Diskuse o počasí V novém týdnu výrazně nadprůměrné teploty, v závěru týdne se může ochladit
k tem slunickam a slabymu vetru by byli divny, ze by nemrzlo. To se upravi
U nás taky nádherný den s 20,8°C,venku zrají citrusy tak je dobře že ty mrazy zatím nebudou.
Mrazy ať si dají ještě na čas a voda taky
Ráno +5, přes den +15, na konec října
Za celý měsíc ve 2m tady nemrzlo (krom až toho 30.9 ), ale 3x to bylo dost těsně. Ochlazení samozřejmě s listopadem přijde, že by bylo furt 15-19 reálné není, tak bude třeba jen 10-15 s přechodným výkyvem na 5-10
Klidně by nemuselo pršet-sněžit až do února, to by pro mně byly ty pravé vánoce, johoho
No úsměvné to je, včera jsem si dělal ještě naděje, že mráz nebude, ale ta situace tomu vyloženě nahrává a bylo by divné, kdyby nebyl. Úsměvný je pak ještě GFS jak točí ty ranní minima v delším výhledu někam k +10 a výš, tohle už těžko vyjde a skončí to někde u průměru. Ty srážky pak už jsou spíš pravděpodobnější, zatím teda v klidu, aspoň bude chvíli teď sucho.
Vypadá to u nás jenom na jedno vysloveně mrazivé ráno s Tmin. kolem -2°C a pak opět vzestup teplot, šlo mi o zavlažování, které mám samozřejmě natažené neustále, zazimovaných záhonů na které už nemusím letos sahat mám totiž tak polovinu a určitě budu potřebovat něco prolejvat. Pokud bude navíc slunečno, tak je to v pohodě, čerpadlo mám na slunné straně stodoly a využívám toho kolikrát celou zimu.
P.S. Dnes celý den fantasticky slunečno s proufouknutím od Z kolem poledne, když není JV NO, tak jsme vždy slunečnější, v podstatě JMorava, však jsem jižnější než Brno.
ludvicek
Tak to je luxus, tady +10°C, ale když bude ochlazení kompenzováno slunečním svitem, tak to beru a v listopadu nemůžeme čekat stejné hodnoty jako nyní dlouhodoběji, riziko pak už bude, že se zakonzervuje studená poklička pod přilezlou mlhou či NO, dokud můžu pracovat s půdou a nabíjet záhony, tak je mi to ale celkem jedno.
U nás taky skoro 10°C a protrhaná oblačnost,po neděli to bude po ránu na vaťák dle předpovědi,
Tak nakonec v rijnu byly podprumerne teploty jen v prvni rijnove dekade. Posledni rijnova dekada byla vyrazne nadprumerna. Celkove je rijen rovnez teplotne nad normalem 1991-2020. Ale inverze dela svove, na horach je rijnova odchylka od normalu 1991-2020 vyrazne vyssi, nez v nizinach.
Tomino
Na JV Morave byl ten rijen pomerne teply, hlavne konec rijna samozrejme, bylo i presazeno +20 °C. Ale letni den podle vseho nebude v CR na zadne stanici v rijnu 2024. U tebe byl konec rijna i cely rijen pravdepodobne jeste teplejsi. Takto pekny konec rijna neni tak casty.
Konečně je trochu času, tak posílám pár dat k říjnu. Zatím mám tady průměr maximálních teplot:
Doksany 16,1°C
Holešov 15,66°C
Praha-Libuš 15,62°C
Ostrava-Mošnov 15,51°C
Brno-Tuřany 14,9°C
Plzeň-Mikulka 14,79°C
Kuchařovice 14,66°C
Temelín 13,95°C
Jak je vidět, nejvyšší průměry SZ Čech, Polabí a Poohří v Čechách, případně okolí Prahy, následuje V Moravy, pak SV Moravy
Ještě k těm vyšším teplotám a průměrům, tady pár dat za minulý týden. Na většině území, teploty průměrně o cca 3,5°C vyšší, než průměr. To je už je dost. O něco nižší odchylka na V Moravy, ale tam je to dáno hlavně tím, že jsou tam v tuto dobu o něco vyšší průměry, než na zbytku území, vzhledem k minulosti, kdy tam často tato oblast nebyla pod NO. A srážky minulý týden, celkem zanedbatelné nebo žádné, krom jihu Čech
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.