Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotní inverze pokračuje, dnes o něco častěji mlhy i na Moravě

Diskuse o počasí Vánoce budou teplotně normální, od středních poloh budou místy sněhobílé

# 28.12.2024, 13:36

Peter Sedlák 1
U mě skoro nic,ale od gymplu výš už je to pěkný,nad Lunou větší námraza,než na Hněvíně,ale tam jsem aspoň na chvíli viděl :slunce:

Nad Lunou
Nad Lunou Minipivovar
Hněvín
# 28.12.2024, 13:38

Pláž u jezera (to bílé je písek)

Pláž u jezera Most
70
# 28.12.2024, 13:47

Na horách téměř jarní počasí. U nás max +7 st, teplota na hřebenech lokálně až +13st.

# 28.12.2024, 13:54

Petr75
Máte to tam pěkný,on ten sníh při té nízké vlhkosti vzduchu na horách i přes vysoká maxima odtává pomaleji.

ČHMÚ
# 28.12.2024, 17:20

TomasMost
fakt paráda...
Snad se tahle situace ještě bude opakovat, nádhera na to koukat.

291
# 28.12.2024, 19:44

Jo venku už ta námraza začíná vypadat hezky. Škoda že v pondělí je jistý profuk, protože v úterý ukazují modely znovu mlhu. Kdyby to takhle totiž vydrželo až do úterý, tak by ta námraza mohla být už opravdu dost zajímavá.:):D

# 28.12.2024, 20:49

No kouknul jsem do archivu co teda má Brno s tím prvním ledovým dnem. No v roce 2015 bylo v Brně slabě pod bodem mrazu v prosinci jen na jeden den, ale byl to aspoň jeden den s celodenním mrazem. V roce 2011 se první ledové dny vyskytly už v listopadu. No a tak jsem šel do archivu do Žabovřesk, pak jsem zjistil, že je moc krátký, tak jsem šel do archivu pro Tuřany a ejhle já zjistil, že se neobjevil rok, kdy by došlo k prvnímu dni s celodenním mrazem až 31.12. a později, tak že by byla letošní zima v tomhle ta první?

Hodně budou někteří polemizovat s tím rokem 2015, ale tehdy bylo toho 11.12. maximum nějakých -0,8°C v Tuřanech. https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...

Pak jsem našel ještě celkem teplejší prosinec 1982, ale i zde se objevilo pár dní s celodenním mrazem. https://www.meteocentrum.cz/archiv-pocasi/117230-9...

No pokud jsem špatně nehledal, tak doopravdy letošní zima bude tady u nás v tomto ohledu specifická. Navíc jsou i modely, které na silvestra čekají přes den teploty nad 0°C, takže klidně první ledový den může přijít až kolem 5. či 6. ledna.

Pro zajímavost takový Kočkov v Ústí nad Labem v roce 2015 dosáhl prvního ledového dne taky až 31.12.

# 28.12.2024, 21:44

Aidamko.
Ty Tuřany jsou 100% jediná SYNOP stanice, v prosinci zatím bez ledového dne. U dvou stanic je to na hraně, tam počkejme na definitivní hodnoty po kontrole. Maxima shodně 0,1°C (Mošnov a Kuchařovice). U ostatních stanic ČHMÚ, se dá najít ještě několik stanic, bez ledového dne. Ať už v Čechách, tak na Moravě. No a ty poslední dva tři dny, to co se děje v Polabí, to je postavený na hlavu :D:cool: Ledové dny při jaru na horách. A denní teploty na pár metrech, v rozdílu i okolo 17°C. Hlavně v Podkrušnohoří a Českém Středohoří. A cca 3 miliony lidí v tý mrznoucí mlze, prakticky komplet nejteplejší oblast Čech, je teď největší mrazák republiky :D:led::snih:

# 28.12.2024, 23:52

No i když je sváteční režim :D tak tady jedna zajímavost, ke včerejšku. Včera (27.12.) byl ledový den v Čechách, na 68 stanicích ČHMÚ /plus doplňk. stanice v síti/. To už je slušný číslo v jednom dni. Ta inverze je vážně výrazná, prakticky většina byla v nižších polohách. A ve všech krajích v Čechách, byla nějaká stanice, s LD. Nejvíc Středočeský a Královéhradecký kraj :led: No a to bylo ještě pár stanic, s maximem těsně nad nulou (0,1 nebo 0,2°C), např. Domažlice nebo Děčín :cool:

# 29.12.2024, 00:25

Aidamko.
Ten prosinec 2015 a začátek ledna 2016, tam to taky vydrželo dlouho. Brno /Tuřany, Žabiny i Troubsko/ ledový den už toho 11. prosince. A na Silvestra. Jedná stanice v JM kraji to dala bez LD, Strážnice, ledový den až 1. ledna :D No a stejně třeba na Zlínsku Starý Město nebo Holešov. Nejdéle to vydrželo na SZ, tam první LD až 3.1. nebo 4.1. /nejdýl ÚnL-Vaňov, nebo Teplice a Doksany/. Na Prahu jsem už nestihl kouknout :cool: Takže letos je zaděláno na možný rekord, uvidíme na JM a JV Moravy, kdy a jestli to přijde :led:

# 29.12.2024, 00:32

Lerak2
No tak hlavně aby to přišlo s těmi mrazy, protože bych si to od některých pěkně slíznul. :D

No teďka to Polabí a okolí mě dostávají. To proudění je hodně specifické. Na jihu Moravy, kde obvykle inverze s NO rostou při každém fouknutí od jihu, v současné době jaro. Naopak to Polabí a okolí, tak tam je prostě zima jak se patří. Často nádherná námraza, či hezky jemné sněžení a vše hezky obaleno. No na dnešní ráno mi už modely vyhrožují s nějakou možností inverzní oblačnosti či mlhy, takže jsem zvědav.

Nicméně to, co je teď v Čechách dlouho nepamatuji. Fakt naposledy na nový rok 2021. Tehdy to bylo fakt velice výrazné a v centru Brna i se sněžením z průmyslu. Tady přilítlo odněkud tehdy 10 vloček a byl klídek. ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.