Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně
Aura_
Jj mas recht, nějak mi to zblblo nebo se sekl server a ukázalo mi to skoro všude SPA1. Beru zpět můj příspěvek. Ale zůstává info o intenzivním odpouštění.
Doizer
Jinak jsem zvědavý. Všechny modely to mají posunuté o 150-200km víc na východ, než Aladin. Ten si jede pořád svoje. Uvidíme kdo bude mít pravdu.
Tak toto je opravdu vážně, vážně zlé!!!
Celková suma v Jeseníkách by šla někam přes 500 mm za těch cca 3-5 dní. Snad to nevyjde no... Kdyby existoval 4. stupeň výstrahy něco jako - mimořádně extrémní, už by bylo dobré to pro Jeseníky vydat...
Tak upřímně nevím lidi, ale tahle situace má podle mě ne úplně malý potenciál vyrovnat se/překonat tu v roce 1997. Vypadá to fakt hrozivě.
I ten celkový rozsah by mohl být horší, protože v roce 1997 to zasáhlo Čechy celkem málo, spíše jenom východní Čechy a Krkonoše, nyní to může vzít celou Moravu/Slezsko a výrazně i velkou část Čech, povodeň by byla téměř všude, na Moravě, na Odře, na Labi, na Vltavě.
Aladin je mimo uz ted, vzdyt na ostravsku ma ted celkem solidni srazky a realita je takova, ze tam skoro neprsi, cely je to posunuty podle aladina na vychod.
Ty Jeseníky, co namaloval Aladin, to je pomalu útok na český rekord v množství srážek za jediný den, ten drží již více než století Bedřichov - Nová louka z 29. 7. 1897 a činí 345 mm. Aviator se o tom hezky zmiňoval na instagramu, v sobotu a v neděli bude profil atmosféry mírně nestabilní, bude docházet i ke tvorbě konvektivních srážek, včetně bouřek, které mohou přecházet přes stále stejná místa.
John Deere
Aladin to má podchycené dobře, jenom je to o trochu posunuté na západ. Lepší kouknout na úhrny srážek za poslední hodinu, kde je jednoznačně vidět, že se v oblasti Nízkého Jeseníku a západního Ostravska vyskytují úhrny okolo 4 mm/h. Radar dost kecá a v příštích dnech to bude ještě horší, velká většina srážek bude vznikat v nízkých hladinách atmosféry, kde se mu již srážky špatně "odhalují".
Aura_
Jo, na Svitavě (povodí z Drahanské vrchoviny) modelují stav 6 m nad Brnem v Bílovicích. Chodím tam na ryby, takže vím bezpečně, že tam je vody běžně po pás a mosty mají světlou výšku tak 4 metry. Jak bylo Brno v posledních letech v podstatě ušetřeno od všech velkých povodní, tohle by byl už průser.
John Deere
Jste tu asi jediný, který těm srážkám nevěří. Nad Rakouskem je vlna a ta za pár hodin přijde na východ
Zdravím,
vím že se tu řeší pořád hlavně Jesenicko a okolí. To množství srážek tam je naprosto brutální. Co ale je podle mě ještě větší problém. Tak je ta plocha na které to množství srážek spadne. Třeba předpověd průtoků pro Svratku a Svitavu v Brně je naprosto brutální 800m3/s V Židlochovicích pod Brnem . Dosavadní rekord z roku 1938 je přitom pouze 370,0 [m3.s-1].
Čím více se blížíme ke klíčovým dnům, tak ta předpověď je horší a horší.
Ja jim verim,j en, ze ted jsme meli byt na zapadnim okraji srazek a jsme spis nad vychodnim okraji. A ty srazky z Jiznich Cech lezou do mist, kde odpoledne uz prset nema.
Tak se to asi rozpadne uz.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.