Diskuse o počasí V novém týdnu hodně slunce a zpočátku týdne mrazivé noci
Tak nakonec dnes tady, převážně slunečný den. Projevy ranní fronty minimální, buď ve slabé dešťové přeháňce, kolem devátý ráno jsem zahlédl pár vloček. Maxima dnes v okolí, většinou mezi 6-7°C. Srážky neměřitelné, nebo pár nízkých desetin, většinou 0-0,3 mm. Takže nic, co by pomohlo. V KH to bylo výjimečně i okolo 1 mm. Projevy větru naštěstí slabší. Většinou nárazy 4-9 m/s, průměry většinou 2-4 m/s. Odpoledne vítr pozvolna ještě slábnul. Tak a teď holt přijdou ty noční mrazy. Pro přírodu už nic moc
Tady to vypadá zítra na nějaké -2°C v minimu, takže asi pohoda. Oproti ránu to narostlo. Přes den funěl pěkný vichr. Uvidíme co zítra. Aladin minima u nás docela dost do záporu, ale čekám ty -2°C. Nedivil bych se, kdyby Tuřany zůstaly ještě výše. .
Jinak teplota dneska kolem 5°C a průměrné nárazy větru 11-14m/s víceméně od rána.
ten vítr se jen na hodinu utiší a už jsou -3
U nás zatím -8,8°C a ještě to půjde chvilku dolů,musel jsem rozbít led v sudech,ještě zítra to půjde hluboko pod nulu a pak už to dá snad pokoj.
Francois
Na záhoně u Vás leží Čeněk?.. to jste museli pěkně zapařit..
.. překlep, jasný ale pobavil, já zase večer schovával už vytažené teplomilky, protože květináče by promrzly, takže by to hrozilo umrznutím.. pěkná jinovatka tu byla, Aladin pochválím, jediný to tu u nás trefil, ostatní měli mírnější verzi..
palma
jáj, toho jsem si ani nevšim
tady -8,4 v minimu a relativně sucho, přírodu ty mrazy dlouhodobě brzdí, jen pár keřů a stromů už má zelené pupeny, no nastat tohle loni tak je mrtvá většina teplomilnější úrody po celý republice, i jižní morava měla -5, děkujme za pozvolnější nástup jara a normální únor
Chtěl bych znovu zažít duben prakticky bez mrazu, max do -2, hlavně tedy v poslední dekádě. V poslední pětiletce tady vždycky šlehne něco většího a mám nějaké škody. Rok 2018 byl poslední, kdy byla úroda všeho a hojně, o rok později už docela bída a pak to šlo úplně do háje. Loni jsme zas brečeli, taková slabota co tu bydlím nikdy nebyla, i v tom 2021 to bylo snad lepší. Snad to nebude nějaký dlouhodobý trend, ikdyž možné to je v dnešní době změn klimatu
Leknín
Mrazy, byť již mírné jsou v dubnu v podstatě samozřejmost. Důležité je jestli je to v první půlce, kdy to většinou odnesou max nějaké zlatice (lidově zlatý déšť) nebo mirabelky (lidově špendlíky), které ale mají vyšší odolnost nebo v té druhé, kdy ty škody bývají významně větší na velkou část ovocných dřevin. A vůbec nejnepříjemnější jsou mrazíky v květnu, které se vyskytnou jednou za několik let a přichází s tzv. Zmrzlými. Ty přináší do již většinou zelené vegetace solidní spoušť. Nám tady párkrát zcela spálily ořešáky, že musely začít znovu a byly až zcela zelené někdy na začátku června, samozřejmě pak bez ořechů.
Na.Guru
Tak ořešáky na ty bývá vždycky nejsmutnější pohled. Z deseti let zaplodily 3x, minulý rok kupodivu jsem jich našel asi 20 ze dvou starších stromů. Tady v obci jsou i jedlé kaštany, plodnost ještě horší než ořešáky. Nasadil jsem si před deseti lety dva semenáčky a jeden pravidelně raší moc brzo a vždycky omrzne, druhý už je daleko větší a pár plodů už jsem měl. Ale to jsou rarity, horší je to tady i s blbýma jabkama, minulý rok vůbec nic a byl jsem v okolí Valmezu a tam stromy obalené. Záleží, kde to šlehne, ale mně přijde, že tady to šlehá v poslední třetině dubna čímdálvíc. Jednou musí přijít super rok, tak jako tuhá zima... tak asi na stejné úrovni zdá se
Tak solidní mráz dnes A i v krajských městech slušná minima. Nejnižší okolo -9°C, Liberec, Vary letiště, Plzeň Bolevec nebo Jihlava H. Dvory. Jinak ostatní krajská města většinou -5°C až -7°C. Nejvyšší minimum Ústí Kočkov, okolo -4°C. Z nestandardních stanic Klementinum -3°C. Ostatní pražské stanice, od -5°C do 7°C. Za zmínku ještě stojí, i ta nízká přízemní minima, v pěstitelských oblastech. Nejčastěji mezi -10°C až -13°C, výjimečně i okolo -15°C. Bavíme se o Polabí a Poohří v Čechách, a o většině JM a Pomoraví a Hané. Za mně už dost, na ty zemědělské plodiny
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.