Diskuse o počasí Na začátku týdne oteplení, ale potom opět rychlé ochlazení
kapr84
Mně teda Aladin (nebo i ICON (DE)) ukazují sobotu a neděli prakticky stejně tj. kolem 5°C v minimu, ale samozřejmě lokálně to bude pestřejší. Kór tam u vás v Buchlovskejch horách, tam je to pěkně členitý.
palma
Když jsem měl minimum 1,5°C ve dvou metrech, některý slabší kusy sazenic rajčat byly kaput. Na chilli papričky stačilo i +3°C. Je to bordel, takhle blbnout deset dní po zmrzlejch.
ráno pěkná zima, minimum 2°C až 1°C. Okraj Mostu dokonce mrznul.
Ještě zítra bude takové chladno, ale pak už znovu oteplení.
ludvicek
Při zemi tu dneska byla při těch +1,5 na severní straně jinovatka, a ráno jsem musel rozmrazit přední sklo na autě, plus byla námraza i na kapotě, uvidím co úroda, ale ráno jsem to okouknul, vypadá to o.k...Je to i o délce těch nízkých teplot, v 6:15 mi už teplota lezla nahoru, a v 02:00 jsme ještě byli na +3,5... takže chlad byl jen "chvilku"
No a je z toho dneska, tady u mně, nejnižší teplota od 7.4., spadlo to až na +1,6°C. Mrazovky v okolí, šly taky nízko. Most-Vtelno jsem měl minimum +0,1°C, a Lužice -0,5°C. Přitom ještě okolo půl druhý, se všechny 3 stanice držely okolo 6°C, pak už to šlo rychle dolů Tak ještě noc na sobotu, a pak snad už je konec, s přízemníma mrazíkama
Mrazíky, jó to jó Ale aby tady pořádně zapršelo, to ne. Opět se to často sbíralo po pár desetinách. Štěstí měli tam, kde se trefila nějaká přeháňka. Tak jak to vypadá se srážkami, v tomto týdnu, na některých stanicích ČHMÚ v ÚK. Úplně trapný místy v KH, Nová Ves v Horách, nad Litvínovem, má 3,5 mm. Tam už je letos solidní podprůměr. Sněhu minimálně, a deště podobně
No a Měděnec, 4,6 mm, to taky není žádná výhra, pro KH. Tak tady úhrny tento týden:
Hrob Křižanov 2,2 mm
Dubí 2,4 mm
Ústí n/L Vaňov 2,6 mm
Hřivice 2,7 mm
Velká Černoc 3 mm
Nová Ves v Horách 3,5 mm
Mašťov 4,2 mm
Žatec 4,3 mm
Teplice 4,4 mm
Strojetice 4,6 mm
Tušimice 5 mm
Kopisty 6,4 mm
Tak ale počkám si, jak to dopadne za květen. Ale březen a duben, teplotně většinou výrazně nadprůměrný, a těch srážek taky moc nebylo
Zdroj dat ČHMÚ
Lerak2
Tady 7mm, ale vzhledem k té mizérii od jedné je to téměř nic. No jako aspoň ta trocha vzhledem k tomu, jak je na tom Brněnsko se srážkami. No jsem zvědav na léto, v květnu toho spadlo pramálo, bouřky nic.
No nic, měl bych začít psát něco odbornějšího, moc kňučím. Moc moc.
Aidamko.
Jo, sledoval jsem včera, Brno si dalo včera 7-10 mm, v takovém hezkém, trvajícím dešti. Takhle si představuju srážky. Plošně zalito v celém kraji. A vlastně celá Morava. Jako mrknu třeba na Rožnov, a tam spadlo teď během pár dní cca 60 mm. Ok mají tam sucho pod stromy ale přeci jen je zalito. Tady se to často sbírá po těch desetinkách. A to víme všichni, jak to vypadá, když spadne takový nic, a za chvíli vyleze
a k tomu trochu
a za hodinu, není nic poznat, že
No tak gratulace, aspoň něco, už to v těch Tuřanech smrdělo
Tady bez překvapení. Samozřejmě mráz, -0,5°C ve 2 metrech, při zemi ještě o něco níž. Ani mlha nepomohla. Zítra si dáme repete. Pro zajímavost přikládám přehled poslední mrazů za celou dobu mého měření. Letos naprosto suverénně nejpozději. K zbláznění. Celá zahrada pod plachtami - jahody, brambory. Rajčata a papriky čekají ve foliovníku🙈🙈
Tady spadlo od 15.5. Do 22.5. Celkem 64 mm, každý den srážky s dennimi úhrny od 1 do 17,5 mm. Až po včerejšku je i pod hustou vegetaci zamokreno do hloubky cca 5 cm. Mimo hustou vegetaci je situace samozřejmě jiná.
Význam mají hlavně srážky, které proniknou i do husté vegetace, což se zde stalo.
Tím nepopírám že i slabé srážky nemají svůj význam.
Škoda že takové výrazné srážky nebyly vice plošně.
Jinak průměr zde k květnu cca 100 mm, spadlo zatím 71 mm.
U nás včera konečně trochu slušnější déšť, pršelo tu od dopoledne až do noci, odpoledne i trvale, jinak občasně. Intenzita byla většinou slabá až mírná, chvílemi středně silná. Celkem nám to dalo 9,7 mm srážek, což by v některých letech touto dobou (pochopitelně včetně toho loňského) byl jeden z těch slabších úhrnů, ale letos to musíme brát všemi deseti.
Jinak tady dnes příjemný den, většinou polojasno, přechodně i oblačno. Maxima většinou v okolí okolo 18°C (Doksany 18,1°C, Kopisty 18,0°C). Ze soukromých stanic např. Dobroměřice 18,9°C, Blšany u Loun 18,1°C, nebo Most-Vtelno 17,5°C Škoda hlavně těch ranních přízemních mrazíků
Tak dneska tady ještě tepleji, než včera, maxima většinou okolo 20°C, někde lehce nad, někde lehce pod. Např. Doksany 20,1°C, Kopisty u Mostu 19,5°C. Soukromé stanice velmi podobně, taky okolo 20°C Zítra se to přesune na východ a tady se očekávají celý den srážky, a teploty jen okolo 14-15°C. Tak po delší době místy tady můžou být místa s maximy do 15°C. No uvidíme, srážky se budou hodit
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.