Diskuse o počasí V neděli hrozí kalamita, nejdříve dorazí i husté sněžení, potom silná ledovka
Vypadá to hodně nebezpečně, tak uvidíme co další výstupy. Nicméně už teď je jasné, že nedělní odpoledne a večer bude hodně komplikované. A pondělní ráno zejména na východě Čech, na Vysočině a na Moravě taky. No na silnicích to bude asi zajímavé. Nicméně času dost do té doby, Aladin maluje vše ve sněhu, tak by to nemuselo být zlé. Snad modely zpomalí ten teplejší klín v T850, protože jinak to bude dost špatné. Sníh by byl okey, to by byla pohodinda, ale ledovka umí nadělat paseku. Uvidíme co dál modely, jestli třeba přidají srážek (což občas umí celkem dost na poslední chvíli)..
Koukam, ze z toho ochlazeni je opet prd jako vzdy, GFS ma na nedeli jen 2cm, coz je blbost, spadne tak 10, nez zacne prset. A nez zacne tak budou srazky pryc ocividne. Mezitim 5cm by uz mohlo byt, takze sance na slusnou pokryvku celkem. Zatim 1-3cm, jak na cem
Myslím, že nic neobvyklého na zimu. Jen obecně media z toho dělají katastrofické scénáře. Pokud budou mít na cestách všichni přezuto a silničáři za v času provedou údržbu a všichni se přispůsobíme situaci, bude vše v pořádku. Příroda 5 cm najednou unese. Bohužel od pondělí bude opět nad nulou. To jsou klasické zimy poslední roky...
ondrav
oh ano, červená výstraha je vlastně úplně běžná situace. normálně totiž spadne každou zimu 8mm mrznoucího deště
Negan
Z mé zkušenosti, dokud člověk všechny předpovědi nezkoriguje s ansámbly, nemůže nikdy pochopit všechny možnosti, varianty, nejistoty a rozptyly. Já včera prostě jen plácnul obrázek Aladina s 6-10 mm srážek v širší oblasti kolem Prahy, nakonec spadlo kolem 3 mm. Na ansámbly jsem nekoukal, ale určitě se dalo čekat i méně, než co ukazoval Aladin.
TheRealStormCZE
Červená výstraha na ledovku vydána není, zatím jen oranžová, i když se to asi ještě bude upřesňovat.
Mrakomor81
já beru informace a hypotetické možnosti z článku pro východní vysočinu, výstrahy nesleduju.
TheRealStormCZE
Na té východní Vysočině bude velkým problémem to, že zde na četných místech bude mrznout ještě i v pondělí ráno: https://www.ventusky.com/?p=49.74;15.46;7&l=te... Množství srážek se samozřejmě předpovídá obtížněji, ale v dešti tam množství na extrémní ledovku spadnout může. Lokálně podobné množství mrznoucích srážek nelze vyloučit ani na severu Čech, kde také může být v pondělí ráno místy stále kolem 0 °C. Bohužel problémů bude dost. To oteplení bude na řadě míst při zemi pomalé a ve výšce přitom velmi rychlé.
Mrakomor81
Upřesňovat se to bude určitě. Nejistota v modelech je stále, takže jakmile se do toho vloží nowcasty a bude trochu známo co a jak. Klidně modely mohou ještě přidat, ostatně by to nebylo poprvé.
In-Počasí
Ten mráz v pondělí ráno může komplikovat to tání ledovky. I pro Brno je v době ranní špičky kolem -1°C, takže opatrnost na místě. Uvidíme co zítřejší výstupy, jestli třeba přidají nebo uberou srážek, či zmírní mráz na pondělní ráno (nicméně to zatím nevypadá na zmírnění).
Situace v Polabí v pondělí ve 13:00 SEČ by mohla vypadat následovně:
Sněhová pokrývka cca 5 cm
Teplota 0,0°C.
Hustá mlha
Téměř bezvětří.
Taková podzimo - zima. Když se člověk podívá na to proudění, v pondělí bude někde ještě slabší než v neděli a tedy více inverze.
kuba
I Aladin s tím počítá u nás. Akorát nádherně ukazuje obrovské rozdíly mezi místy se silnějším a slabým větrem. Příklad za všechny. Strakonice a Volyně, 10 km vzdušnou čarou od sebe. Rozdíl v nadmořské výšce minimální. Ale ve Strakonicích skoro bezvětří, naopak Volyně hlásí pořádný profuk. A teplotní rozdíl opravdu významný...
Akorát i pro nás to dává ledovku. Jsme na hraně žluté a oranžové oblasti výstrahy, asi to žádná sranda nebude...
Kouknul jsem na nějaké předpovědi a přijde mi to až podezřele stejné bez změny. Tahle situace vypadá poměrně dobře předvídatelně. Skoro jsem si jistý, že toho sněhu napadne někde na 3-4-5-6-7 cm na Mělnicku, vyšší a nižší hodnoty jsou celkem málo pravděpodobné. Dokonce bych řekl, že je spíše potenciál pro překvapení, že by mohlo napadnout více, než málo.
Největší rozpor je v předpovědi minimálních teplot na neděli Aladin vs. ICON-D2. Aladin čeká -7°C, ICON-D2 čeká spíš tak -2°C, -3°C. Bude hodně oblačnosti, takže Aladinovi to asi nevyjde, ale pokud by bylo minimum jen -2°C, teplota během dne nemá prakticky vůbec stoupat a odpoledne by bylo -1°C, tedy skoro/celý den mráz.
Jeden z důvodů, proč je situace dobře předvídatelná může být fakt, že teplý vzduch se bude ve výšce pohybovat rychle a jasně, tedy není moc prostoru pro změnu v předpovědi proudění (pohyb teplé fronty) a s tím souvisí i srážky a další parametry.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.