Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes a v noci ještě sněhové přeháňky, zítra ustanou

Diskuse o počasí Stabilní počasí dlouho nevydrží, od středy nás čekají další přeháňky a bouřky

# 24.06.2024, 23:18

Marek_98
Myslím,že na tu 25 dojít můžete,na 30 to už moc reálně nevidím,to mívá průměrně Šumava (30-35).Navíc nevěřím,že za celé léto nepřijde s TV stabilnější a horké počasí.Ale je to jen tip,třeba ten rok 2014 zopakujete.

290
# 25.06.2024, 12:16

Valep
Asi tak, vůbec bych se nedivil, kdyby někde v okolí Brna jenom z těch bouřek v květnu/červnu spadlo víc srážek než u nás od začátku roku.:D
Docela se ale divím, jak to, že ČHMÚ ještě nevydalo výstrahu na nebezpečí požárů, ale asi je ta oblast pro ně moc malá tak na to pečou...:)

# 25.06.2024, 13:10

Tyhle regionální rozdíly jsou poslední dobou v létě strašně typické, my tu třeba měli "upršené" období v letech 2020 - 2022, naprostý extrém byl zejm. červen 2022, kdy jsme tu zaznamenali 293 mm srážek a z toho 135 mm za jedinou noc (při přechodu bouřkového systému z 24. na 25. 6. 2022). Teď se karta obrátila a netrefuje nás vůbec nic, od začátku roku pouze dvě slabé přímé bouřky, ta díra je hezky vidět na mapce z blesky-bourky.cz. Sucho se zatím naštěstí drží ve svrchních vrstvách půdy, dole je ještě zásoba ze zimy a minulých let.

28
# 25.06.2024, 13:24

Frantis95
Tak to stojí za to sem tu mapku dát.

Morava vede nad Čechy 10:0 letos... :D Má to na svědomí hlavně červen no... Ta oblast na Moravě byla na bouřky hodně výživná. Tak ještě dávám mapku za červen. Byla tam bouřka prakticky každý 2-3 den v té oblasti, kde je oranžovo-červená barva.

Na SZ Čech skutečně jsou místa, kde byla za celý červen jenom 1 bouřka (a pod Prahou 2 bouřky)... :D Mě to přijde už spíše vtipné... Takové rozdíly prostě... :D

To rozložení odpovídá víceméně poloze těch zvlněných studených front, které postupují od JZ a tvoří se frontální vlny od Alp, takže Morava to schytává nejvíc, kdežto SZ Čechy nejmíň. Tohle se poslední roky děje fakt často, přijde mi to čím dál běžnější. (Je to vidět i v Německu za hranicemi ČR, že tam těch bouřek bylo málo.)

Počet dní s bouřkou letos zatím, zdroj: blesky.bourky.cz
Počet dní s bouřkou červen zatím, zdroj: blesky.bourky.cz
12
# 25.06.2024, 13:32

Tedy nevím podle čeho to počítají, ale tolik bouřek od začátku roku do nynějška jsme tu neměli.

28
# 25.06.2024, 13:37

paja n
To se Vám nejspíš jenom zdá. Počítají se tam všechny bouřky víceméně, včetně těch slabších aprílových, co byly už na počátku sezóny, ale u Vás ty celkové čísla zvedá právě červen. V podstatě tam máte cca 10 dní s bouřkou za červen a cca dalších 10 za leden-květen.

V březnu a dubnu bylo spíše málo bouřek, takže většina je za květen a červen.

# 25.06.2024, 13:43

paja n
Je to počítané z hlediska 15km okolí od zaznamenaného výboje. Mají tam ještě mapku z hlediska místních bouřek (tuším 3 km od výboje) a ta je dle mého mnohem více vypovídající, Morava na ní jednoznačně dominuje.

28
# 25.06.2024, 13:47

Frantis95
Ano pravda, nikdy jsem si toho nevšimnul. Potom tedy těch bouřkových dní bylo celkově o něco míň, ale na druhou stranu pořád je to pouze počet dní s bouřkou, takže v rámci jednoho dne se určitě občas vyskytlo i více bouřek v jedné lokalitě a dalších lokalitách obdobně.

35
# 25.06.2024, 13:50

Jo no, máme tam asi 5 bouřek, ale v rámci nich skoro nic nenapršelo. Prostě byly v okolí. Ale jako hrubá ukázka toho, jak to vypadá a jaké jsou rozdíly, to je fajn. Dáte sem tu mapku do 3 km? :)

28
# 25.06.2024, 13:57

Valep
Takto červen. Ale není to do 3 km, ale do 5 km. Kdyby na to Frantis95 neupozornil, asi bych si té funkce nikdy ani nevšimnul, takže mu patří dík.

