Diskuse o počasí Vánoce budou teplotně normální, od středních poloh budou místy sněhobílé
TomasMost
fakt paráda...
Snad se tahle situace ještě bude opakovat, nádhera na to koukat.
No kouknul jsem do archivu co teda má Brno s tím prvním ledovým dnem. No v roce 2015 bylo v Brně slabě pod bodem mrazu v prosinci jen na jeden den, ale byl to aspoň jeden den s celodenním mrazem. V roce 2011 se první ledové dny vyskytly už v listopadu. No a tak jsem šel do archivu do Žabovřesk, pak jsem zjistil, že je moc krátký, tak jsem šel do archivu pro Tuřany a ejhle já zjistil, že se neobjevil rok, kdy by došlo k prvnímu dni s celodenním mrazem až 31.12. a později, tak že by byla letošní zima v tomhle ta první?
Hodně budou někteří polemizovat s tím rokem 2015, ale tehdy bylo toho 11.12. maximum nějakých -0,8°C v Tuřanech. https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...
Pak jsem našel ještě celkem teplejší prosinec 1982, ale i zde se objevilo pár dní s celodenním mrazem. https://www.meteocentrum.cz/archiv-pocasi/117230-9...
No pokud jsem špatně nehledal, tak doopravdy letošní zima bude tady u nás v tomto ohledu specifická. Navíc jsou i modely, které na silvestra čekají přes den teploty nad 0°C, takže klidně první ledový den může přijít až kolem 5. či 6. ledna.
Pro zajímavost takový Kočkov v Ústí nad Labem v roce 2015 dosáhl prvního ledového dne taky až 31.12.
Aidamko.
Ty Tuřany jsou 100% jediná SYNOP stanice, v prosinci zatím bez ledového dne. U dvou stanic je to na hraně, tam počkejme na definitivní hodnoty po kontrole. Maxima shodně 0,1°C (Mošnov a Kuchařovice). U ostatních stanic ČHMÚ, se dá najít ještě několik stanic, bez ledového dne. Ať už v Čechách, tak na Moravě. No a ty poslední dva tři dny, to co se děje v Polabí, to je postavený na hlavu Ledové dny při jaru na horách. A denní teploty na pár metrech, v rozdílu i okolo 17°C. Hlavně v Podkrušnohoří a Českém Středohoří. A cca 3 miliony lidí v tý mrznoucí mlze, prakticky komplet nejteplejší oblast Čech, je teď největší mrazák republiky
No i když je sváteční režim tak tady jedna zajímavost, ke včerejšku. Včera (27.12.) byl ledový den v Čechách, na 68 stanicích ČHMÚ /plus doplňk. stanice v síti/. To už je slušný číslo v jednom dni. Ta inverze je vážně výrazná, prakticky většina byla v nižších polohách. A ve všech krajích v Čechách, byla nějaká stanice, s LD. Nejvíc Středočeský a Královéhradecký kraj No a to bylo ještě pár stanic, s maximem těsně nad nulou (0,1 nebo 0,2°C), např. Domažlice nebo Děčín
Aidamko.
Ten prosinec 2015 a začátek ledna 2016, tam to taky vydrželo dlouho. Brno /Tuřany, Žabiny i Troubsko/ ledový den už toho 11. prosince. A na Silvestra. Jedná stanice v JM kraji to dala bez LD, Strážnice, ledový den až 1. ledna No a stejně třeba na Zlínsku Starý Město nebo Holešov. Nejdéle to vydrželo na SZ, tam první LD až 3.1. nebo 4.1. /nejdýl ÚnL-Vaňov, nebo Teplice a Doksany/. Na Prahu jsem už nestihl kouknout Takže letos je zaděláno na možný rekord, uvidíme na JM a JV Moravy, kdy a jestli to přijde
Lerak2
No tak hlavně aby to přišlo s těmi mrazy, protože bych si to od některých pěkně slíznul.
No teďka to Polabí a okolí mě dostávají. To proudění je hodně specifické. Na jihu Moravy, kde obvykle inverze s NO rostou při každém fouknutí od jihu, v současné době jaro. Naopak to Polabí a okolí, tak tam je prostě zima jak se patří. Často nádherná námraza, či hezky jemné sněžení a vše hezky obaleno. No na dnešní ráno mi už modely vyhrožují s nějakou možností inverzní oblačnosti či mlhy, takže jsem zvědav.
Nicméně to, co je teď v Čechách dlouho nepamatuji. Fakt naposledy na nový rok 2021. Tehdy to bylo fakt velice výrazné a v centru Brna i se sněžením z průmyslu. Tady přilítlo odněkud tehdy 10 vloček a byl klídek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.