Diskuse o počasí Nový týden ve znamení rozmanitých teplot, střídat se bude sníh i déšť
Z pohledu zimy vypadá pěkně ten příští víkend a ještě asi i úvod přespříštího týdne. Sněhové vločky budou opět i v nížinách, i když asi ne moc a asi bez celodenního mrazu, ale v 850 hPa to půjde zase někam k -10°C. Pak se možná i ochladí při vyšším tlaku a inverzi.
Chybí tomu docela málo, aby to byla taková výraznější zima plošně. Ale furt chybí.
Tak většinou v noci a po ránu, se často profuk nekoná. Některý modely hodně mimo. Přikládám pár mapek s teplotami na stanicích ČHMÚ, v 9h. Namátkou Plzeň Bolevec -3°C, o pár km dál Zbiroh nad +6°C. Ústecký kraj, Nová Ves v Horách +5,2°C, dole v Podkrušnohoří jen okolo nuly. A poslední, Frýdlantský výběžek Hejnice +10°C, o pár km vedle okolo 2°C, i když v Jizerkách
Zdroj ČHMÚ
A ještě přidám, pár dalších oblastí. Praha a okolí, také okolo nuly. Brno a jižní Morava, buď trochu pod nulou, nebo okolo nuly. Jen Tuřany nad 1°C. A poslední oblast, okolí střední Moravy, někde ještě pod nulou, někde až okolo 5°C (Bystřice pod Hostýnem)
Zdroj ČHMÚ
Lerak2
Tady je stále mrznoucí mlha s námrazou, ale už to leze k 0, na zemi sníh a tenká ledovka, ale 3 cm jsou takový srandovní, atmosféra ale pěkná zimní, i když vlezlý, ale mám venku aspoň pauzu. V noci a zítra k ránu též mrznoucí mlha a v noci na čtvrtek též možnost oj. mrznoucího deště, vše zmíněno v předpovědi pro Kraj Vysočina, západ vždy citelně teplejší, rozdíly i v rámci jednotlivých okresů.
ludvicek
Jj, proto jsem psal, že se profuk často nekoná. Dnes právě, navzdory některým modelům, se ten noční a ranní profuk, nekonal. U Brna to vycházelo, modely dávaly buď lehce pod nulou, JV části lehce nad 1°C. Tam to vycházelo. Jurri a Vysočina v okolí, taky tam to bylo podle předpokladů. Naopak některý oblasti JZ od Prahy, kde je to většinou jistota, tam to moc nevyšlo. Stejně jako části Plzeňska nebo Úst. kraje
Lerak2
Modely tohle prostě neumí, prochlazení povrchu + slabé proudění + morfologie terénu a máte klidně v kterémkoliv údolí problém, ať je předpověď sebeoptimističtější, při ledovce hraje prim teplota povrchu půdy, ta nelevituje ve 2 m, ani v 5 cm, opět praxe rozhoduje navzdory modelům a vždycky to tak bude, ať to vysonduje někdo kdo je v kontaktu s ČHMÚ proč to mají modely blbě, třeba Aidamko nebo někdo jiný.
Tak a ještě ke včerejšku (5.1.), přesně jak jsem už dopředu předpokládal, v neděli nejvíc stanic s LD. Nakonec 165 stanic ČHMÚ s ledovým dnem, z 277. Navíc další větší množství stanic s maximem těsně nad nulou, dejme tomu do 0,5°C. Ani se nedivím, že se ledovka tak tvořila, na velké většině území.
Nejvyšší teploty v Čechách:
Hojsova Stráž 7,6°C
Ktiš, Tisovka 7,5°C
Kašperské Hory 7,3°C
Nejvyšší teploty na Moravě:
Frenštát pod Radh. 3,2°C
Vidnava 2,1°C
Mořkov 1,6°C
Zdroj ČHMÚ
Lerak2
Člověče nic neposílej, tabulka s hodnotami za včerejšek (07-07) + poslední měření na stanicích ČHMÚ ve 13 hod. je normálně k dispozici zde:
https://www.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav...
Lerak2
Jo já jen podle sebe, kouknu na mapu níže, dole mám časovou osu, dáš animaci a hned vidíš oteplování a klidně dáš do kupy kde se teplý vzduch rozlije a kde narazí, pokud máš teda terén a místní specifika v malíku, klidně můžeš udělat předpověd pro ORP přesnější než ČHMÚ pro celý kraj.
Aidamko.
Tak jsem se zase jednou dozvěděl, že Tommy sem dává nesmysly, ostatní neví jak správně používat web ČHMÚ, jdu přeleštit čidlo na nárazníku, ať vím kolik je venku stupňů.. no nic, už mlčím, abych nebyl poučen kam dát liháč na zahradě...Nechápu tu zarputilost po tom poučení..,
p.s. přidávám aktuální foto od nás..při tomhle tu bude sníh (ledovka) ještě pozítří..
tak maximum sotva přelezlo jeden stupeň a celý den brutus mlha, ledovka slejzá jen pomalu
snad se ty šance na sníh v 2. polovině týdne udrží
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.