Pokud je toto pravda podle aktuálního měření, tak v tabulce je letos první supertropický den s teplotou lehce nad 35°C.
Tu jinak dneska Tmax 28,5°C, sice jsme se skoro přiblížili k tropické hodnotě, ale toto je první letošní naměřená teplota u nás. Pocitově dneska u nás 35°C.
Diskuse o počasí Před námi je suchý týden s postupně rostoucími teplotami
Lerak2
Přelouč dneska koukám adept na nesmysl dne v podobě 35,1°C.
Jinak za Kraví horu dneska ručím, ověřoval jsem si info, prý vše okey. Ostatně, že v centru Brna, naprosto v srdci tepelného ostrova je o 1°C tepleji než na okraji tepelného ostrova v Žabovřeskách je naprosto ok. Dříve rozdíly i 3-4°C, byla asi na jaře kalibrace.
Lerak2
+37 °C jsem na mapě neviděl, pár soukromých stanic dalo dnes +35 °C, ale to jsou jasně přeměřující stanice. Větřní - Dolní Němče (Jihočeský kraj, 523 m n. m.) už na mapě není, stanic možná byla stažena. Jinak samozřejmě mají přeměřující stanice mnohem více tropických dní než normálně měřící stanice. Takové Březí letos už 8 TD.
ludvicek
Stanici Brno - Kraví hora (Jihomoravský kraj, 280 m n. m.) provozuje hvězdárna, navíc ve spolupráci z universitou, tak by měla měřit správně. Jestli ty obecně vyšší teploty dělá tepelný ostrov plus orografie (jižní svah), nebo je stanice na střeše, stejně jako stanice CHMI Praha Karlov, těžko říct. Stanice Uherský Brod (Zlínský kraj, 310 m n. m.) také patří hvězdárně a je na okraji města a přesto jsou tam teploty relativně vysoké. V Uherské Brodě jsou stanice ale dvě kousek od sebe, ta druhá je Uherský Brod (Zlínský kraj, 222 m n. m.). Na stanici Sudoměřice (Jihomoravský kraj, 189 m n. m.) dnes Tmax v 16:30 SELČ +29.3 °C, podle dat po 30 min zatím Sudoměřice letos bez tropického dne.
Tadeas
No, meteostanice skoro za 8 tisíc a po roce už rozpadající se radiační štít, který stejně stál za pendrek i předtím.. Dneska to teda naměřilo úplný nesmysl, to se mi ještě nestalo.
Druhá stanice naměřila reálných 32°C.
Aspoň, že to dobře měří vítr tím anemometrem.
TommyAst
Zřejmě si nepochopil ironickou poznámku. Vytahují se tady data z pochybných dat a meteostanic. Když je někde dejme tomu 28-30°C, a někdo tady vytáhne ještě o něco vyšší teploty, tak holt jsem taky našel tady stanice, co měly dneska 36-37°C. Prakticky o stejný rozdíl v teplotě. Žádný rozdíl v těch informacích nevidím A i ty sám tady dlouhodobě vytahuješ stanice, které evidentně přeměřují. Rozumíme si pánové?
Lerak2
No a já koukám, že sice v době, kdy jsem ověřoval měla stanice Brno-Kraví hora 31,0°C a Žabovřesky 30,3°C. Nicméně Kraví hora pak ustřelila na chvílí přes 32°C. Tipuji, že to bylo kvůli intenzitě slunečního záření, ale to bych musel pak v týdnu se tam vypravit a udělat nějaké zkušební měření a nafotit to a pak dát výsledky. Takže beru zpět svoje ručení.
Brno by potřebovalo spíše stanici někam ke Špilasu atd co se centra týče, ale zase otázkou, zda chceme mít druhé Klementinum (Žabovřesky Klementinum fakt nejsou).
Miriam
Tak a ještě poslední restík, na který jsem dnes neodpověděl. Brno Dyjákovice, vzdušnou čarou necelých 50 km. A po silnici 59 km. Lednice Ivanovice, vzdušnou čarou 56 km, po silnici přes 70 km. Takže určitě né 90 km, a první případ, určitě né 70 km. Jedině, že by lhala Google navigace? No řekl bych, že mých psaných cca 50km, v původním příspěvku, je prakticky blíže, než Vámi uváděných 90 km
Co se týče rozložení stanic ČHMÚ, to je na jinou debatu, v jiném tématu
Lerak2
Tak to že tady oba vytahujeme přeměřující stanice je jasné. Jen jsem těch +37 °C neviděl ani na stanici, která přeměřuje, tak mi to nebylo jasné. Ale tipuji Větrní - Dolní Němce.
