Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně
kuba
Samozřejmě, vypadá to že jo. Tak se koukněte na srážky, které tam má na neděli dál, ale není to v té sumě. Počítá s posunutím těch srážek do západní poloviny Čech, zatímco ve východní už by ustali, takže se ještě může projevit návětří kopců na JZ Čech a celkově tam může hodně spadnout.
TomV5
Vypadá ten Aladin opravdu zle. Pro nás má teď hydrák na nedělní noc něco přes 900 kubíků, což by bylo plus mínus jako v prosinci. Ale potenciál na překonání velké povodně z roku 2006 tady bohužel je. To myslím tehdy dalo u nás přes 1000 kubíků a 782 cm(normál je kolem 400cm). Jsem zvědavý na zítřejší aktualizaci vývoje hladiny.
Pro ilustraci jsem dám nějaký foto z prosince co jsem našel v mobilu. Tehdy to bylo velmi těsné a mohlo být zaplaveno mnohem větší území.
ota
Tak některá ty místa v západní polovině Čech by mohly mít přes 100 mm srážek s přehledem, hlavně ta oblast někde nedaleko Šumavy, Klatovy nebo Plzeň nebo i někde blízko Prahy, Brdy atd.
Logicky tam lze čekat povodeň částečně i tam. Berounka atd.
A jak jsem napsal, část výraznějších srážek tam není v té sumě zahrnuto v neděli dopoledne právě v západní polovině Čech. Na Ventusky to pak půjde v celkové 72 h sumě, ale nevím zda se to již načetlo.
Aura_
Ano jen západ ČR bude relativně v pohodě. Nám tu Aladin kreslí až 150mm do neděle. Říkám to návětří pojede bomby i tady. Od pondělí tu spadlo skoro 50mm. Klidně to může hodit i těch 200mm.
Petr11
Úhlava má v prognózách 2. SPA, na 3 to jde pod Šumavou, ale nic hrozného. Větší obavy bych měl z řek, které odvodňují východ Šumavy a zásobí Vltavu.
Samozřejmě prognózy jsou jen prognózy.
Mimochodem docela obavy bych měl v Brně tam obvykle na povodně moc netrpí, ale teď to nevypadá dobře opravdu ani trochu.
Tohle je fakt masakr, když se člověk podívá, že cm jsou na limitu v době, kdy je objem teprve v polovině očekávaného objemu na vrcholu: https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/popup_hpps_prfdyn.p...
Nevím, co je v okolí, ale třínásobek hranice extrémních povodní zní šíleně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.