Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí Čeká nás srážkově i teplotně podprůměrný týden, hrozí i mrazíky

1111
# 07.05.2025, 06:04

Francois
Tady -2,3. Mrzne od jedné ranní. Co k tomu říct víc... Že tohle počasí už není normální

544
# 07.05.2025, 06:05

TommyAst
Je to cez infoclimat, tam je to podrobnejsie vypisane. Ten ogimet sa mi moc nelubi.

# 07.05.2025, 06:09

Blateňák
Jj,jsou bílé i střechy na domech,takže to není jen přízemní mráz,já mám mínus dva i voda v konvích je zmrzlá.

# 07.05.2025, 06:27

Pardubice kolem 0,5 až 0,8. Ja mam lehce bílo na střechách někde a lehce trávník . Přízemní mrazík je trosku . Ale ovoce na stromech přežije . Brambory uvidíme . Jen tak tak 🙏

479
# 07.05.2025, 06:28

Francois
Tak to je na konci listopadu, blbý je, že leckde mrzlo od půlnoci, to už je moc dlouhý úsek, navíc -3 a víc je pro rostliny v tuhle dobu likvidační..a výhled na cca devět dní dopředu se mrcasí stále na stejných hodnotách jak dnes (jeden den je tam ještě níž posazený)..docela mne sejří, ale nic s tím nenadělám:cool:, že celou noc jasno jak na Jadranu... a ráno, sotva začne slunko svítit se najednou někde začne sbírat oblačnost, kdyby to bylo obráceně, hned by bylo líp..

# 07.05.2025, 06:51

koukám že dnes to teda fláklo na většině části čech a tady kupodivu furt klid :led:, ale ten vítr se podle všeho zas a znovu za pár hodin rozjede

81
# 07.05.2025, 06:53

Tady zatím stále nad nulou, dnes +4, ale to nejhorší nás teprve tady čeká :(

Kapr zmínil ty včely, tak to jsem viděl článek, kde tvrdí že uhynula čtvrtina včelstev, ale mně tady lidi říkají že zkapalo skoro všecko, tak nevím jestli to vůbec hlásí nebo kde je chyba. Já včely nemám, to už bych vůbec nestíhal, ale tady je toho fakt hodně, národ velařů a převčelení taky prý není dobré, neopyluje jen včela medonosná, ale i jiné druhy, může to narušit jejich biodiverzitu.

A letos, že by to s ovocem bylo horší jak loni se uvidí. Loni to tady byla naprostá katastrofa, letos stále doufám :)

# 07.05.2025, 06:54

palma
Blateňák
Tahleta hloupatá synoptika, blokace Atlantiku tohoto typu, je to to stejné, co tu bylo po většinu zimy..
Málo srážek, ranní mrazík.. Jediný rozdíl, že teď na jaře chybí NO..
V zimě je z toho nezima, na jaře nejaro..

# 07.05.2025, 07:19

Jdu blejt velebnosti z tohoto počasí, fakt hnus ráno přízemní mrazík při zemi -0,5 na střeše na čidle jen 0,1C A ve 2 metrech na severní straně 1,5C , ale bude hůř, modle gfs to mělo být 2,5 realita 1,5, tak když bude 1 tak počítám realita 0C a to už je opravdu o vousy:(:zz:

7771
# 07.05.2025, 07:39

Tady dnes minimum 3,5°C, mrazovky o něco níž. Ale stále se to drží vždy bezpečně nad nulou, i v těch mrazovkách. Překvapivě tedy zatím toto období bez mrazu ve 2m ;-)

196
# 07.05.2025, 08:39

Tak tady začalo mrznout naštěstí až od 4 ráno a šlo to nejméně na -0.7 takže ještě dobrý oproti jiném místům,uvidíme jestli ovoce přežilo.

# 07.05.2025, 08:44

kapr84
Odhaduji letos nejhorší sklizeň ovoce za dlouhé roky. A co jsem se díval na plody. Tak třešní bude bez ohledu na mrazíky minimum. A dalšího ovoce taky..

To je zcela individuální. U nás je naopak zase po delší době jaro ve správnou dobu, nic nepomrzlo a oproti loňsku kdy "nebyl v ČR jediný ořech" letos bude dostatek. Třešně bída, ale višně enormní množství plodů. Borůvky vloni super, letos skoro nic, zato rybíz a angrešt si asi brzy zláme pod plody větve. Takže jako vždy si to příroda dělá po svém bez ohledu na opici.

Uhynulo opravdu velké množství včelstev. Z rodiny to jeden uplně zabalil. Nezbylo mu vůbec nic.

V ČR je brutální množství včelstev na km, takže tady velký úhyn znamená, že je lehký podstav...Navíc každý chytrý včelař se z části přesunul na čmeláky, což jsou famózni opylovači a jeden zastane tolik co 10 včel. Už jen díky velikosti a jejich vibračnímu opylení nebo výrazně vyšší aktivitě třeba ve větru nebo v 3-5 stupních, když včela nevylézá. Navíc čmelák výrazně dřív vstává a chodí později spát. Ono se totiž na včelaření musí koukat tak, že se to nedělá pro zisk (což tu hodně "včelařů" dělá) ale pro službu přírodě. Proto slušní včelaři pěstují čmeláky. Tady je úhyn minimální, jsem v kontaktu se třemi lokálními včelaři. Na Chrudimsku rovněž bez problému.

Bude drahota...a velká.