Každopádně dnes tropický den na velké části běžných soukromých i CHMI i SYNOP stanic.
Aidamkoo
Klementinum je fakt extrém. Hustá zástavba kolem totálně, je to na střeše a ještě je tam nízká nadmořská výška (i když údolí by minima mělo srážet). Brno je menší než Praha a tak intenzivní tepelný ostrov tam nebude. Žabovřesky něco jako Klementonim nejsou ani náhodou, možná něco jako Praha Karlov, ale to ne. Ten tepelný ostrov tam bude nižší, než v Praze Karlově. Žabovřesky jsou srovnatelné s Prahou Libuší co se tepelného ostrova týče. Podle průměrné teploty 2000-2023 podle dat CHMI na webu CHMI (teď už tam tyto data nejsou, asi byla příliš přehledná a čitelná) je nejvyšší průměrná teplota za toto období na mimo-pražských stanicích - 1. v Dyjákovicích, 2. v Lednici, 3. Brno Žabovřesky.
Takto bylo teplo podle mapy na in-pocasi.cz dnes teploty 15.06.2025 odpoledne. V 15:00 SELČ ještě žádné velké poklesy teplot a ještě žádné srážky, ale pak od 16 hod je vidět poměrně rychlý pokles teplot na stanicích na západě.
Teploty 15.06.2025 večer - Postup bouřek večer 15.06.2025 přinesl postupně na západě ČR ochlazení. Na východě ČR se bouřky neobjevily, ale nebylo tam v neděli tak teplo. Proto tam také i bez bouřek teplota klesla poměrně brzo pod +20 °C. Hodnota +35.1 °C v Přelouči je samozřejě chyba.
Srážky 15.06.2025 - Na samém západě ČR byly v neděli 15.06.2025 opravdu intenzivní bouřky, v Tušimicích dokonce mělo napršet i přes 100 mm podle mapy, v Krušných horách v Německu na Fichtelberg pak přes 70 mm. Srážky postupně postupovaly na východ, jak je vidět v mapě. V noci už žádné extrémní srážky se nevyskytly.
TommyAst
Jen tě lehce opravím, s tím Klementinem. Měření teploty neprobíhá na střeše, tam jen vítr a srážky. Ale teplota se měří na severní straně budovy, v prvním patře, a to u obou teploměrů. Proto taky dvě měření teplot z Klementina. Jedno měření je z automatické stanice, druhé je z manuálu, a jen v termínu měření, plus max/min. Jde o dvě měření, těsně vedle sebe, akorát každé v jiném zakrytování, a odlišném způsobu měření V tom Klementinu se to vlastně drží, hlavně kvůli dlouhé časové řadě, aby se mohlo porovnávat s dalekou minulostí
Tak a jak dopadl týden (9.6.-15.6.), v maximálních teplotách (průměr):
Doksany 26,5°C
Dobřichovice 25,8°C
Ústí n/L Vaňov 25,6°C
Kopisty 25,6°C
Plzeň Mikulka 25,3°C
Brno Žabovřesky 25°C
Karlovy Vary 24,1°C
Kobylí 24°C
Jihlava H. Dvory 23,7°C
Temelín 23,7°C
Brno Tuřany 23,6°C
Praha Kbely 23,5°C
HK Nový Hradec 23,4°C
Olomouc Holice 23,3°C
Zlín 22,7°C
Mošnov letiště Ostrava 22,5°C
Liberec 21,8°C
Zdroj dat ČHMÚ
Lerak2
Máš pravdu, v tom Klementinu teplota na střeše není. Já jsem viděl fotku té stanice na CHMI, tak mě to zmátlo. Na střeše se měří jen něco, teplota ne. Ty stanice jsou tam dvě, to jsem právě si všiml podle rozdílných průměrů a také že na mapě na CHMI je Klementinum někdy 2x v extrémech Tmin a Tprůměr. Ten automat podle všeho zaznamenal průměrné teploty o trochu vyšší:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-6281-Nejvyssi...
Dneska přes noc srážky a bouřky dál postupovaly a stále postupují, spadlo docela dost. Na Vysočině je teď docela zima. Ráno na jiho-východě docela teplo, tropická noc nejspíše nikde nebyla, i když Brno Kraví hora, tam k tomu moc nechybělo, z 30-min noční Tmin +20.1 °C v 02:00 SELČ a pak až do 10 SELČ pod +20 °C teplota neklesla.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.