Aldy1977 Tak ja jednu stranu jsem rád, že se mě to nijak nedotkne, vlastně ani vás, jsme od sebe kousek. Ale gfs jede novým výstupem mega bomby jeseniky a beskydy pod vodou.
Tak tady je suma Aladina za 72 h. Vypadá to velmi vážně pro Vysočinu a širší okolí. Z Vysočiny se ty extrémní úhrny rozlézají do všech stran. Střed Vysočiny 300 mm, přitom jenom kousek za Prahou již 200 mm.
PS: I když abych byl přesný, největší úhrny přes 400 mm to neukazuje přímo v Jeseníkách, ale ve vedlejších Rychlebských horách, ovšem to je asi úplně fuk...
charlie Je to opravdu hodně orografická situace podobně jako bývají třeba v zimě. Když pak máte takový rozsah srážek, více se tam propíšou ty rozdíly a RnL přeci jenom leží velmi nízko u řeky a ještě k tomu za Krušnými horami a kopci Českého Středohoří a vzhledem k tomu větru od SZ je to prostě jasné. O něco blíže k Praze a najednou je těch srážek 2-5x tolik...
Ta Morava a i východ a jih Čech vypadá opravdu dost extrémně. Tady u nás bude úřadovat velmi výrazný srážkový stín, ale kde přesně bude ležet ta hranice není ještě jasné. Aura_ Jak to vidíte tady v okolí Prahy s tím srážkovým stínem? Modely mi sem dávají nějakých 40-130mm tak moc nevím z čeho si vybrat.