Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo a místy sněžení nebo déšť, zprvu i mrznoucí

Diskuse o počasí Masa vlhkého vzduchu ze Středomoří přinese vydatné deště, hrozí povodně

# 16.09.2024, 17:05

Velmi tragický dopad má tato studená, deštivá epizoda na tažné, výlučně hmyzožravé ptactvo ve střední Evropě..
Především vlaštovky a jiřičky, které hromadně umírají na podchlazení a hladem..
Velká část jich před příchodem TN nestihla odletět a ty které stihly zahynuly v Alpách..
Jsou to obrovská množství :(

71
# 16.09.2024, 17:24

Zdar všem. Docela mi to vyšlo , co? Dneska už paráda. Tady ráno bez deště, teplotu nevím. Oškobrh dopoledne ještě zahalen nízkou oblačností, Kolín sice přechodně déšť, ale potom ustal a krásných 20°C. Labe u Poděbrad vylité do luk, Jičín odpoledne 20°C, Tady nyní 19,5°C.

71
# 16.09.2024, 17:32

Doubrava nebo Kostrhún
A odjakživa nebo náplava? Třeba se známe.

433
# 16.09.2024, 17:39

Francois
Jo, příroda, včera jsem jel v dešti okolo Lidic, často jsou tam havrani, co tam v tom vzrostlém stromoví mají hnízda, takže jsou tam prakticky celý rok.... No a včera byli v souvislém pásu okolo silnice cca pět metrů od ní na předělu pole a toho zeleného pásu, prostě černý lem, všichni ďobali do země, to mne zajímalo, tak jsem si dal zastávku, koupil u stánku parádní domácí špek a klobásky a šel to okouknout, za chvilku bylo jasno, ještě jsem tam ani nedošel a všude samá žížala, prostě je to dole vyplavilo..a havrani si to asi navzájem pověděli, měli hody...Nicméně těch vlaštovek, jiřiček, rorýsů a bůh ví čeho ještě, je mi líto...dějou se věci..

71
# 16.09.2024, 17:46

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-policie-nasla-...

500m nesl proud auto. Jak daleko asi tak mohl odnést člověka? Varianta, že by se z toho auta dostali, ale nikomu o sobě doposud nedali vědět mi nepřijde pravděpodobná. Ale tak zase lidé jsou různí a třeba se mýlím což bych moc rád.

71
# 16.09.2024, 17:54

📢 Povodňová komise rozhodla o odvolání III. i II. stupně povodňové aktivity (stav ohrožení a stav pohotovosti).
🟢 K odstranění protipovodňových zábran v Jatecké ulici dojde v průběhu tohoto týdne.
🟡 Po odstranění protipovodňových vaků a pytlů dojde ke zpětné instalaci přemostění přes náhon.
🟢 Zhotovitel stavby mostu přes Jizeru již rozhodl o opětovném otevření provizorní lávky přes Jizeru, lávka je tedy přístupná.
❤️ Obrovský dík patří všem zasahujícím složkám Integrovaného záchranného systému a členům semilských sborů dobrovolných hasičů, kteří se do ochrany před povodní zapojili.

Super. A to jako nějaký zhotovitel co staví most je kompetentní k tomu rozhodovat o tom,, zda je již bezpečné používat provizorní lávku ? :D
Jinak protipovodňové zábrany co byly napuštěné vodou jsou již vypuštěné, ale na té komunikaci je teď kaluž jaká tam nebyla ani když kulminovala Jizera.

7
# 16.09.2024, 18:00

Jsem zvědavý o kolik se zvedne Morava v Kroměříži. Ted začala pěkně stoupat.

306
# 16.09.2024, 18:18

Marek_98
Máme to naprosto stejné, teď ten druhý pás byl velmi intenzivní a bude zajímavé sledovat zda dorazí i ten poslední z jihu JMoravy, vítr je čerstvý pořád a neustává a 5. den dešťů už je jen pro otrlé povahy, voda natekla do oken, střech a domů snad komukoliv koho znám, protože vítr tady byl jeden z nejsilnějších a 170ku za 5 dní fakt nepamatuju.

# 16.09.2024, 18:22

Yurri
Sem už určitě nedorazí, bezpečně nás to míjí jižně až jihovýchodně. Jinak, přímo u nás je situace v pohodě, protože bydlíme na kopci a kolem žádná řeka nebo potok neteče, i když potok tu prý z lesa v minulém století tekl, co jsem tak slyšel. O několik desítek metrů níže, v nejnižších místech Jundrova, ale protéká Svratka, která ještě v příštích dnech může působit nějaké nepříjemnosti.

Zeu
2
# 16.09.2024, 18:28

Písí
Vlna která zvedá tok Moravy v Olomouci ke kulminaci dorazí i do Kroměříže.
Navýšení hrází po roce 1997 prochází nelehkou zkouškou.
:pozor:
Polský hydrometeorologický ústav upřesnil, že hladina Kladské Nisy se v Kladsku dostala o skoro 150 centimetrů výše než při katastrofální povodni v roce 1997. Velká voda podle něho nyní poškodila i automatické zařízení pro měření množství vody.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/situace-...

7
# 16.09.2024, 18:40

Zeu
No jsem zvědavý teda, je tam 618 cm, těch 700 cm je možné myslíte ?

149
# 16.09.2024, 18:52

Písí
Není, o tolik to nevzroste, nemá taky z čeho.

Zeu
2
# 16.09.2024, 18:52

Písí
Vlna při kulminaci nepřesáhne 635 cm. Bečva padá a Haná taky.

37
# 16.09.2024, 19:05

Opět naskočily srážky jakoby z ničeho nic a lokálně je to i silnější. Když se člověk podívá na animaci na radaru, v podstatě z jedné menší přeháňky se to zvětšilo na 1 větší kompaktní celek deště. Je znát asi i ten příliv teplejšího vzduchu ve výšce a výstupné proudy.

71
# 16.09.2024, 19:08

Jak jste kdo pochopil tento článek? Já ho nějak nemohu pochopit.zejména to, jak obec zprávy dementuje a pak taky slova starosty.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-oni-nas-obeto...

A tohle je taky zajímavé
"Jenže nakonec se do Nové Vsi vylila řeka Opava, protože se na protipovodňové hrázi udělaly dvě 50metrové trhliny."

50ti metrová trhlina není podle mě trhlina.

183
# 16.09.2024, 19:17

Aura_
Naskočilo to pěkně no,je vysoký střih větru a hlavně helicita.

37
# 16.09.2024, 19:18

kuba
V Praze chvílemi opravdu silný déšť, slejvák z oranžových odrazů, i ten mrak z kterého to padalo vypadá dost hutně, tmavě modrý... Je to fakt hodně konvektivní.

906
# 16.09.2024, 19:25

Dnes je šance na pořádně silnou polární záři, bohužel na většině území ČR převažuje velká oblačnost. Mohlo to dorazit až zítra, ale co neděláme.

433
# 16.09.2024, 19:28

Klokan_0
Jo,jo na slunci byla zase X ková šupa..:), akorát sklon nebyl ideální, tak uvidíme..že nic neuvidíme, páč ty mraky..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.