Diskuse o počasí Před námi je suchý týden s postupně rostoucími teplotami
Francois
My už teď máme 8,8°C. Prostě zima a sucho
Francois
No, kouknul jsem se , jak se to vyvíjí, podle GFS bych to až tak teda nechtěl.. rovnou do docela horkýho léta, no, ale chladněji už bylo, že.., no, ještě tak tři dny a uvidíme, co bude opravdu konečným výstupem..A počkám si na ECMWF za hodinu tam bude..
palma
Nevím, "přetopeno" bych řekl v situaci, kdy tam bude průměr ansámblů na deset dní přes třicet. On už tady někdo v dubnu strašil prvním "heat-dome", ale ve skutečnosti jsem na zahradě vegetačně asi 14 dní pozadu.
A dnes ráno minimálka +8°C... Chvilku léta bych si už dal.
Zatím pohodinda, oblačno, úplné bezvětří a tmin +7, dává se tam na další dny 7 až 4 °C, inpoč. má +9 takže víme jak to skončí. Tahle zima po ránu ničemu nesvědčí a má být přes den do pátku větrno. Pak si tipnu houpačku, dva dny to možná někam vyletí a pak zas dolu.
A dokonce má dva dny něco málo kapat, tak jsem si naivně myslel, že se to obejde bez kapky deště
Včera 6 mm, červen letmo 67 mm za první dekádu dost kláda teda
spurdo
Ono se to odvíjí od toho, kam až horký vzduch pronikne. Když se člověk podívá do hladiny 850 hPa pak uvidí, jak se rudé barvičky převalují na Z, JZ od nás. To pomezí je prakticky nad námi, střední Evropou. Zatím bych byl opatrný, jaký scénář na konci týdne nastane (byť ano, poslední výstupy to teplo pro východ republiky relativně snižují). Ale stačí malinká změna "tam někde" ...
Pozitivní také je to, že to nemá znaky "heat dome" a nebo jiné formy trvalé TV. Zatím ve výstupech se to v horizontu 7-14 "promíchává". Jakoby se TV dostávají spíš Z, JZ od nás a zatím nesměřují do střední Evropy, kde pak zaparkují. Ale možná je to otázkou času ...
Dnes je celkom čerstvo, teplota aktuálne len 17,6 °C, rosný bod 5,5 °C a mierne veterno. Človek by pri prúdení chladného morského vzduchu čakal blankytne modrú oblohu. No ak sa pozorne pozriete na nebo, realita je trochu iná. Pravdepodobne sa nad nami stále nachádzajú pozostatky dymu po kanadských požiarov, ktoré cez Atlantik doputovali až do Európy.
Ty poslední roky se těm tropům nechce, 2022 až 24 byl první trop tady přesně na den 20.6.
Já aktuálně ve výhledu nemám žádný letní den, ale tak první týden v červnu byl fajn, nemusí být pořád letní dny, ale takových +15 s větrem jako dnes taky ne
Aktuální měsíční výhled čhmu: "Teplotně průměrné počasí z posledních dvou týdnů bude pokračovat do konce června, začátek července by mohl být i teplotně podprůměrný. V aktuálním týdnu očekávejte zpočátku o něco chladnější počasí, které v závěru vystřídají letní teploty. Období od druhé červnové dekády do 6. července jako celek by mělo skončit teplotně slabě podprůměrně, popřípadě průměrně."
@Kuba
Tu je to vysvetlené. Vyzerá to tak, že pôvod zakalenia veru pochádza až z tých požiarov v Kanade.
https://www.imeteo.sk/spravy/nad-slovenskom-je-vel...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.