Nový týden začne chladnějším počasí a i srážkami, ale teploty hlavně v závěru týdne porostou opět na letní hodnoty. Oblačnosti bude v novém týdnu spíše hodně a v některých dnech se objeví i srážky, ale celkové úhrny budou spíše nižší.... Více >>
U nás se teď po ránu rozfoukal brutálně a je zataženo. Já nevím, proč to letos dá maximálně tři dny! a zase nachčije. Mám už z toho těžký bolehlav. Delší bezesrážkové epizody byly pouze v lednu a dubnu, od té doby často hučí vítr a něco padá. Jinak mám 5 letních dnů v dubnu, v květnu 6 a v červnu 13 plus 4 tropické. Docela dobrý rozjezd léta. Jsem zvědavý jestli se to v červenci konečně nějak na delšo ustálí, z nahoru dolů chytám akorát blivku.
Na ochlazení se těším. Včera to bylo už nepříjemné. 32°C a hlavně vysoká vlhkost, kvůli většímu množství vody v krajině udělala pocitovku o několik stupňů výš. Dneška už naštěstí trochu chladněji. Ale na jižní Moravě si užijí.
Týden bude vlastně podprůměrný tady do pátku, některé dny až o 5 stupňů, bylo by to fajn, kdyby těch pár dní konečně nic nepršelo, tady má něco spadnout pondělí-úterý, no potřebuju to úplně bez deště a pak zas víkend, oteplení asi jo, co zas ten déšť...
ludvicek Trenky frčí i na Šumavě, v Pošumaví.. Včera +32.. Teď je tu u mě +27°C.. Na to jsme dnes vůbec neměli dosáhnout , max mělo být +25°C až odpoledne..
V tomto počasí stejně nijak větrat nejde. Když otevřu v 11 večer okna a je tam pořád 26°C., tak si moc nepomůžu, když mám vevnitř 24-25°C Ještě, že to dneska aspoň na nějakou dobu končí.
To jsou starosti s větráním, tady strejda důchodce donedávna ještě klepal kosu v nezatepleném baráku dole u řeky, ani okna nemá vyměněné a občas i přitápěl. Jak teplota ráno víc klesne pod +10 tak je v kelu i v červenci a kouří se z komína Úplně jiný to svět...
Leknín Tak mu tam máte jít o ty tropy přes den otevřít všechna okna i dveře,aby to teplo natáhly i vnitřní zdi,to i po těch třech horkých dnech přeci musí být znát.
swan1 Nám na dnešek předpovídali maximálně 25°C a je 25°C, pocitovka na slunci samozřejmě vyšší, takže i dnes zahradní trenýrková idyla. A co se týče "ochlazení", všechny dny v týdnu mají být nad 20°C, spíš tak 22°C v maximech.
A sotva se oteplí, tak v sobotu zase ojediněle silné bouřky a Tmax. v nížinách kolem +30°C, jako na té střední a východní Moravě už bych byl nakrknutej taky, u nás za červen jak tady nedávno někdo sdílel tu mapku počtu bouřek samozřejmě nejnižší hodnota z celé Moravy.
ludvicek No já v kraťasech od rána taky.. Ráno krásných +15 a odpo to tu jde až přes +23 °C..(mělo být do +20). Aktuálně +23,5°C, ideál.. Z Bavorska sem i míří nějaké přeháňky, bouřky, večerní zálivka by nevadila.
kuba Ano, GFS si tam už myslím 2.-3.tí den pohrává s relativně silnější horkou vlnou, jejíž nástup by mohl být někdy od 10./11.7. Některé výstupy to trošku promíchávají se srážkami, některé zase přitápějí. Uvidíme, co další dny a další výstupy. Snad nedorazí žádné mordy či dlouhá horká perioda.
PS. (pro všechny) používáte / srovnáváte výstupy modelů také s novým AIFS modelem?
Jo když je člověk zavřený většinu dne v kanclu nebo králíkárně tak je mu fajn, ale já trávím většinu dne venku a nějakých +18 na červenec je pro mně už málo, odchylka je tak o 4 stupně od normálu. Nejhorší je, že stabilita z toho vůbec nekouká, ani jeden jediný týden bez zaprděného deště, tenhle rok je rok blbec a těším se na dovču, opakuju se... Úhrn v červenci mám 17 mm, předtim ta 50, ježiš ať to táhne do háje už