Ondra83
Jednoznačně..
Být tehdejší stav, ani nechci domýšlet jak by to teď vypadalo..
https://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/voda-zapl...
Zde video a fotky z horní Otavy, v tu dobu teklo cca 170m3..To jsem byl zrovna v Sušici.
Teď tam teče ještě o 30m3 více
Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně
Byl jsem se podívat na dolní tok Vltavy, je tam v podstatě hraniční 1. SPA, úplně v poho, žádný problém nic, malinko horší to bude zítra a v pondělí. Nejvíc ze všeho mě tak zaujal prudký naráz větru na vzrostlých topolech a vrbách, v jednu chvíli takový hukot na druhé straně řeky, až jsem se divil. To bylo možná 70-80 km/h.
Do rozlití Vltavy zbývá fakt hodně daleko. Aby se voda dostala k polím, musela by hladina stoupnout tak asi o 5 metrů. Na místě jsem si teprve uvědomil, jak šíleně vysoko musela být hladina v roce 2002 a 2013. Stál jsem u břehy asi půl metru nad hladinou a na tom stejném místě bych byl zhruba tak 3 metru pod vodou od hlavy.
Tady pár fotek.
Rád bych sdílel něco dramatičtějšího, ale není co.
Lučina pramenící na Prašivé je i ve vesnicích pod ní sotva zakalená a zdaleka není ani na jedničce. Letos již byla 2x rozzvodněná více.
Ostrava je jiná liga. Kdo to mohl tušit, že se přehrady Šance ani Morávka paradoxně nemusely odpuštět vůbec a zhoršit tak situaci která teď panuje v Ostravě.
No jo předpověd a realita je jiná.
Horní Lhota u Ostravy hlásí za dnešek 171,9 mm srážek: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/horni_lho...
Na hřebenech Krkonoš prší stále intenzitou až 10 mm za 1 h přitom podle Aladina tam mělo být touhle dobou 10 mm za 3 h. Moc slábnout to nechce.
Docela by mě zajímalo, o kolik ještě může spadnout celkově více srážek, než je očekáváno. Na některých místech by to mohlo být dost.
Petr12
Pokud tato povodeň skončí 3. nejhorší po 1997 a 2002, je to stále hodně. Existence ČR trvá již přes 30 let, povodní bylo za tu dobu relativně hodně a 3. příčka v této kategorii je sama o sobě významná.
Ale při povodních je to o těch regionech a lokálních oblastech. Každá povodeň má ty svoje. Jako celkovou plochou je tato povodeň velmi rozsáhlá, ale vždycky pak bude pár míst, kde to bude prostě mnohem horší a mimořádně špatné při tomto rozsahu a významnosti.
charlie
Ten vichr mi taky pije krev, ale mně paradoxně pomohl, že nebylo srážek tragické minimum. Stejně to je šílený. V půlka země úhrny 100, 200 mm a já nevím co. My jsme na nižších desítkách. Někde ani to ne. Připadám si jako na Marsu, opravdu. Snad něco přijde zítra od V a nalije nám taky aspoň 40 mm. 100 mm bychom brali jak nic, tady by se vše pěkně vsáklo. Potoky prázdný, Ohře na minimu, Nechranice zbytečně upuštěný, tak co.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.