Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí Na začátku týdne oteplení, ale potom opět rychlé ochlazení

148
# 20.05.2025, 08:08

Tak to vypadá, že poslední den s rizikem přízemních mrazíků bude ještě sobota 24. května a pak už to studený období snad nafurt skončí.

7771
# 20.05.2025, 09:08

ludvicek
No byla by to velká škoda, kdyby ta úroda zmrzla, až teď na konci května, když to přežila doteď. Rajčata i papriky venku v mrazovkách přežily bez nějakého většího poškození. A ovocné stromy úplně. Lehce namrzly jen ty meruňky, na přelomu března a dubna. Ale i tak tam je nějaká úroda. Jinak dnes zatím zmenšená oblačnost, většinou skoro jasno. Teplota po ránu zatím mezi 17-18°C :slunce:

# 20.05.2025, 10:33

Pěkné rozdíly v teplotách, jsou dnes od rána. Zatímco na SZ jsou teploty už i okolo 19°C :slunce: (Most, Kopisty), tak na SV Moravy jen mezi 8-12°C. Zbytek republiky většinou zatím 12-15°C

148
# 20.05.2025, 10:48

MostMost
Tady na Moravě to riziko mně přijde přece jen větší, letos to speciálně na východě "zlobí" skoro celý květen. Ale už se rýsuje ta změna po víkendu, přece jen bude brzo červen.

81
# 20.05.2025, 11:24

Jo, teď to vypadá dobře ten výhled po neděli. Ráno jsem mrknul narychlo a zelené žluté sloupečky a pondělí ještě +11, teď +21. Třeba se to udrží, uvidíme po deštích čt-pá, no a už teď po těch pěti dnech je u nás načápané teda fajně, to je jako minulý rok, samé bahno všude :D
Ale nevidět moc slimejše, chladno jim moc nesvědčí :cool:

# 20.05.2025, 13:16

Dneska je parádně, příjemných 20 stupňů a skoro zataženo. Konečně je zas květnový počasí.

# 20.05.2025, 18:30

Tak dneska tady slušně teplý den. Vítr velmi slabý. Maxima tady v okolí (Louny, Most, Litoměřice), většinou mezi 22-24°C. Definitivní hodnoty ještě nejsou, čekám na Doksany, stále ještě teď po 18h, okolo 23,5°C. Jinak i ostatní stanice ČHMÚ v ÚK, dnes nad 20°C, všechny do 400 mnm, včetně i nejvýše položeného Kočkova. Soukromé stanice maxima, také okolo 24°C, nebo i lehce nad :slunce: Většinou dnes polojasno, k večeru místy až oblačno, hlavně v okolí KH

# 20.05.2025, 19:14

No, pokud někomu vydržely papriky a rajčata tenhle květen venku, tak tam prostě asi nebyl mráz.. Divný mrazovky ;-)
Tady za květen 7 mrazových dnů ve 2m (-1/-5°C) a k tomu ještě plus 5x přízemní mráz..
Přední sklo u auta jsem škrábal i dnes:D.., ve 2m tu bylo ráno +0,2°C..
Další mráz hrozí v sobotu, jak už tu bylo psáno, tady možná i v neděli..
Jako.., rajčata a papriky jsem až v červnu ven ještě nedával. Možná k tomu letos dojde ..?

81
# 20.05.2025, 19:30

No výhled zase nic moc, ty hrozící mrazíky o víkendu už ignoruju, ale pak následné oteplení v půlce příštího týdne zas vystřídá ochlazení. Takže sotva jeden dva normální dny a zpátky totéž.
Ten SV si to letos teda pěkně vyžral, ale aspoň nám dobře teď napršelo. Bouřek je tam výhledu už víc, no jo on už bude červen, mně přijde že je teprv půlka dubna :!!:

# 20.05.2025, 19:38

Francois
Jak je to častý, třeba v posledních 20, 30 letech, v Mokrosukách ty mrazy a v takovým počtu, za první dvě dekády května? Jinak letos jsme byli tady naštěstí ušetřený, od mrazů v květnu. Byly jen výjimečně, viz i ty mrazovky okolo Mostu, neměly nijak nízký minima, oproti předchozím rokům. No a dneska jsem byl v Ústí, kousek od Vaňova, a krásně červené třešně 🍒, strom solidně obalený plody. Tak snad vydrží v pátek a v sobotu ty 🍅 a 🌶️ Co jsem tak v poslední době sledoval, hodně pěstitelů už má nějakou dobu venku

# 20.05.2025, 20:19

Lerak2
Jak je to častý, třeba v posledních 20, 30 letech, v Mokrosukách ty mrazy
To nemůžu sloužit..
Já jsem tu jen šest let..
Předtím jsem byl od narození celý život v jiné mrazovce, výše položené, 750-800mnm, kotlina horní Vltavy, Volarsko, Šumava .
Tam jsou květnové mrazy vcelku běžná věc..a tam je i ofiko stanice ČHMÚ, možno dohledat .

Tady v kotlině u Sušice jsou přízemní mrazy v květnu pravidelně, ale takto početné a tolik ve 2m je za těch šest let zatím extrém..
Dubny, ty jsou tu drsné, umí to tu v dubnu k -10°C..
Přízemní mráz tu byl dva roky zpět i v červnu ..

# 21.05.2025, 05:29

v noci se tu přesně ve 3:33 objevila ta fajnová noční konvekce, co je vždycky kompaktním knedlíkem. to může dodat extra vlhkost na odpoledne, tak snad ae konečně podaří a pořádně zaleje

81
# 21.05.2025, 06:51

Dnes hustá mlha, tmin +5 a jestli o víkendu tady hrozí mrazíky tak bude mrznout ve dvou metrech, to by byl asi rekord tak pozdě.
Výhled tady nemá vůbec +20, co lepšího si přát za chvíli s červnem, hlavněže nejsou ty šílené tropy, že :D

7771
# 21.05.2025, 08:15

Tak v noci okolo půl třetí, pěkná přeháňka. Dalo to až okolo 4 mm. Teplota v noci neklesla pod 12°C. Aktuálně okolo 16°C, a skoro jasno až polojasno, hlavně teď vysoká oblačnost. Včerejší maxima mezi 23-24°C

# 21.05.2025, 09:55

A k aktuální situaci. Chlapci, teploty už teď jsou na SZ okolo 20°C, tak snad máte dobře založeno, na nějaké ty vaše bouřky :blesk::D A když se podívám směr KH, tak to pěkně nad nimi roste. Tak přeji nějaké úlovky :blesk:;-)

# 21.05.2025, 10:17

I zde je 20°C, znatelný rozdíl oproti dnům minulým. :)

# 21.05.2025, 10:41

Aidamko.
Dnes se po velmi dlouhé době, vyrovnají teploty SZ vs. V republiky. Viz včerejšek, Doksany 42x 10-minutových intervalů nad 20°C, Brno Tuřany 2x 10-minutových intervalů nad 20°C.

# 21.05.2025, 10:49

No příliv teplejšího vzduchu je znát.
Už i tady jsme na 20°C..
A ráno dokonce ani nemrzlo :D
(Tmin 3,4°C)

# 22.05.2025, 23:26

Francois
No,tak zítra nejspíš další mrazík do sbírky,podobně možná i Liberec.Tady (u mě) teď teplota přechodně stoupla,stále občas pofukuje.

12
# 23.05.2025, 04:58

ludvicek
horší bude neděle, tam se teprve vyjasní a uklidní vítr..tam vidím i minima ve dvou metrech kolem +1 °C... to bude průšvih, sobota docela ok...

letos to opravdu nemá konce.. je otázkou jestli je to způsobeno jen tím rozpadem polárního víru nebo je za tím něco víc, to se dozvíme časem.. ale letošní květen u mě skončí jako nejchladnější minimálně od roku 2010... asi, pokud se nenastane prudké oteplení příští týden..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.