Leknín
No, otočku to zase posunulo, viz nový GFS výstup, nicméně to tam zase dělá, to co to udělalo u předchozí predikce.. čili ansámbly jsou docela v plusu a jeden, hlavní běh jde opět prudce do mínusu, předpokládá propad, proč tohle GFS neustále, už pár let dělá, je otázka pro jeho tvůrce, ne pro nás, mi nic jiného, než výstupy modelů, nemáme ( no máme meteostanice, co jsme si koupili..) přidávám printy 850hpa a teplotu ve 2m.. výstup 00:00
Diskuse o počasí Úvod nového týdne ve znamení přeháněk, ojediněle i zabouří
Tak včera aspoň trochu srážek. Spadlo tady většinou okolo 3,5 mm. Intenzita byla velmi slabá. Nakapalo to zhruba za 7 hodin. Dneska zatím oblačno, teplota okolo 10°C. K tomu vývoji přírody tady. V lednu a do půlky února, byla příroda zbytečně napřed, první sněženky kvetly na konci ledna. Naštěstí to zbrzdilo ochlazení v druhé části února. Nebyl žádný ledový den, ale noční teploty několik dní, klesaly hluboko pod nulu. A pak rychlý nástup vyšších odpoledních teplot, a většina rostlin, je buď lehce napřed (cca 7-10 dní), nebo v normálu. První kvetení zlatého deště (zlatice), bylo 12.3., což je zhruba ten týden až 10 dní napřed. Narcisy vykvetly také napřed o stejné období. Několik dní nakvétají první ovocné stromy. Tam to mohlo ještě chvilku počkat. Pampelišky jsou napřed. Takže za mně tady normál, nebo lehký nadnormál. Co je problém, jsou srážky a sucho. To brání nejvíc rozvoji vegetaci, hlavně místy trávě a zemědělským plodinám (obilí). Průměrná teplota v březnu, stále ještě navyšuje nadnormální hodnotu, aktuálně 2,5°C nad průměrem
No, vylezl též ECMWF.. ukazuje hezký sešup okolo toho 5.4. že by mně to vyšlo?, akorád naštěstí je tam pro větší dopad zimy proti to, že den před tím to má atakovat nějakých +18 třeba tady u nás, vypadá to, žw s tím počítá i ecák, protože ta minima po ránu by se měla mrcasit někde okolo nuly, což by ještě šlo, protože leccos už bude v květu, jdu právě stříkat hrušně a spol, aby plísně a spol. neřádily.. tak snad ta předpověď ještě nepřitvrdí..
Tak já bych taky něco vyfotil, ale jaksi nemám co, jen plevel narcisy
Postněte dál pokud máte, ať mám co závidět
Jinak manželka sadila různé druhy tulipánů, první jí vykvetly vždy Stresa v těchto dnech na konci března. Po deseti letech co je máme letos nevykvetou v březnu a zlatice taky neví o ničem. Letošek s úrodou všeho by mohl konečně vyjít, jenže definitivního není nic a do zmrzlých je to holt ta zahradníkova nejistota, teď je ve výhledu teplo a málo srážek, jenže jak dlouho že...
Ten výhled se mi zamlouvá čím dál míň.. maluje to tam pro změnu nějaké náznaky omega situace, takhle brzo... plus jestli potom to kecne po ránu pod nulu tak bude zase všechno kaput.. Navíc, když to nekecne, tak ve výhledu celkem 2mm srážek, taky naprd. (ono to tam teda kreslí už třetí den zasebou.. co jsem tak vysledoval..)
MostMost
Zajímavé. Tady sotva začal kvést podběl a růst tráva. Pampelišky jsou hudba budoucnosti za několik týdnů. Bezy nepatrně vystrkují první lístky, jinak je vše holé. Většina vrb ani nemá kočičky. Zlatice nemá ani náznak něčeho žlutého. Jediné co plně kvete už tak 10 dní jsou dříny. Šeříky mají pouze velké pupeny. Příroda zde rozhodně napřed není, spíše naopak. Ty neustálé noční březnové mrazy, leckdy silné, až na pár nocí to hodně brzdí. Teď momentálně už 2 °C, takže možná zase bude mráz. A to bylo přes den na tričko i kraťasy na slunci.
U nás začínají kvést zlatice, místy kvetou narcisy, my je máme v polostínu, takže ještě nekvetou. Začíná kvést meruňka.
Tak ještě pár fotek, z dnešního dne. Alej topolů nahoře ve městě, už má krásný květenství, květy 8-10 cm, objevují se první lístky. Napřed cca 10 dní. Bez černý (bezinka), místy už listy 10-15 cm. Letos velmi brzký nástup, první keře nasazovaly listy už na přelomu ledna a února. Jak už to u počasí a fenologických fází bývá, vývoj je lokální. Samozřejmě někde ve stinných místech, nebo v chladných nočních údolích, ten vývoj může být opožděný, tak už to brzy z jara je
U nás za březen 2025 zatím 52,9 mm, což je asi 5 mm do našeho normálu za březen.
Březen tedy srážkově u nás skoro splněn. A už teď ho hodnotím, jako srážkově normální.
A jinak v tu bouřkovou neděli u nás skoro nezapršelo. Srážky zůstaly neměřitelné. A bouřku v neděli beru minimálně jako okrajovou i když ani hrom jsem neslyšel. Blýskavice ale pěkná.
A od pondělí v tomto týdnu až do teď máme zatím 0,2 mm. Takže slabota.
Teploty v tomto posledním březnovém týdnu od minimální hodnoty -4,9 °C, až do maximální +12,3 °C.
A myslím, že 26 mrazových a 4 ledové dny za březen 2025 u nás letos budou a to i ten jeden bouřkový den.
U nás to mají asi meruňky za sebou,je -2,6°C,jasno a klidno.
Pavell
O meruňce tady v okolí nevím, známý ji má v Loučce u Valmezu a nadává a nadává
Mám dvě oskeruše devět let, malé sazenice, tři roky s nima byly problémy, namrzaly a měly nějakou hubku. Teď viz foto z předloňska ze září, potáhly se a loni už kvetly, ale úroda ještě žádná.
Jo a dříny mám taky, na ty jsem zapomněl, ty vykvetou vždycky v březnu ať je co je, ikdyž letos možná o dva týdny později.
Víno pěstuju na jižní straně opřené o stodolu pět kusů, dva jsem vyhodil měly padlí a letos ještě dokoupím nějaké bezsemenné odrůdy, mám je pět let a vždycky byla úroda- odrůdy Vostorg a Alden, ještě jsem se na ně nedíval, není čas no a srážek mám věc než ty, heč kdesi sem psal už, mám za březen 60,5 mm průměr 51
letím makat
LadaBlatna
U vás už kvetou? Tady se začnou první květy otevírat možná zítra. Když ale koukám na ty výhledy tak to všechno vykvete v týdnu a pak tam má například icon příští pátek studený vpád od severu a teploty ve výšce až -10, gfs ten studený vzduch drží více vychodneji tak snad se to ještě změní jinak by hrozily pěkné mrazy po ránu.
Vzpomínám si, že původně to velké ochlazení dával např. Gfs už na 27.-28.3. (tedy na včerejšek a na dnešek), potom to posunul na nadcházející víkend (který je teď před námi)...
Je to daleko a kdoví, co bude.
MostMost,
Pěkná fotka, ale nejsou to lilie, nýbrž královské řebčíky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.