Diskuse o počasí Na začátku týdne oteplení, ale potom opět rychlé ochlazení
ludvicek
No byla by to velká škoda, kdyby ta úroda zmrzla, až teď na konci května, když to přežila doteď. Rajčata i papriky venku v mrazovkách přežily bez nějakého většího poškození. A ovocné stromy úplně. Lehce namrzly jen ty meruňky, na přelomu března a dubna. Ale i tak tam je nějaká úroda. Jinak dnes zatím zmenšená oblačnost, většinou skoro jasno. Teplota po ránu zatím mezi 17-18°C
Jo, teď to vypadá dobře ten výhled po neděli. Ráno jsem mrknul narychlo a zelené žluté sloupečky a pondělí ještě +11, teď +21. Třeba se to udrží, uvidíme po deštích čt-pá, no a už teď po těch pěti dnech je u nás načápané teda fajně, to je jako minulý rok, samé bahno všude
Ale nevidět moc slimejše, chladno jim moc nesvědčí
Tak dneska tady slušně teplý den. Vítr velmi slabý. Maxima tady v okolí (Louny, Most, Litoměřice), většinou mezi 22-24°C. Definitivní hodnoty ještě nejsou, čekám na Doksany, stále ještě teď po 18h, okolo 23,5°C. Jinak i ostatní stanice ČHMÚ v ÚK, dnes nad 20°C, všechny do 400 mnm, včetně i nejvýše položeného Kočkova. Soukromé stanice maxima, také okolo 24°C, nebo i lehce nad Většinou dnes polojasno, k večeru místy až oblačno, hlavně v okolí KH
No, pokud někomu vydržely papriky a rajčata tenhle květen venku, tak tam prostě asi nebyl mráz.. Divný mrazovky
Tady za květen 7 mrazových dnů ve 2m (-1/-5°C) a k tomu ještě plus 5x přízemní mráz..
Přední sklo u auta jsem škrábal i dnes.., ve 2m tu bylo ráno +0,2°C..
Další mráz hrozí v sobotu, jak už tu bylo psáno, tady možná i v neděli..
Jako.., rajčata a papriky jsem až v červnu ven ještě nedával. Možná k tomu letos dojde ..?
No výhled zase nic moc, ty hrozící mrazíky o víkendu už ignoruju, ale pak následné oteplení v půlce příštího týdne zas vystřídá ochlazení. Takže sotva jeden dva normální dny a zpátky totéž.
Ten SV si to letos teda pěkně vyžral, ale aspoň nám dobře teď napršelo. Bouřek je tam výhledu už víc, no jo on už bude červen, mně přijde že je teprv půlka dubna
Francois
Jak je to častý, třeba v posledních 20, 30 letech, v Mokrosukách ty mrazy a v takovým počtu, za první dvě dekády května? Jinak letos jsme byli tady naštěstí ušetřený, od mrazů v květnu. Byly jen výjimečně, viz i ty mrazovky okolo Mostu, neměly nijak nízký minima, oproti předchozím rokům. No a dneska jsem byl v Ústí, kousek od Vaňova, a krásně červené třešně 🍒, strom solidně obalený plody. Tak snad vydrží v pátek a v sobotu ty 🍅 a 🌶️ Co jsem tak v poslední době sledoval, hodně pěstitelů už má nějakou dobu venku
Lerak2
Jak je to častý, třeba v posledních 20, 30 letech, v Mokrosukách ty mrazy
To nemůžu sloužit..
Já jsem tu jen šest let..
Předtím jsem byl od narození celý život v jiné mrazovce, výše položené, 750-800mnm, kotlina horní Vltavy, Volarsko, Šumava .
Tam jsou květnové mrazy vcelku běžná věc..a tam je i ofiko stanice ČHMÚ, možno dohledat .
Tady v kotlině u Sušice jsou přízemní mrazy v květnu pravidelně, ale takto početné a tolik ve 2m je za těch šest let zatím extrém..
Dubny, ty jsou tu drsné, umí to tu v dubnu k -10°C..
Přízemní mráz tu byl dva roky zpět i v červnu ..
v noci se tu přesně ve 3:33 objevila ta fajnová noční konvekce, co je vždycky kompaktním knedlíkem. to může dodat extra vlhkost na odpoledne, tak snad ae konečně podaří a pořádně zaleje
ludvicek
horší bude neděle, tam se teprve vyjasní a uklidní vítr..tam vidím i minima ve dvou metrech kolem +1 °C... to bude průšvih, sobota docela ok...
letos to opravdu nemá konce.. je otázkou jestli je to způsobeno jen tím rozpadem polárního víru nebo je za tím něco víc, to se dozvíme časem.. ale letošní květen u mě skončí jako nejchladnější minimálně od roku 2010... asi, pokud se nenastane prudké oteplení příští týden..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.