In-počasí | In-počasí
Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté přeháňky, na horách sněžení

Diskuse o počasí Úvod nového týdne ve znamení přeháněk, ojediněle i zabouří

71
# 28.03.2025, 07:40

Miriam
Jo taky mně to bylo podezřelé s těma liliema, ty má stará jednu v červnu druhou v červenci, nějaké skorejší asi neexistují :D

35
# 28.03.2025, 07:46

Leknín
Řebčíky mají nahoře typickou chocholku z listů, s jinými běžnými cibulovinami je nelze zaměnit. Taky jsem je dlouho měla, ještě poděděné po babičce a po mamce. Potom dostaly nějakou houbovku a zmizely. :!!:

186
# 28.03.2025, 07:50

ludvicek
No on to tam má už i ECMF,snad to změní.

135
# 28.03.2025, 07:51

Miriam
Já bych byl v tomto případě shovívavý, protože řebčík aspoň patří mezi liliovité. Víc mě vadí, když si lidi pletou jasmín nahokvětý a zlatici.;-)

71
# 28.03.2025, 07:54

Máte přehled :) to jaro dokáže zvednout náladu, ikdyž já se v těch všech kytkách moc nevyznám a ono to teprve všechno začne :love:

GFS na to pondělí má u mně sněžení a maxima +4, takže takový typicky jarní poslední březnový den :D :snih:

jo a po přiblblé zas změně času :zz:

35
# 28.03.2025, 08:01

ludvicek
To vadí i mně, ale plete si to opravdu hodně lidí... Asi proto, že o jasmínu se u nás zase tak moc často nemluví (i když se sází hodně).
Na existenci řebčíku jsem upozornila hlavně proto, že lilie jsou opravdu letní květiny (max. pozdně jarní - ty kostelní často kvetou už v druhé půli května).

135
# 28.03.2025, 08:36

Miriam
Původní divoká lilie zlatohlávek se dá v Moravském krasu najít kvetoucí od půlky května, ale určitě je to nanejvýš pozdně-jarní květina.

Leknín
U nás podle ČHMÚ průměrných jarních 9-12°C, holt jste tam za Zlínem už horalové...

5899
# 28.03.2025, 08:51

Miriam
Ano, děkuji za podrobnější popis. Jedná se o řebčík královský, liliovitá cibulovina ;-)

443
# 28.03.2025, 09:05

ludvicek
A ještě si lidi pletou jasmín s pustorylem.. To je taky poměrně časté, .. a tu zlatici zaměňují za štědřenec.. což je i nebezpečné...prostě je to podobný, tak je to ono..:D..tady jinak po ránu pěkná jinovatka plus námraza na autě,.. teď už slunko v plné síle a +7,5.. takže dobrý.. broskve už mají pupeny nalité, meruňka začíná kvést, hrušky pupeny pukají a třešeň nalitá.. jablka ještě spí..rybíz už ukazuje lístky..réva ještě nic..Toľik k zemědělským informacím, jo Jágr už jezdil po poli, jelikož ho máme hned za plotem... mám pohnojenou polovinu zahrady granulema.., díky, ušetřím..:D

# 28.03.2025, 09:27

tak tu ráno mrzlo a ještě teď se mlha nechce pustit, a to má bejt přes den vyloženě květen

# 28.03.2025, 09:49

TheRealStormCZE
I v Bílině bude odpoledne teplo :D Ale je pravda, že ráno a před chvilkou dopoledne, to tam moc nevypadalo. Jel jsem z Teplic do Ledvic u Bíliny, a ještě před půl hodinou, v TP většinou mlha a sotva nad nulou, v Bílině prakticky hodně podobný. Přejel jsem na Mostecko, jasno a přes 10°C (Počerady), a teď jedu ještě do Tušimic, a tam koukám na kameru ČHMÚ, jasno a taky přes 10°C. Pěkně velké rozdíly, po ránu v ÚK :cool:

443
# 28.03.2025, 10:43

kuba
No ECMWF to tam má, ale výsledek je ten, že (zatím) to má ve 2m jen tak olíznout nulu, a hned to poleze nahoru... podle předchozího průběhu jsem predikoval propad chladu na to dané období.. problém vidím i v tom, že na severu je prostě pořád o skoro +8 stupňů tepleji, než je normál, čili adekvátně tomu je ten možný vpád teplejší, v minulosti by to třeba bylo do -3 stupně.. takhle je to tak, jak to je.. print s predikovaným průběhem teplot dle ECMWF přikládám..

Ochlazení dle ECMWF.. nic moc..
# 28.03.2025, 10:52

Já ten slunečný a teplý výhled tady na in raději vyměním za ten chladný,jen kvůli srážkám,které jsou teď nejvíce potřeba a tady se ten deficit vesele natahuje ze zimních do jarních měsíců.Snad pár mm spadne teď o víkendu (po),i když to moc nepomůže.Jinak hodně parády udělá obyčejný vřesovec,dlouho kvete,potřebuje jen kyselou půdu (rašelinu),:slunce: (polostín) a občas zalít.

Most
# 28.03.2025, 12:13

Lerak2
ano, květen už pomalu nastává. už jen "pár dní" s rizikem výskytu mrazů a pak snad pojednou meruňky

186
# 28.03.2025, 13:36

Už i chmu má na příští víkend mrazy a přes den sněhové srážky od středních poloh,budem doufat že se to změní do tepla,času je dost.
Gfs to má vychodneji ten studený vzduch.

# 28.03.2025, 15:28

Tak tu zase dnes šlehlo, -4,2°C.
Přes den už pohodinda, +12,9°C max.
Zatím mi leze z pupenů ven jen jedna mladá, ranná hruštička..
Zbytek ovocnáčů pupeny zavřené, ořech ještě v zimním spánku..
Budou to zas pak v dubnu nervy, no..:D:zz:

5899
# 28.03.2025, 16:05

Já budu opět čekat, kdy tady v dubnu, šlehne zase pořádnej mráz. Teď všechno kvete, nebo brzy vykvete, a často pak klidně po půlce dubna mráz :led: Dneska jsem si ještě něco dofotil, do vývoje přírody. Začínají nasazovat první kaštany (vím jírovec), už se chystají první květy a nasadil první listy. Ovocné stromy už taky jedou :( Dnes zatím okolo 17°C :D

Kaštánek :-)
Ovocňáček
71
# 29.03.2025, 09:33

Tak se nám sune srážkové pásmo od jihu, modely mně nepřejí, jsme na okraji, ale něco by spadnout mohlo... 0.7 mm :D :zz: aspoň nefouká, ty poslední dva dny mně to zas sralo

30
# 29.03.2025, 19:23

Co je víc pravděpodobné? Zdroj: yr.no; wetteronline.de. Semily

89
# 29.03.2025, 22:52

Zdar, tak u nas uz 20.4 mm, takze zase fajn prsi. Data zde https://meteohrnciarovce.sk/
Jinak ta zima snad nebude... zase ovoce v prdeli, no a dost zvyk uz na teplejsie pocasi. Takze radsi 20°C, jak mraz.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.