Tahle mapa působí již více lokálně, než ta předešlá, což určitě více vypovídá o realitě. Škoda ovšem, že to nezobrazuje celkový počet bouřek, těch by mohlo být opravdu mnohem víc. Pokud se v průměru vyskytne více jak 1 bouřka za 1 bouřkový den.

blesky.bourky.cz
# 25.06.2024, 23:35

godlike
Přesně, a to byl rok 2017 bouřkově výborný, hlavně na konci června a potom v první polovině srpna. Ještě větší sucho bylo předtím, zejména v těch letech 2013 a 2015. Teď jsme na tom úplně obráceně.

TomasMost
Letošek je tak výjimečný, že bych se nedivil ničemu. V dalších dnech se čekají další bouřky a potom máme před sebou ještě celý červenec, srpen a někdy bývají bouřky i v září a poslední dobou i v říjnu a výjimečně něco předvede i listopad. I když, že by se nějaká bouřka v těchto třech měsících trefila přímo k nám, to nevím. V září je to ještě celkem pravděpodobné, potom už moc ne.

1345
# 26.06.2024, 07:41

No já nevim no. Tady za červen zatím docela pěkná bída, kromě jedné supercely, která šla o kus severně tu ani v okolí moc nic nebylo. Žádné srážky nic, tráva už žloutne. Nebýt května, kdy tu bylo pěkné množství vzdálených a i pár přímých bouřek jsme skoro na nule jako na SZ..

61
# 26.06.2024, 08:40

Tak jsme si užili pár dní beze srážek a pojedeme nanovo. Z toho musí být nadšení jen nadšenci, mně už je z toho blivno.
Hlavně ten první prázdninový týden tady ten výhled vypadá úplně otřesně, já tam nemám týden v kuse ani +20. Ale je to jen výhled a hlavně tady, kde už to znám jak to chodí, takže to beru s rezervou

10
# 26.06.2024, 09:43

Leknín
Ja bych si to hned vymenil, kazdy den jsem 1,5h na zahrade a prolejvam ji vodou a druhej den jako kdybych nezalejval. Kropim i travu jinak by zdechla. To na tom nejsme jeste tak hrozne jako Polabi dal na vychod...

81
# 26.06.2024, 10:24

godlike
Nj, ale může být mnohem hůř. Viz Kutnohorsko, Pardubicko, Kolínsko a další.

# 26.06.2024, 11:01

charlie
Nic proti. Už se tu ta mapka opět objevuje. Je to rozdíl, oproti průměru, období cca 60 let. Tzn. že dříve bylo v té červené oblasti více srážek, v těch posledních cca 60 letech, do r. 2015. Letos je srážek, o něco míň ve východním Polabí, to ale neznamená, že tam nespadlo víc srážek od začátku roku, než třeba SZ od Prahy a na SZ Čech. Už se to tu vysvětlovalo. Na druhou stranu, oproti jiným oblastem, neměla tato oblast, dejme tomu v posledních 2 měsících, nijak významné srážky

35
# 26.06.2024, 11:13

Včera jsem dostal od manželky "čočku". Nevěděl jsem, že zasadila nějaké kytky a poslední 4 dny jsem zaléval jen zeleninu. Kytky úplně zvadly. To samozřejmě nesvědčí o suchu, ale o tom, že jsou tady posledních 10 dní pořád letní až tropické teploty (vždy nad 25), sluníčko a neprší (skoro). Každopádně (i přes tu mapku) je tady fakt extra sucho a i riziko požárů podle mě velké.

A v plánu moc bouřek není. Jen to ukazuje něco na pátek, kdy máme první letošní narozeninovou akci na zahradě. To určitě bude muset něco přijít...

81
# 26.06.2024, 11:23

Lerak2
Souhlasím, asi lépe tu situaci vystihuje druhá mapka společně s předchozí mapkou, aby si člověk udělal obrázek o stavu suchá v ČR. Střed republiky je na tom podstatne hůř, než kterékoli jiné oblasti.

290
# 26.06.2024, 11:39

charlie
Už jsem tady včera psal, že bychom si tu tady zasloužili výstrahu před požáry. Je tady teď každý den kolem 30 stupňů, dnes k tomu fouká i docela čerstvý vítr. Srážky se zde ani nečekají viz regionální předpověď pro středočeský kraj. Nevím proč na to ten ČHMÚ tak peče...

# 26.06.2024, 13:29

Pražáci pláčou,že musí jeden rok zalévat,holt se ten tradiční pás posunul více na východ.Roky 20-22 na tom byli s JČ nejlíp z celé republiky,červen 2022 má pořád vyšší čísla,než ten letošní v Brně.Liberecký kraj má za půl roku méně srážek,než je obvyklé a hned se tu píše,že je to kvůli klimatickým změnám.Přitom loňský rok měl srážek dost.Např. v 4/2020 měl Liberec pouze 2,3 mm srážek za celý měsíc,ale pak to dohnal.A byl vůbec někdy rok,kdy by měl náš Ústecký kraj nejvíc srážek ? Těžko,možná těch na výplatní pásce.Rok 2024 je v půlce,nikdo neví,jak nakonec dopadne.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.