Tady je recept na drahotu a na všechny tyhle negativní řeči:

Místo bazénů si na zahrady dejte jímky na dešťovku.
Místo zahradního grilu si na zahrady dejte čmelíny.
Když je jeden rok úroda, tak zavařujte, když druhý není, tak jezte ze zásob.

Začněte u sebe na vlastní zahradě, chraňte přírodu a nespoléhejte se na politiky, ty jí jen ničí.

# 07.05.2025, 08:49

Mimochodem to teplo co je poslední léta, na které si lidi tak snadno zvykají NENÍ normální. Normální je to teď, letos, kdy světe div se, v květnu ráno může být přízemní mrazík.

Zmínky (psané) o ledových mužích jsou od 17. století...tak méně údivu a více obdivu... k moudré přírodě.

# 07.05.2025, 08:59

Francois
Na prdel dostanou i čerstvě vyrašené brambory

Bramboru si ani já tady na kopci, kdy mrzne minimálně (dnes ráno +5.7) nelejsnu dát do země dřív než 15 května. Brambora chce tak 7-8 stupňů stabilní teplotu půdy. To je na Šumavě strkáte do země fakt takhle brzo?

Tady už mám dva sousedy, co si dali do skleníku rajčata a jeden blázen i okurky. Už jsem přestal kroutit hlavou, protože bych si jí asi otočil o 360 stupňů.

# 07.05.2025, 09:31

Blateňák
já chápu všechna ta příkoří, který ranní mráz přináší, ale dotaz...

kdyby nebylo normální (časté), kde by se historicky vzaly pranostiky vážících se ke zmrzlým mužům v obdbobí 12.-14.5. ?
To, že máme jinak brzké nástupy jara a všichni sází a sejou už na konci března na tom nic nemění.

naopak, ranní mráz je v květnu docela běžný a ojediněle se vyskytuje i na malé zmrlzé muže - Urban, Filip a Beda, na konci května.

479
# 07.05.2025, 10:10

Doubrava nebo Kostrhún
No, ohledně čmeláků, já když budoval zahradu, tak jsem odstranil asi tři tuny opuky, která tu je uplně všude, a udělal z toho skládanou zídku, val u pole, u plotu, a... mám čmeláků, že se květy prohejbají.. když okolo tý zídky projdu a postojím, tak je vidět jak to z těch děl vylézá a zalézá, taky parádní věc, pro čmeláky, plus teda ještěrek je tam taky dost a i slepejš se najde, nemám sice super zaříznutou zahradu s betonovým zapuštěným plotem, ale zase mám bzukotu od jara do podzimu..:D

# 07.05.2025, 10:57

palma
Tady je včel medonosných dost..
Nicméně krom čmeláků jsou skvělé včely samotářky..
Stačí jim trošku pomoct s bydlením a je s opylováním vystaráno..
Doubrava nebo Kostrhún
Předně, pokud někdo neví, že Pošumaví je poněkud jiná lokace i nadm. výška, než Šumava, je potřeba si to doplnit do hlavinky.
Poslední dubnový týden je zcela normální období pro sázení brambor, tady , v Pošumaví (450-600mnm) .., ne na Šumavě.
Teď, nebo před 30 lety, u zemědělců i drobných pěstitelů..
Střední , SZ Čechy, tam se to často dělá už v první polovině dubna..
Druhá polovina května, Praha - východ, někdo sází brambory? To je vcelku bizár..
Rajčata, papriky, to ano, dřív než v půlce května ven určitě ne..

Jinak, pokud aktuálně padají v některých oblastech historické rekordy ohledně ranních minim, ve 2m, dneska třeba některé stanice na jihu, JZ Čech, tak to není přízemní slabý mrazík :D, ani dřívější ,,normálně chladnější,, jaro, ale už studený extrém...

81
# 07.05.2025, 11:08

Stačilo projet tady archiv pro Vsetín a jasně, mrzlo v květnu normálně do -2 a úroda byla vždycky nějaká. Nejhorší jsou ty extrémy třeba -4 v tom 2011 asi po 25 letech. Záleží na průběhu zimy (v posledních letech hodně mírné a pořádná je pro mně dávno a zapomenuta) a předčasnému rozjetí přírody, což se u nás letos moc nestalo, dva jarní měsíce to zvládly a pak nám zbyl ten poslední měsíc květen, který ještě může nemile překvapit. Doufám, že ne a úroda už konečně nějaká bude, tyhle dvacátá léta jsou velká tragédie, ale ono to tak nebude napořád i se změnou klimatu, hlavně nepěstovat např. meruňky, ikdyž blázna co má tady meruňku znám... víno prosperuje úplně v pohodě, mrazy nemrazy, nové vyšlechtěné odrůdy a ono je vždycky každý rok. Třeba ořešáky to už je kapitola sama o sobě, trnky dám do háje, páč to taky nende a ryngle loni mrtvo, letos to vypadá nadějně atd. atd.
Jak pravil TomAst, letos je to fakt extrém co se týče maxim, ty minima tady zatím oukej, jenže to má trvat moc dlouho a tady to teprve možná ještě začne...

# 07.05.2025, 11:11

Tady ráno minimum 6°C, takže klídeček. Aktuálně 13,3°C a konečně slunce. No mám radost, že se nám konečně ukázalo. Jen teda koukám na ty minima v Čechách a to je šílený. Tam leckde bude po úrodě. :(

# 07.05.2025, 11:32

Tady dnes zatím okolo 16°C, vítr jen většinou slabý. K ránu to klesalo nejčastěji na 6-2°C, výjimečně až k nule

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.