinou okolo 22°C, jinak většinou 24-29°C. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. Zatím tepla bylo dost tady. Koukal jsem už předběžně na průměry, např. na Kopisty, a už teď je průměrná teplota zhruba stupeň nad DP (1991-2020). Vzhledem k předpovědi, půjde ještě ten průměr nahoru, a skončí to cca 1,5 stupně nad DP
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.