Diskuse o počasí V novém týdnu výrazně nadprůměrné teploty, v závěru týdne se může ochladit
Ráno tmin +3 a mlha, ta hned odtáhla a je krásně teplota je aktuálně +15 a sobota má být hnusná, možná uvidíme tady i nějaké ty kapky, Aladin má celý 1 mm
A bude větrno, pak by teploty neměly jít delší dobu nad +10, ale to bývá tady často podhodnocené. V neděli má mrznout -2, tak to čekám větší záhul, na dnešek se dávalo tmin +7 že
To je neuvěřitelné, kromě zítřka mám v předpovědi slunce až pomale do půlky listopadu, já věděl proč jsem na záhony letos lupnul prolitý zelený koberec + žádné holé hroudy, teď se to ukazuje jako super strategie na zúrodňování přes zimní pololetí.
Tady je vyhodnocení října..
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/teply-rijen-kle...
palma
Rijen v CR +1.6 °C nad normalem 1991-2020, to je +1.8 °C nad normalem 1961-1990. Otepleni je v rijnu a v zari jednoznacne nejpomalejsi z celeho roku, u obou mesicu rozdil normalu v CR jako celek jen +0.2 °C.
V Praze Klementinu byla prumerna rijnova teplota letos +12.7 °C, nejteplejsi v historii byl rijen 2023 +14.1 °C. Rijen 2024 byl mezi 5 % nejteplejsich rijnu od roku 1775.
ludvicek
Já tam mám taky 4x +10, ale ty minima budou padat níž, ono už se má odpoledne vyjasňovat a už to bude takový teplotní šok, zatím těch dní kolem nuly moc nebylo a teď to začne "to pravé ořechové" prostě zima už se blíží, zatím po ránu a srážkově nula nula prd, průměr je 60 mm v listopadu. Že by opačný extrém oproti loňsku? Zaděláno beze srážek je fajně...
TomasMost
Tak já mám po ránu, když jde ta rosa, opar apod, už sedm dní za sebou pravidelně 0,2 mm plus jednou dokonce0,4 mm, takže v součtu už 1,8 mm z toho ranního vlhka, výhodu to má tu, že rostliny a stromy čerpají vláhu už velmi omezeně a tak nemám prakticky žádné sucho, i pole vedle plotu je docela pěkně provlhlé, jsem tam byl za plotem ostříhnout živej plot a pěkně jsem se tam sdělal...jinak srážky formou deště 0,0 mm..Za říjen jinak vcelku spokojenost
38 mm..
Mimo téma: Myslím, že ať skončí listopad i prosinec teplotně jak si chtějí, jednoznačně jsme průměrně na nejteplejším roku vůbec. Se současnými průměry za měsíce leden–říjen kdyby byly listopad a prosinec pouze teplotně normální (bereme-li v potaz normál 91–20), jsem si jen tak pro zajímavost spočítal, že by rok skončil s průměrem 10,2 stupně.
Ale myslím si, že naprostá většina z nás s tímto počítala už od dubna
Misteryc
Pár z nás diskutuje o tomhle fenoménu zde:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-7094-Ve_ktere...
Těžko to hodnotit nějakými normálními termíny jako nadprůměrné, už i slovo extrémní je v podstatě málo. V Brně bývalo běžně v každé dekádě několik let s průměrem menším než 8.0°C, roční průměr byl 8.7°C a za velmi teplý rok se považoval každý s teplotou nad 10.0°C. Letos se jasně blížíme >=12.0°C. To je asi tolik, jako bývalo běžné na severním Jadranu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.